Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Charkov 43 (AGPG) - Papik x Patras
dohráno 02.06.2005, vítězství Osy
Papik - Osa

Průběh a konec bitvy:
Před sovětskými vojsky stojí těžký úkol, během krátké doby devíti tahů obsadit velké množství strategických měst roztroušených na velké ploše. To poskytuje našim vojskům možnost zaměřit se jen na obranu některých strategických měst a zbylá bránit jen v rámci zpomalení postupu Rusů, což je ovšem velmi důležité, protože tahů je opravdu minimum. Převaha Rusů je sice značná, nikoliv však drtivá a své může sehrát i počasí – tentokrát se může obrátit proti nim. Začátek února není zrovna ideální termín k útočným operacím. První ruský nápor se samozřejmě zastavit nepodařilo, navíc Sovětům paradoxně pomohlo i počasí, když tuhé mrazy umožnily bezproblémový přechod přes zamrzlé řeky. Hned v prvních fázích bitvy se uvedla Luftwaffe sestřelením tří stíhacích a jedné bombardovací letky nepřátel. Rus rychle prorazil k Charkovu, ale zde se hrdinně držely v podstatě až do konce bojů dvě roty Tigrů podporované útočnými děly a artilérií, když krytí proti nebezpečným Šturmovikům obstarávala slavná 88mm děla v součinnosti s letectvem. Zhruba v polovině bitvy již soupeř ovládal např. Artemovsk a Zolotoje a postupoval dál. Kruh kolem Charkova se stahoval a první těžké ztráty utrpěla i Luftwaffe, ale čas rychle utíkal a obrana Charkova vydržela téměř až do konce. Až v posledním zoufalém náporu Rusové prorazili a část města obsadili, ale bylo to také proto, že priority obrany již byly jinde a byl podniknut dokonce protiútok ve směru na Lozovaju. V držení Wermachtu ovšem zůstala důležitá města jako Dněpropetrovsk, Smelnikovo, Pavlograd a Bogadubov.

Hodnocení vlastního velení:
Dodržel jsem solidně plán a neumožnil soupeři převzít iniciativu. Bezchybné to jistě nebylo, ale solidní snad ano.

Charakteristika protihráče:
Sovětský velitel stál před velmi obtížným úkolem, přeci jen tahů bylo velmi málo a měst k dobytí příliš mnoho. Dělal, co mohl, a jeho výkon byl v rámci uvedených skutečností velmi dobrý.

Patras - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Tento boj se mi vryl do paměti díky absolutní beznaději, se kterou sem se vrhal do útoku. Již na začátku dle mapy a vytýčených úkolů bylo zřejmé, že je nutné vojsko rozdělit tak, aby bylo možno postupovat minimálně třemi směry. Nedostatek času mé velení nutil k prudkému útoku proti nejbližším městům. Bohužel nebylo času nazbyt na průzkum, tak se do bojů okamžitě vrhly mé letecké síly, které ovšem byly zdecimovány Luftwafe. Ale díky udatnému hrdinství sovětských vojsk a za velkých ztrát se podařilo dobýt některá klíčová města. U Charkova se postup hlavní skupiny armád zastavil a armáda utrpěla obrovské ztráty. Když se konečně podařilo probít dokonalou německou obranou u Charkova, bylo zcela zřejmé, že do limitu to v žádném případě nestihnu, některá města nebyla ani na dohled a armády k nim blížící se byly přepadeny a potřebovaly doplnit. S těchto důvodů jsem složil funkci velitele a opustil svá vojska.

Hodnocení vlastního velení:
Těžko je hodnotit otázku, zda se boj dal vůbec vyhrát. Chyby se samozřejmě našly, jednou z nich byly ztráty letectva hned v počátku bojů, ale jinak mám dojem, že sem postupoval dle možností mi daných minimálně jako středně kvalitní generál.

Charakteristika protihráče:
Velmi důsledná obrana předem strategicky promyšlená a dokonale zbudovaná. Promptní protiútoky, když to situace dovolila. Velice nebezpečný soupeř, velmi musím ohodnotit jeho práci, v podstatě mi nedal minimální šanci. Osa může být na svého velitele hrdá. I jako protivník mu musím zvolat Toll Toll Toll.