Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Market-Garden (AGPG Alattack) - Chomski x Queenkiller
dohráno 22.05.2005, vítězství Osy
Chomski - Osa

Průběh a konec bitvy:
Základní idea hry za Osu je letmá již při prvním pohledu na mapu. Zlikvidovat nejsevernější výsadek Spojenců u Arnhemu a pak se buď zakopat nebo vrhnout do útoku. Likvidace arnhemského předmostí probíhala hladce. Situaci nezkomplikoval ani soupeřem dokoupený mobilní protitank a dělostřelectvo kolem města Wolfheze. Protitank se totiž přesunul do města, kde na jeho zničení stačila pěchota. V prvních tazích se také Američanům podařilo dobýt strategický Wyler, ale moc sil na jeho udržení jim nezbylo. Jednoduché dobytí tohoto města bylo také způsobeno mým stažením se a vyčkávání posil od Arnhemu, kde se již dobojovávalo. U Wyleru samozřejmě vždy zůstala na dotyk nějaká jednotka zabraňující soupeřovi v nakupování. Z jihu se zatím Britové namáhavě sunuli vpřed. K dokreslení "rychlosti" postupu lze uvést například jednotku Elefanta, který se držel ve spojeneckém kotli u města Best skoro tři tahy než byl zničen. Britskému tlaku taktéž ušly pancéřové jednotky rozmístěné na začáku hry na pravém křídle dolní části mapy a které významně zasáhly do bojů kolem Nijmegenu. Z těchto jednotek se dokonce podařilo odpoutat průzkumnému oddílu, který vyčkával na vhodný okamžik v pravém dolním rohu mapy (viz. závěrečný save). Velmi zajímavá byla letecká bitva. Nejdůležitější spojenecké stíhačky byly sestřeleny mobilním flakem od Wyleru a zejména 88mm flakem na jihu od města Elst. Tento flak nebylo možné podle mých propčtů vidět. Bohužel pro soupeře si v dostřelu zrovna tento tah "zaparkoval" svého nejlepšího Mustanga. Veškerá letecká bitva se odehrávala nad Nijmegenem a v dosahu německého silného mobilního a stacionárního flaku. V sedmém tahu, kdy byla decimace spojeneckého letectva v plném proudu a kdy se německé pancéřové jednotky draly do chabě bráněného Nijmegenu, soupeř kapituloval.

Hodnocení vlastního velení:
Kdyby mě gen. Marek nepřesvědčil k rozhodujícímu nákupu 88mm flaku u Elstu, který vždy načal lepší soupeřovy stíhačky, tak nevím, nevím. Rozvážné čekání na charakter nákupování Spojenců se ale vyplatilo. Po tom, co se na scéně objevil americký strategický bombardér a pouze jeden dokoupený Mustang, nebylo co řešit. Z mé strany následovalo hromadné dokoupení stíhaček Dora...

Charakteristika protihráče:
Podle mého názoru ho zbytečně oslabily některé nákupy. Dokupování jednotek u Arnhemu, vzhledem k německé přesile, nemá moc smysl. Taktéž nákup amerického strategického bombardéru v době, kdy ještě není rozhodnuta vzdušná válka, je hazard. Velice dobře mě po dlouhou dobu držel u Nijmegenu a město samotné bylo Američany hned na začátku dobyto velice hladce. O využití Lancastera na "vysávání" německé prestiže nad Boxtelem by se dalo diskutovat. Němci mají na začátku cca 2000 prestiže + porci každý tah. Objektivně musím přiznat, že proti takto "zásobenému" Wehrmachtu se musí bojovat velice špatně.

Queenkiller - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Na začátku jsem zvolil taktiku, která se jako jediná ukázala účinná při zkušebních hrách s počítačem. K nejsevernějšímu výsadku jsem dokoupil jedno dělostřelectvo, jeden protitank a jednu protileteckou obranu. Na jihu jsem postupoval co nejrychleji to šlo s tím, že východní část na jihu obsazovaly pomalejší jednotky, které by se na sever dostaly až ke konci. Odtáhl jsem si první tah a vše vypadalo pěkně. Poté, co jsem obdržel tah, jsem se nestačil divit, sever krajně kritický a i střed mapy začal vypadat (a nejen vypadat), že nebude jednoduchý. Jak boje pokračovaly, sever jsem ztratil totálně. Jih se mi podařilo obsadit, ale ve středu mapy jsem se zasekl před přechodem řeky. Za řekou čekaly skopčácké 88mm protiletecké kanóny, které v podstatě rozložily mé letectvo. Několik neúspěšných pokusů překročit řeku se událo než přijely posily z jihu. V té době již byla východní část středu ztracena a Němci začali zle dotírat i na přijíždějící posily. V tento moment se odehrála ještě asi dvě kola, kdy nejen, že jsem nepostupoval, ale dokonce jsem byl zatlačován. Následovala moje kapitulace.

Hodnocení vlastního velení:
Katastrofa, nevhodné nákupy na nevhodná místa, snaha ubránit sever a neposilování středu. Nechávání letadel na dostřel flaku, posun s paraganama na konec, takže to, co objevili, mi nijak nepomohlo. Nechání protitanků ve městě. Jediná pozitiva na mém velení vidím v neobsazení jednoho strategického města na jihu a jeho nepřetržité strategické bombardování, nákup strategického bombardéru (který ale bez podpory moc nezmohl) a to, že sem kapituloval.

Charakteristika protihráče:
Perfektní vedení. Dobře využíval terén, nehnal se do leteckého souboje a počkal, až já budu nucen kvůli postupu vzlétnout nad jeho flaky. S paragánama neměl žádné potíže (ani nestihli přistát). Rychle mne eliminoval na severu. V podstatě mi nenechal nic, co by bylo proti jeho jednotkám nějak účinné. Skoro bych řekl, že na mne to bylo plýtvání takto výborným generálem.