Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Ploješť (AGPG) - 666 x 777
dohráno 15.08.2005, vítězství Osy
666 - Osa

Průběh a konec bitvy:
Po obhlédnutí mapy prvního tahu jsem naplánoval následující obranu: protiútok severními jednotkami (Panther, StuGIII) na nepřátelskou armádu T-34/85, kterou se podařilo zničit (ale za cenu ztráty zmíněných jednotek); zbývajícími předsunutými jednotkami jsem se pokusil stáhnout za řeku Prut. Ve městech Galati a Braila jsem se rozhodl vybudovat základ svojí obrany (díky jejich výhodnému postavení uprostřed mapy za řekami Prut a Seret). Z Ploješti jsem přesunul FlakPanzer IV do Braily, z jihu jsem do Braily dopravil 7,5cm PaK a z Konstanty Hetzera. Město Bacau mělo také výhodné postavení za řekou a v horách, bylo dobře opevněno, takže i sem jsem se rozhodl soustředit obranu - přesunul jsem do této oblasti FlakPanzer IV z Brašova. Ve městě Galati jsem postavil jeden acht-acht a jednu dvacítku proti letadlům. Další dvacítku jsem umístil do Braily. Letectvo jsem rozdělil - skupina dvou letek Bf 109 hlídkovala nad Bacau, zbytek letectva bránil vzdušný prostor mezi řekami Prut a Seret. Protiútok severními jednotkami dopadl dle očekávání, hůř na tom byl přesun tankových jednotek přes Izmail do Galati. Ještě před řekou Prut byla naše přeskupující se vojska napadena letectvem RA a značně poškozena (50% ztrát na tancích PzIV) . Pozemní vojska Rudé armády na dohled. Opět jsem zvolil protiútok, který dopadl nadočekávání dobře - Hetzer značně poškodil a donutil k ústupu tankovou armádu nepřítele, na její místo dorazila průzkumná jednotka Sdkfz234 a zaútočila na gardovou pěchotu naloženou do náklaďáků. Poškozené tankové jednotky se stáhly za řeku Prut pod ochranu Flaků. Nepřítel bohužel útočící jednotky potrestal a rozdrtil. Na ustupující PzIV poslal Sturmoviky a i ty zničil, avšak za cenu vlastních ztrát na letadlech. V průběhu začínajících bojů jsem postavil 75mm dělostřeleckou baterii na obranu města Galati. Nepřítel mezitím strategicky bombardoval obklíčený Kachul, ve kterém se už nenacházel ani jeden voják. Nepřítel překročil řeku Prut na severu a tak se dostal k městu Galati ze západu aniž by musel při bojích překonávat vodní tok. Po urputných bojích se nepříteli podařilo Galati dobýt. Zbytky obránců Galati, ale i čerstvé jednotky bránily město Braila. Nepřítel město dobyl za cenu krvavých ztrát při překračování řeky Seret. Mezitím mi nad městem Bacou rudé letectvo zmasakrovalo místní letky Luftwaffe, slabší jednotky RA se umístily za řeku a vyčkávaly až bombardéry připraví půdu pro pozemní úder. Nicméně i přesto se obránci Bacau docela drželi a způsobili nepříteli zdržení i ztráty. Během posledních chvil obléhání Braily jsem přetvořil obranu Ploješti a Bukurešti a přesunul jsem sem poslední zbytky Luftwaffe. V Ploješti jsem nakoupil 3 dvacítky a jednu pěchotu, v Bukurešti jsem přesunul 88 na východ, postavil před něj rumunskou pěchotu a na západní okraj jsem umístil dvacítku. V posledních chvílích bitvy nepřítel zaútočil vším, co bylo schopno dorazit na dostřel posledních měst, ale bez úspěchu. Moji hrdinní obránci poslední nápor odrazili.

Hodnocení vlastního velení:
Největší mojí chybou bylo rozdělení letectva a umístění dvou letek nad Bacau. Tato letadla mohla způsobit větší problémy nad Brailou a později nad Bukureští. Pozemní obranu jsem vedl obstojně, i když i zde bych našel pár dílčích chyb, kterých bych se už nedopustil.

Charakteristika protihráče:
Nepřítel využil každého mého zaváhání a každé skulinky v mojí obraně. Jedinou věc, kterou bych vytknul je použití strategického bombardéru nad Kachlem; potenciál strategického bombardéru Pe-8 se dal využít daleko lépe než pro „pouhé“ odsávání prestiže.

777 - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Po odohraní asi šiestich tréningových bitiek mi bolo jasné, že tento scn. je mimoriadne náročný, kde predpokladom pre víťazstvo bude vybojovanie vzdušnej nadvlády a prekročenie riek Prut a Seret bez väčšieho zdržania. Svoje armády som rozdelil do dvoch skupín. Hlavná postupovala v smere na Kachul, druhá v smere na Bacau. Bola ešte vytvorená tretia výsadková skupina z hlavnou úlohou obsadiť mestá na pobreží Čierneho mora – Sulina a Konstanta. Útok začal zničením Rumunských jednotiek v prvej línii a obsadením Kishineva. V nasledujúcej dochádzalo k bojom len sporadicky, nakoľko nepriateľ čakal na moje útoky. Jedinou akciou bol útok dvoch tankových div., ktorý bol ale bez podpory letectva veľmi rýchlo zlikvidovaný. Rýchlemu postupu a následnému dobitiu strategického mesta Kachul nezabránilo ani nasadenie ďalších dvoch tank. divízii. Bez akéhokoľvek krytia pred letectvom boli rýchlo zlikvidované. Pre odčerpávanie prestíže začalo bombardovanie Kachulu. V okolí mesta bola prekročená rieka Prut aby bolo možné viesť útok na Galati z dvoch strán - východu a severu. Medzitým bol bez vlastných strát obsadený Izmail bránený pechotou a protitankovým delostrelectvom. Mesto Galati bolo po dvoch dňoch bojov obsadené, nezabránilo tomu ani nasadenie Luftwaffe ktorá prišla o 3 stíhacie letky. Obrana tohto mesta prišla nepriateľa dosť draho, prišiel tam asi o 12 jednotiek. Na južnom úseku sa úspešne uskutočnila výsadková operácia, ktorej cieľom bola Sulina. Po jej obsadení boli doplnené výsadkové jednotky a odoslané ku Konstante ktorú po dvoch ťahoch obsadili. Tým bolo zavŕšené úspešné nasadenie výsadkových vojsk v Rumunsku. Na severozápade začalo dobíjanie Bacau jednou tank. a jednou inf. divíziou podporovanou art. regimentom. Do dvoch dní bolo mesto aj s letiskom v Sovietskych rukách. Medzitým došlo v strednom úseku k prekročeniu rieky Seret a obsadeniu Braily čo si však vyžiadalo straty dvoch tank. divízii nakoľko nepriateľ tam nasadil množstvo protitankových prostriedkov krytých delostrelectvom a flakom. Po zdolaní poslednej prírodnej prekážky ( rieka Seret ) a obsadení Braily bola zahájená tretia časť oslobodzovanie Rumunska. Po doplnení paliva a munície bol zahájený postup k posledným štyrom strategickým mestám bráneným pechotou, flakom, atg. a delostrelectvom. Bohužiaľ ani k jednému sa nepodarilo dopraviť delostrelectvo a tak všetka ťarcha oslobodzovacích bojov pripadla na letectvo a tanky. V záverečných bojoch sa podarilo zostreliť posledné dve letky Luftwaffe a tým získať absolútnu vzdušnú nadvládu. Ako sa ukázalo nebolo to nič platné nakoľko sa do skončenia bojov za veľkých strát podarilo obsadiť len dve zo štyroch miest.

Hodnocení vlastního velení:
Myslím si, že počas tejto bitky som neurobil vážnejšiu chybu, jednoducho na obsadenie všetkých miest je príliš malo ťahov k tomu veľké vzdialenosti a rieky pretekajúce stredom mapy umožňujúce vytvoriť silnú obranu. Doteraz sa mi nepodarilo prísť na taktiku ako by sa tento scn. dal vyhrať.

Charakteristika protihráče:
Aj keď môj protivník urobil podľa mňa niekoľko závažných chýb vyhral a to je podstatné. Dosť jednoducho prišiel v počiatočnej fáze skoro o všetky obrnené jednotky. Bez leteckej podpory sa stali ľahkou korisťou pre moje taktické bombardéry a tanky. Taktiež nekoncentrované nasadenie letectva považujem za chybu. Umožnilo mi to zostreliť všetky jednotky bez vlastných strát. Ak by stiahol svoje obrnené jednotky za rieku Prut alebo Seret, zabezpečil ich krytie delami flakom a letectvom asi by sa moja ofenzíva skončila podstatne skôr. Takto bol výsledok neznámi do posledného ťahu.