Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Balaton (AGPG) - Bulvaj x Springfield
dohráno 15.08.2005, vítězství Osy
Bulvaj - Osa

Průběh a konec bitvy:
Ihned po zahájení ofenzivy Spojenců došlo k rozpadnutí celé bojové linie. V oblasti Tata německé vojska ustoupila a rozestoupila se do obranné linie, ztráta města Scekesfehervar byla očekávána. V jiní části se obě uskupení Osy dostala do obklíčení a obrana u Moru se začala stahovat k Veszpremu za krytí stíhaček. Obě obklíčené skupiny začaly útočit ve směru na Sarbogard a k Erdu, což Spojence dokonale zaskočilo. Skupina střed ustupující k Veszpremu se dostala do kontaktu s přední linií Spojenců a zaznamenávala první úspěchy. Letecké souboje byly ve znamení nepřipravenosti Spojenců na soustředěný útok na stíhací peruť Luftwaffe. Několik pěchot se dostalo a k Budapešti, přesto došlo po několika dnech ke zničení všech německých armád a zůstala jen zadní obranná linie u Veszpremu, severní svaz v lesích a obrana města Papa. Ruské jednotky vstoupily do Moru. Nyní se soustředil útok Spojenců už jen na Veszprem. Zde vznikla silně opěvněná linie složená z těkých i lehkých jednotek a s velkým množstvím protiletadlových zbraní. Po tři dny se snažila spojenecká vojska prorazit obranu a ztráty rostly do neuvěřitelných rozměrů. Nyní se pohla linie zpět. Německé divize postupovaly nezadržitelně na východ a drtily vše, co jim stálo v cestě. Letecké útoky Spojenců byly odraženy za děsivých ztrát ruského letectva. Protiútok pokračoval a znamenal u ruských jednotek zkázu. Německé velení přijmulo kapitulaci spojeneckých jednotek východně od Veszpremu.

Hodnocení vlastního velení:
Zvolil jsem podle mě dost riskatní variantu obrany u Balatonu. Přední jednotky jsem nechal mimo oblasti Taty útočit na zadní linii Spojenců a soustředil se jen na uzavření údolí u Veszpremu. Samozřejmě jsem neočekával, že se to setká s takovým úspěchem.

Charakteristika protihráče:
Springfield se nechal zaskočit, neútočil na mé letectvo a příliš rozptýlil své jednotky. Také do údolí u Veszpremu najížděl postupně a nepřečíslil tak mou obranu. Dvě kola před koncem v bezvýchodné situaci kapituloval.

Springfield - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Na tuto bitvu jsem se předem podíval, takže jsem přibližně věděl, co mě čeká. V prvních několika tazích jsem se snažil dobýt, a také dobyl, všechna města až k Veszpremu. Jak jsem se obával, právě tam postavil soupeř nejsilnější obranu. Jednotky, které dobývaly Mor, kde jsem se malinko zdržel, protože tam dojely skoro bez munice a paliva a musel jsem je po cestě doplňovat. A ostatní jednotky na tom také nebyly nejlépe. Prestiž na nové jednotky nebyla a na opravu jí také moc nezbylo. Také se zde projevilo to, že bylo na bitvu dost málo tahů.

Hodnocení vlastního velení:
Snažil jsem se rozdělit jednotky tak, abych vytvořil několik skupin, které budou dobývat každá svůj cíl a sejdou se pokud možno před městem Veszprem, na které hromadně zaútočí. Jelikož jsem se ale někde zdržel a kol nebylo nazbyt, dorážely jednotky k Veszpremu bez munice, paliva, a navíc dost roztroušeně. A proti Panterovi a Jagdtigerovi opravdu neměly šanci. Asi jsem měl lépe vymyslet dobývání prvních měst a rychle postoupit s tanky vpřed.

Charakteristika protihráče:
Bulvaj dobře zvolil taktiku, kdy zdržoval mé jednotky jak nejvíce mohl a hlavní obranu vybudoval v městě v průsmyku, kde je jediná možnost čelní útok, na který jsem prostě neměl. A díky již zmiňovanému zdržování tam mé jednotky nedorazily najednou, a už vůbec ne včas.