Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Rostov (AGPG) - Dzin x Adam
dohráno 07.06.2005, vítězství Spojenců
Dzin - Osa

Průběh a konec bitvy:
Sovětská vojska zahájila postup a protože Němci neměli dostatek jednotek a prestiže, bylo rozhodnuto, že nebudou zpočátku klást odpor a pokusí se zastavit nepřítele na řece Doněck. Mezitím měla Luftwaffe vybojovat alespoň lokální vzdušnou převahu. Čáru přes rozpočet udělalo počasí, protože začalo sněžit a řeka zamrzla. Vinou chyby velení byla navíc Luftwaffe eliminována a jeho schopnost splnit úkoly mu svěřené se rozplynula. Morální vzpruhou nebyl ani příjezd Tigera na bojiště a Němci kapitulovali.

Hodnocení vlastního velení:
Dost katastrofální. Když jsem konečně přijal strategický plán, počasí a vlastní taktické chyby ho znemožnily realizovat a žádná náhrada za něj mě nenapadla.

Charakteristika protihráče:
Využil početní převahu a počasí a jeho postup byl naprosto nezadržitelný. Neudělal žádnou chybu a po zásluze vyhrál.

Adam - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
První skupina jednotek mezi řekami Sal a Don postupovala nejkratší cestou k Rostovu na Donu, ke kterému měla dorazit z jihu. Dvě rychlé tankové divize se od ní odpoutaly, aby co nejrychleji dorazily k městu Šachty a předstíraly cíl útoku této skupiny, popřípadě zaútočily na slabší jednotky v jeho okolí. Druhá skupina jihovýchodně od města Morožovsk a třetí skupina severovýchodně od města Morožovsk zaútočily na město Morožovsk, které osvobodily 4. ledna 1943. Poté postupovaly směrem na západ. Odpoutaly se od ní pouze čtyři rychlé tankové divize, které zaútočily na skupinu německých vojsk jižně od Morožovska a poté se vrátily k hlavnímu útoku. Čtvrtá skupina jihovýchodně od města Milerovo se rozdělila. Jižním směrem postupovala polovina skupiny s úkolem dobít most přes řeku Doněc před tím, než dorazí jádro 2. a 3. skupiny a pak se k nim připojit. Úkol splnila 8.ledna 1943 a postupovala západně k městu Shakzhtinsky. Severozápadním směrem postupovala druhá polovina skupiny, aby podpořila útok 5.skupiny na město Milerovo od severozápadu. Město bylo osvobozeno 6. ledna 1943 a postupovala jižním směrem na město Šachtinsky. Když generálovi Dzinovi 10.ledna 1943 došly zprávy z bojiště rozhodl se ušetřit životy německých vojáků a kapituloval.

Hodnocení vlastního velení:
Po několika trénincích jsem zvolil strategii, které jsem se držel ve všech pěti tazích. Závažné taktické chyby jsem se snad nedopustil. Přizpůsoboval jsem počasí.

Charakteristika protihráče:
Dokázal správně odhadnout situaci na bojišti. Velkou chybu spatřuji v tom, že si bitvu s nikým nenatrénoval.