Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Leningrad (AGPG) - Pospechbuh x Adam
dohráno 09.06.2006, vítězství Spojenců
Pospechbuh - Osa

Průběh a konec bitvy:
Leningradská mapa je malá, tahů poměrně málo, tudíž zde není prostor na nějaké velké manevrování či překvapivé obchvaty. Od prvních tahů jsem se snažil vyvíjet soustavný tlak na obranu soupeře, zatlačovat ho směrem k Leningradu. To se mi dařilo, co se mi ovšem nepodařilo, bylo obranný val soupeře nějak nabourat. Soupeř obratně a plánovaně před mým tlakem ustupoval, vytvořil pro mně neprostupnou kombinaci tanků, děl, krytých houfnicemi a za nimi to jistila protiletadlová děla. Málokdy se mi povedlo něco zničit, poškozené jednotky byli ihned stahovány do týlu k opravě a případně vraceny zpět na frontu. Když už nebylo kam ustoupit a celý obranný kotel byl na perimetru Leningradu, zbývalo do konce už jen 5 tahů a já neměl síly které by byly schopné obranu prolomit, kapituloval jsem a přešel k obléhaní (držel jsem se historické reality)

Hodnocení vlastního velení:
Asi jsem soupeře ničím nepřekvapil. Navíc mi ani nevyšlo nakoupení Stug III, které byly proti stylu protihráče zbytečné a neúčinné. Abych ilustroval, jaký "pokrok" jsem udělal od minulého turnaje - v 1. kole jsem koupil transporty houfnicím v týlu, a první pohyb s nimi provedl v 6. (!) kole. Stejne tak jsem chaoticky nasazoval letectvo, podporoval jsem jím všechny útočné směry a pořádně vlastně žádný.

Charakteristika protihráče:
Byl příliš zdatný. Bylo vidět, že má natrénováno a má jasnou strategii. Jaký rozdíl proti mému chaotickému vedení. Nenapadá mně nic, co bych mu vytkl.

Adam - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Opět jsem stanovil jasnou strategii. Co nejvíce zvětšit vnější obraný perimetr Leningradu tak, abych zajistil jednotkám dostatek prostoru k manévrování a ústupu. Zbytečně neztrácet cenné jednotky. Naopak dokupovat levné protitanky a pěchoty, které útočící jednotky vyčerpají. Na jihu se pokusit zachránit vše co nepřítel dovolí a pokusit se za pomoci leteckého průzkumu o diverze. Bitva započala překvapivě klidně. Stahoval jsem co se dalo. Vše šlo skvěle až do doby než nepřítel s ohromnou silou zaútočil v prostoru Lyuban, čehož docílil tím, že nezaútočil na Novgorod. Přestože jsem si byl této skutečnosti vědom, jsem se dopustil strategické chyby a pokusil se zachránit houfnici u města Lyuban. To se mi sice podařilo, ale zbytečně jsem zde utratil cennou prestiž a navíc jsem do tohoto prostoru musel vyslat jeden tank, čímž jsem rozhodil obranu vnějšího perimetru Leningradu, který jsem pak musel rychle stáhnout. Vše jsem pak musel s velkým úsilím zachraňovat taktickým stahováním. Naštěstí soupeř špatně nasazoval houfnice. Přesto mne množstvím jednotek soustředěných v útoku od jihovýchodu donutil se stáhnout na jeden hex od Leningradu. Na severu jsem obsadil pěchotami severní břeh řeky Něvy, abych znepříjemnil její přechod. Přestože mi nepřátelské letectvo tuto linii rozvrátilo, nezaznamenal jsem žádný velký pokus o obchvat Leningradu z tohoto směru. Na jihu se mi podařilo zachránit jednu pěchotu a stáhl jsem sem jednu jízdu. Pomocí leteckého průzkumu jsem měl celkem dobrý přehled o této části bojiště a vyhýbal se dohledu nepřítele. Podařilo se mi zničil jeden průzkumák u Novgorodu. Vzhledem k tomu, že většina měst, které jsem viděl, byla stále obsazena jsem se rozhodl k diverznímu obsazení jediného volného města Solysy. Avšak zřejmě náhoda tomu chtěla, že němečtí ženisté vyklidily město Staray Russa přesně ve chvíli, kdy se dostalo na dojezd jízdě, a tak bylo opět osvobozeno.

Hodnocení vlastního velení:
Strategicky nebyla obrana vedena moc dobře a originálně, ale ono se toho v téhle bitvě až tolik vymyslet nedá. Na druhou stranu jsem nepřítele přehrál takticky.

Charakteristika protihráče:
Skvělé strategické vedení útoku pokazil taktickými chybami. Neměl jsem přesný přehled o situaci u Leningradu, ale přesto si myslím, že kapitulace byla předčasná.