Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Žitomir (AGPG) - Hobart x Raeld
dohráno 11.07.2005, vítězství Osy
Hobart - Osa

Průběh a konec bitvy:
Součástí mého bojového plánu bylo vytvořit záchytnou frontu na ose Žitomir - Berdišev. Chtěl jsem tuto bitvu pojmout trochu netradičně, vyznávám heslo nejlepší obrana je útok. Myslel jsem si, že to bude pro Raelda moment překvapení. Protiútok jsem naplánoval z jihu od města Umanu, kde jsem chtěl soutředit tankové obrněné divize a také stíhače tanků a vrhnout je ve třetím kole na Bílou Cerkev. A zároveň vyslat z týlu jednotky výsadkářů. Hlavně jsem si říkal, že musím udržet obrněné síly pohromadě než je obětovat po částech. V prvních dvou kolech celou zátěž bitvy nesly prvosledové jednotky. Ve druhém kole jsem u Umanu podnikl protiútok. Podařilo se zničit tank IS-2 a houfnici. Rovněž u Žitomiru byl zničen IS-2. Ve třetím kole jsem po přísunu posil zahájil útok s výsledkem: zničeny byly IS-2, nebezpečné ISU-122, další IS-2 rozprášen. Ve čtvrtém kole byla u Umanu zničena další houfnice ISU-122. Ztráty ruských obrněnců rostly i u Žitomiru. Obrat přišel v pátém kole, kdy se projevila obrovská vzdušná převaha nepřítele a já začal přicházet o tankové divize. Začal jsem se se obrněnými silami odpoutávat od nepřítele a ustupovat za řeku Goryň. Žitomir padl, narychlo jsem zbudoval obranu Olevska, města v bažinách. Ta vydržela až do posledních kol. V osmém kole padl i Uman a také jsem vysadil výsadkáře u Kyjeva. Měl jsem našetřenou prestiž a počítal s obsazením Kyjeva. Výsadek byl bohužel během dvou kol zničen. V devátém kole jsem přišel o Luftwaffe a začala obrana Rovna za řekou Goryň. Tady jsem plánoval, že se udržím aspoň 4 kola a oddálím tak postup na poslední obrannou pozici město Brody. Ale realita byla jiná, nepřítel Rovno rozstřílel houfnicemi a odvážným útokem dobyl. Od záčatku jsem posiloval týl a to mě zachránilo, Brody se měl dokonele opevněné, abych odrazil už zoufalé útoky vyčerpaných ruských obrněnců. V obraně byly 3 divize stíhačů tanků. Těmi jsem narušoval postup a snažil se ničit hlavně dělostřelectvo. Obrana složená ze zakopaných výsadkářů, Hummelu, Nashorna, 2 zakopaných flaků 38, 2 pěších divizí a 2 ATG vydržela.

Hodnocení vlastního velení:
Měl jsem vytvořený chronologický plán, jak dlouho se mám na určené pozici udržet, abych dosáhl vítězství. Od začátku jsem útočil na vražedné houfnice ISU-122 a pokud možno na IS-2. Někdy to dopadlo katastrofálně, ale věřím, že i když jsem v útoku z jihu přišel o dost tanků, nepřítele jsem oslabil o pár houfnic a těkých tanků, které mu chyběly v závěrečné fázi.Co se týče diverze, měl jsem ji provést mnohem později, aby nepřítel neměl čas ji potlačit. Tréning jsem absolvoval s Dzinem. Držel jsem se plánu a dopadlo to dobře.

Charakteristika protihráče:
Raeld byl také dobře připraven, měl přesně rozdělené jednotky na jednotlivé cíle. Měl jsem pocit, že málo využívá letectvo zvláště strategické bombardéry. Čekal jsem, že povede útok středem a nebude se tlačit přes řeku. Nevím, kolik mu zbylo jednotek, měl útočit na Brody dvěma směry přes řeku i středem. To bych měl určitě problémy. Ale třeba to nešlo. Chyba to určitě nebyla, vdyť mu chybělo jen jedno kolo. Děkuji za hru, doufám, že se ještě na bitevním poli utkáme.

Raeld - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Postup ruských vojsk byl od prvního kola velmi rychlý. Ve druhém kole byly zničeny všechny prvosledové jednotky nepřítele a polovina jeho letectva. Zuřivá tanková bitva se strhla nejdříve v okolí Umanu a později kolem samotného Žitomiru. Německé tanky se vrhaly do útoku se střídavými úspěchy, ale byly postupně decimovány letectvem. Nicméně jižní skupina armád byla zdržena silnými tankovými svazy, zatímco střed postupoval svižně dopředu. Ruské čelní tankové divize prováděly obchvaty strategických cílů a nechávaly jejich likvidaci na jiných jednotkách. Rozlehlá step však kladla vysoké nároky na zásobování. V osmém kole se nad Kyjevem objevili parašutisté, ale během dvou kol byli zlikvidováni. Jelikož byly německé tanky předchozími boji vyčerpány, nepodařilo se jim opevnit se na řece Goryň a v 11. kole první T-34 pronikl na druhý břeh. Po hrdinném útoku gardové pěchoty bylo dobyto Rovno a zdálo se, že u nic nebrání útoku na nejzápadnějí cíl, Brody. Ostatní boje, které probíhaly např. u Olevsku, nebyly podstatné, protože ruská armáda v nich měla značnou převahu. Cesta k Brodům byla zablokována několika protitanky, které sváděly houževnatý boj s ruskými obrněnci. Nakonec se útočící tanky probily a k městu, ale zkušená divize parašutistů hájících rozsáhlé zákopy odrazila jejich zteč a zajistila vítězství německé straně.

Přehledný rozpis po kolech:
1. KOLO: Zničena polovina Luftwaffe a prvosledové jednotky.
2. KOLO: První obranná linie zcela rozprášena.
3. KOLO: Tanky prvního sledu udeřily na Žitomir. Na jihu u Umanu se strhla zuřivá tanková bitva.
5. KOLO: Žitomir dobyt a první čelní divize zaútočily na Vinnicu.
7. KOLO: První útok na Olevsk.
8. KOLO: Němečtí parašutisté nad Kyjevem.
9. KOLO: Dobyt Uman a Berdišev. První kolony tanků dorazily k řece Goryň.
10. KOLO: Zničena Luftwaffe a útok parašutistů v týlu rozprášen.
11. KOLO: První tank překročil řeku.
12. KOLO: Dobyto Rovno a obsazena Vinnica.
15. KOLO: První a poslední útok na Brody. Dobyt Olevsk.

Vysvětlivky k strategické mapě:
Červené šipky představují přesuny v 1.-5.kole, růžové v 6.-10. a žluté v 11.-15. Modré šrafované kruhy značí úplnou obranu skládající se s dělostřelectva, protiletadlových zbraní, pěchoty a tanků.

Hodnocení vlastního velení:
Od začátku jsem věděl, že v Žitomiru je nejdůleitějí čas. Z cvičné bitvy jsem zjistil, že silná tanková uskupení na jihu mohou dělat problémy, a vyčlenil jsem proto více jednotek pro jih. Každé kolo jsem postupoval téměř o plný počet pohybů a útočil z chodu. Silnějí nepřátelská obranná postavení jsem objíděl, abych mohl pokračovat dál a nechat jejich likvidaci zadním jednotkám. Skupina střed postupovala velmi rychle, nicméně odpor na jihu zpomalil jižní křídlo, takže se nemohlo zapojit do konečného útoku na Brody (stihnul to jen jeden T-34). Pochybuji však, že by se to dalo provést lépe - cesta jihem je velmi dlouhá, nepřítel zde má silné tankové skupiny a jedno kolo je ztraceno na doplňování paliva. Ve střední skupině jsem vyčlenil silný útočný svaz, který bez meškání mířil stále na západ, takže v 9. kole dorazil k řece. Po dobytí Rovna jsem dokoupil protitanky SU-85, které jsou levné a velice pohyblivé. Přesto jsem Brody nedokázal dobýt ve vymezeném čase. Chybou mohlo být to, že mnoství obrněné techniky zůstalo vzadu, aby mohlo likvidovat opevněná centra.

Charakteristika protihráče:
Můj protivník mě od začátku překvapil útočnou strategií. V cvičné bitvě jsem byl drtivě poražen taktikou, která byla založena na stažení všech tanků za řeku Goryň, která se tak stala téměř nepřekonatelnou hranicí, a na zdržení jižního křídla u Vinnice. Generál Hobart naproti tomu nasadil tanky hned od začátku a vrhal je do zuřivých střetů s čelními jednotkami, což sice způsobovalo ztráty, ale v důsledku je tak vlastně brzy obětoval. Tato taktika se mu podle mě silně nevyplácela za stavu drtivé převahy ruského letectva. Vzhledem k omezenému doletu ruských strojů a k rozmístění letišť je mohl bezpečně nasadit na západě, kde by se teprve ukázala převaha německých obrněnců. Stejně tak mě překvapilo, že rozpoutal boj s čelními jednotkami ještě těsně před řekou Goryň - tedy bez výhody řeky - utrpěl v něm ztráty, které mimo jiné napomohly rychlému přechodu přes řeku a k dobytí Rovna. Jeho polokruhové obrany kolem města měly slabinu v protiletadlových dělech, na ně bylo mono zaútočit jakoukoliv tankovou divizí i přes obrannou střelbu artilerie a donutit je tak k ústupu a k odkrytí zbylých obranných postavení. V závěru však šikovně rozmísoval narychlo dokupované antitanky tak, že neustále ohrožoval příjezdovou cestu k Brodům. Přes všechny drobné vady byla jeho strategie úspěšná, snažil se využít zejména útočné síly německých jednotek.