Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Minsk (AGPG) - Sepp x Lord Mystic
dohráno 21.06.2005, vítězství Spojenců
Sepp - Osa

Průběh a konec bitvy:
Bitvu charakterizuje naprostá převaha Sovětů, naději dává pouze město Pinsk, které leží uprostřed bažin. Původní plán spočíval ve vybudování silné obrany u Pinsku a na všech ostatních místech zdržovat. Kromě klasických "obranných" sil jsem chtěl u Pinsku soustředit i část panzerů, které byly roztroušeny na počátku hry v prostoru. Na ostatních místech jsem chtěl pouze zdržovat. Hra se vyvíjela podle předpokladů, ba o něco hůře. Stahované panzery byly zničeny většinou ze vzduchu, prestiž nestačila na nějaké významné posílení Pinsku. Kolony útočících Rusů byly velmi dobře nasměrovány a postupovaly bez ohledu na mé snahy. Poslední boj se odehrál opravdu u Pinsku. Šturmflak PzIV, 8.8 FlaK, FlaK38, JagdPanther a StuG IV tvořily základ jeho obrany. Po nevydařeném protiútoku Jagdpantherem jsem natolik oslabil obranu Pinsku, že soupeř celkem bez potíží došel až k městu a obsadil ho, útokem po cestě bažinou i svými těžkými jednotkami přes bažinu. Na jeho rychlém postupu se podepsala dobrá investice do několika sovětských strategických bombardérů.

Hodnocení vlastního velení:
Nic dobrého jsem nevymyslel, několikrát jsem se nechal zlákat k neuváženým protiútokům, čímž jsem soupeři usnadnil práci.

Charakteristika protihráče:
Nedopustil se žádné chyby, které bych si všiml. Perfektně rozdělil své síly, správně dokoupil...

Lord Mystic - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Minsk je pro Spojence pouze bitva o čas. Za 12 kol se RA musí probít členitým terénem, bažinami a přes mnoho řek. Také po přečtení reportu z prvního turnaje mi bylo jasné, že jednotek na straně RA je spousty, ovšem díky omezenému manévrování se nedostanou všechny do boje. Proto jsem se snažil o maximální rychlost i za cenu rizika. Po zahájení hry jsem rozdělil armádu na tři části. Severní armáda čítala minimální sílu. Předpokládal jsem, že Sepp bude posilovat primárně jižní oblasti a na serveru u města Dvinsk si budu moci vypomoci bombardéry k průlomu. Asi po 4 kolech jsem na serveru zaútočil na Dvinsk a pomocí dělostřelectva a vypůjčeného bombardéru prolomil obranu nepřítele. Následně německé lehké divize nemohly odolat tlaku ruských obrněnců. Na jihu jsem bez větích problémů dobyl slabě bráněný Bobrujsk a to hlavně díky těkým ISU-152 a ISU-152 AT. Předsunuté jednotky a letecký průzkum odhalil stahující se německé pancéřáky k Pinsku a eliminoval je. Jižní armádu jsem ještě posílil o několik jednotek IS-2, které měly později rozhodnout pozemní průlom u Pinsku. Hlavní armáda Střed se valila jako lavina na Minsk, který také slabě chráněn rychle padl. Elitní pancéřové divize jsem ani nezapojoval do bojů o předsunutá města jako Mogilev a Borisov, pomáhal jsem si bombardéry a ostatními jednotkami. Tuto armádu Střed jsem se snažil hnát co nejrychleji a vždy se snažil preferovat o co nejdelší dojezd elitních pancéřových jednotek. Mezitím jsem na severu dočistil Dvinsk a obklíčil Vilno, které jsem následně za pomoci strategických bombardérů a posil z jihovýchodu po několika kolech dobyl. Armáda Střed po průlomu Minsku s velkou přesilou doobsadila města Novogradok a Baronoviči. V těchto místech se také střely naše letecké jednotky. Kvalitu německých stíhačů převážila ruská kvantita a poslední elitní německý stíhač byl sestřelen a za cenu téměř totálního zničení tří ruských stíhacích perutí. Následně již nic nebránilo hromadnému nákupu strategických bombardérů, které se ve skupině ukázaly jako vždy neocenitelnými pomocníky. Armáda Jih se mezitím probojovala až před samotný Pinsk. Zde jsem očekával větší nepřátelské uskupení jednotek, Sepp však pořídil JagdPanther, který byl následně úspěšně bombardován, poničen a následně zničen. Několik posledních kol pak bylo ve znamení přesunu armády Střed přes bažiny směrem na jih k Pinsku a vykopávání zakopaných jednotek v Pinsku armádou Jih. V tu chvíli současně armáda sever dokončovala obléhání Vilna. Asi dvě kola před koncem se mi podařilo udolat i poslední německé jednotky v čele s novým Elefantem, ale díky tomu, že strategické bombardéry byly všude kolem, ani Elefant dlouho nevydržel (ruské elitní tankové divize v dosahu byly ale dosti poničeny).

Hodnocení vlastního velení:
Cíl, který jsem si dal - rychlý postup - jsem myslím splnil dobře a i k poslednímu nejvzdálenějímu městu jsem se dostal včas. Poučen z prvního turnaje jsem zbytečně neutrácel za paragány, raději jsem masivně investoval do strategických bombardérů a několika málo IS-2 na jihu, což se vyplatilo. Trochu jsem podcenil konečnou fázi, v pocitu již rozhodnuté bitvy jsem se ke konci dopouštěl nepromyšlených tahů a díky tomu Sepp dokázal ještě postavit Elefanta a sám jsem si poničil klíčové jednotky neuváženými útoky. Také jsem v autech tahal houfnice přes bažiny a následně je na těchto bažinách nemohl vyložit ke střelbě :(.

Charakteristika protihráče:
Hrál, co mu situace a mnohonásobná ruská přesila umožnila. U Vilna mi nechal volnou cestu mým tankem k nekrytému dělu, což mi hodně usnadnilo obsazení Vilna. Také možná zbytečně odkryl sůj JagdPanther na jihu s vidinou snadného zničení mé jednotky a současně odkryl poslední elitní stíhačku. U Pinsku jsem čekal spíše větší záplavu levných jednotek než několik elitních pancéřových divizí. Na druhou stranu i s mnohem menším počtem jednotek mě dokázal u Pinsku hodně zdret a pocuchat mé tankové divize.