Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Dněpr (AGPG) - Mikenor x Sturm
dohráno 07.09.2005, vítězství Osy
Mikenor - Osa

Průběh a konec bitvy:
Bitva o Dněpr započala sovětskými útoky na jednotky bránící západní břeh řeky Dněpr. Jednalo se o jednotky střežící přechody přes řeku a obránce města Dněpropetrovsk. Německé velení reagovalo především stahováním jednotek rozmístěných v poli ke stávající obraně měst. Obrana města Melitopol byla posílena dvojicí protitankových jednotek Elefant. Sovětská strana pokračovala dalším náporem na německé jednotky a oslabila obranu města Dněpropetrovsk. Německou odpovědí byl protiútok v prostoru Nikopol - Záporoží - Dněpropetrovsk, vedený zejména průzkumnými oddíly a zajištění leteckého krytí městu Melitopol. V dalších dnech neumožnilo počasí sovětskému letectvu zapojit se do bojů, ale umožnilo sovětským pozemním jednotkám na jih od města Záporoží překročit řeku Dněpr směrem na město Nikopol. Situace na zdejším úseku byla řešena přesunem obrněných jednotek na východní břeh řeky Dněpr. Významnou skutečností se zdálo být soustředění pozemních sil Rudé armády na severozápadním okraji města Melitopol. Ovšem přítomnost a zapojení protitankových jednotek Elefant do bojů sovětské velení odradilo od úmyslu dobýt město a sovětské síly se začaly stahovat. Postupně padla do rukou Rudé armády všechna severní města. Je pravda, že tvrdé boje si vyžádaly na sovětské straně významné a těžce nahraditelné ztráty v řadách tankistů, mezi ženisty a dělostřelci a byla zmírněna početní převaha sovětského letectva. Vybrané jednotky od města Melitopol se obezřetně vydaly na cestu směrem k městu Záporoží, aby podpořily těžce zkoušenou, ale odolávající tankovou jednotku Panther v jejím úsilí o přežití a obranu přechodu přes řeku Hajcur. Na záchranu jednotky Panther bylo již bohužel pozdě, ale podařilo se vytvořit obrannou linii na jižním břehu řeky Hajcur a začít soustředění průzkumných oddílů na severním břehu řeky Hajcur, severně a východně od města Záporoží, s cílem vázat síly protivníka v oblasti a případným útokem osvobodit město Záporoží. Sovětské jednotky v závěru bojů tvořily obrannou linii mezi města Krivoj Rog - Nikopol - Záporoží a po odražení od města Melitopol se k městům na jihu ani nepřiblížily, ani o jejich dobytí již neusilovaly. Úsilí německého vojska bylo odměněno zaslouženým vítězstvím.

Hodnocení vlastního velení:
Cílem byla vítězství a k jeho dosažení bylo zapotřebí zastavit sovětské síly v postupu na jih a v nejlepším možném případě porazit Rudou armádu již u města Melitopol. Podařilo se.

Charakteristika protihráče:
Sovětské velení si počínalo obstojně a místy i obratně, ovšem postrádalo patřičný důraz na postup a vůli či chuť k vítězství.

Sturm - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Po zkušenostech z dvou trénikových bitev jsem dospěl k názoru, že bitvu není možné vyhrát a z ohledem na toto zjištění a (jakousi ztrátou chuti k PG) jsem k ní přistoupil. Cílem bylo dobýt jen nejbližší města a poté vytvořit obranou linii a zůstat stát. Pouze v případě zásadních chyb či zmatků v řadách nepřítele postupovat dále, což se dle očekávání nestalo a po dobytí určených měst jsem pouze odlikával tahy.

Hodnocení vlastního velení:
Bitva mě nebavila, nezajímala. Co více dodávat.

Charakteristika protihráče:
Dle očekávání bezchybná cesta za vítězstvím.