Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Berlín (AGPG) - Papik x Vesep
dohráno 14.02.2006, vítězství Osy
Papik - Osa

Průběh a konec bitvy:
Tak kupodivu tuhle bitvu jsem hrál snad jen 1-2x a první pohled mi říkal – no to se snad ubránit nedá – na druhý už to ovšem bylo veselejší - Rusové mají sice drtivou převahu co do množství a kvalita zbraní už také není špatná, ale tahů je jen 15, jejich letectvo nemá potřebný dolet a prestiž pro naše je poměrně slušná – nu uvidíme. Prvním úkolem bylo stáhnout pancéře vysunuté na východ zpět k Berlínu, než je zlikviduje ruské letectvo. To se po dokoupení flaků k Bernau a doplnění paliva ve městě bez problému podařilo a toto uskupení pomohlo udržet Berlín v podstatě celý i když samozřejmě za cenu ztrát. Zvláště zamrzela ztráta jednotky královských Tigrů, které jsem bez podpory zaparkoval v zákopovém pásmu, kde je jejich iniciativa zredukována, což jsem si ovšem uvědomil až po jejich zničení. Pak už tato chyba opakována nebyla a Berlín se za sílící podpory Volkssturmu a nových jednotek JagdTigerů ke kterým ve velkém přecházely nejzkušenější **** posádky celkem bez problémů ubránil. Zajímavá byla situace na jižním křídle, ve směru na Torgau, kam gen. Vesep směřoval mohutné síly. Torgau je ovšem od nástupiště rudých dost vzdálená a počasí pomohlo vojska Rudé armády výrazně zpomalit. Samozřejmě v součinnosti s jednotkami Wermachtu :o). Do bezprostřední blízkosti města dorazili Rusové až dvě kola před koncem a to již bylo na připravenou obranu, navíc mohutně podpořenou letectvem, pozdě. Navíc jsem zkusil několik diverzí s úkolem získat prestiž a především vázat síly nepřítele. První na Eberswalde sice dosáhla jen částečného úspěchu, než byla zlikvidována, ale ve směru na Beeksow vyšla a město bylo drženo až do konce. Několikrát byl atakován také strategický Triebel, ale všechny pokusy byly odraženy.

Hodnocení vlastního velení:
Celá bitva byla v podstatě pozvolným ústupem do předem připravených pozic, kde bylo nutné vymyslet přesuny tak, aby si jednotky vzájemně nepřekážely, měly v případě potřeby kam ustoupit a byly ve výhodných terénech. Až na výše zmíněný případ se to myslím podařilo dobře.

Charakteristika protihráče:
Měl před sebou těžký úkol, navíc počasí výrazně snižuje útočné možnosti. Ale přesto mne překvapila poměrně malá iniciativa, kterou vyvíjel. Snad žádný pokus obejít Berlín a dostat se do týla a tím rozmělnit obranu. Nevím, ale jako by tentokrát dopředu rezignoval. Jinak odehrál určitě svůj standart, ale nic víc.

Vesep - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Berlín AG je pro Spojence velice těžká bitva. Spojenci mají sice převahu v kvantitě, Němci ale naopak v kvalitě. Berlín je relativně blízko, ale Torgava (také strategické město) je skutečně velice vzdálená. Na toto všechno je pouhých 15 tahů. Navíc polovina sovětských stíhaček (La-7) a všechny bitevníky (Il-2, Il-10) nemají dost paliva na to, aby doletěly do akce a zpět na letiště - tj. tato letadla jsou jen na jedno použití. Ke všemu je v této bitvě až příliš často špatné počasí. Před turnajovým zápasem jsem ji hrál tréningově za Osu proti 777 a i když jsem udělal několik hrubých chyb, tak jsem bitvu v pohodě za Osu ubránil. Dost bylo výmluv, teď k samotné bitvě. Od počátku bitvy jsem postupoval průběžně dopředu po celé délce mapy. Jelikož nejvzdálenějším a nejhůře přístupným strategickým bodem je Torgau, zaměřil jsem svoji pozornost z hlediska nákupů (Pe-8) a přesunu jednotek ze středu zejména na ni. Na počátku se až překvapivě rychle podařilo obsadit klíčový opěrný bod obránců na jihu - Chotěbuz. I na ostatních úsecích fronty byl postup prvních několik kol bezproblémový a bez vážných střetů. Jenom byla škoda, že se nepodařilo zabránit stažení německé pancéřové techniky, která je na počátku bitvy poměrně daleko na východ od Berlína. Zhruba v době, kdy se jednotky na severu přibližovaly k Berlínu, přišel déšť a vzápětí i bahno. V tomto počasí bylo takřka nemožné útočit proti plně obsazeným zákopům před Berlínem, takže se postup na severu zastavil. Po jisté době se sice vyčasilo, ale i tak postup na severu byl maximálně rychlostí 1 hex za kolo, spíš ani to ne. Potěšilo jen zničení Kingtigera, houfnice a samohybného děla. Na konci bitvy se spojenecké jednotky na severu Berlína držely na prvních políčkách ve městě, v části Berlína na jih od řeky Sprévy se spojenecké jednotky držely v zákopech před městem. Na jihu probíhal postup bez větších problémů a bez odporu, avšak vzhledem k počasí a počtu tahů se podařilo dorazit na dohled Torgavy 3 kola před koncem. Vzhledem k tomu, že je před ní řeka a Torgava byla bráněná mohutnou leteckou (vlastní letadla nebylo možno použít z důvodu malého doletu), pancéřovou i dělostřelecou silou, tak pokus o její dobytí neměl šanci na úspěch.

Hodnocení vlastního velení:
Vzhledem k typu bitvy a kvalitě protihráče jsem se na bitvu úplně nesoustředil, což bude asi největší chybou. Jinak myslím, že jsem závažnější chyby neudělal, na druhou stranu jsem ale také neudělal nic navíc.

Charakteristika protihráče:
Počínal si jako vždy výborně. Snad ho jenom zaskočilo, že když dal Kingtigera do zákopu, tak o něj přišel, neboť v takové situaci Kingtiger nevyužije plně svoji výhodu v iniciativě, tj. je velmi zranitelný vůči IS-2. Na konci bitvy předvedl ještě několik velice pěkných a úspěšných diverzí.