Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Benelux (PGCZ) - Sepp x H.G.
dohráno 09.01.2004, vítězství Osy
Sepp - Osa

Průběh a konec bitvy:
S vědomím, že jdu proti velmi zkušenému soupeři, jsem začínal velmi opatrně. Plán byl prostý: Rozdělil jsem svá vojska na tři základní skupiny. V první (severní-střední) byl kanonenfutter - pěchota bez zkušenosti a transportu. Jejím cílem bylo po zničení obrany hranice obsadit letiště na sever od Lucemburku a nastavit svá těla před kulometná hnízda, popř. posloužit k "odmuničení" houfnic soupeře. Střední skupina vojsk byla nejpočetnější, zkušená pěchota po prvních bojích byla vylepšena na HW pěchotu. Také její zkušené tanky byly vylepšeny na nejlepší PzIII. Této skupině byla přidělena jedna tažená houfnice 105mm a dokoupená samohybná houfnice 155mm. Jižní skupinu tvořilo několik divizí pěchoty bez zkušenosti a baterie houfnic a flaku. Jejím cílem bylo svést boj u Sedanu, pokusit se ho dobýt, popř. zabránit protiútoku ze Sedanu. Zcela specifickou silou bylo letectvo, posílené dokoupením jedné letky Bf 109. Stíhači měli vybojovat vzdušnou nadvládu, nasazení bombardérů jsem plánoval (po provedení prvních úderů) až po získání absolutní vzdušné převahy. V úvodu se podařilo zničit pevnůstky na hranicích. Brusel také padl poměrně rychle. Skupina sever byla posílena PzIVD a probila se přes Ghent, Ostend, Dunkerque, Ypry, Calais a Boulogne až k poslednímu strategickému městu Abbeville. Skupina střed nehledě na své přepychové vybavení se dost dlouho zdržovala na linii Maubeuge-Lille, takže se k Abbeville dostala ve stejnou dobu jako skupina sever. Skupina jih poměrně snadno obsadila Brest, který nebyl bráněn. Poté se probíjela k Maubeuge a část k Abbeville. Pro zničení skupiny Britů a Francouzů na linii Maubeuge a Lille bylo celkem důležité to, že se generál H.G. nechal zmást předpovědí počasí (která je tak prolhaná, že na ni nikdy nekoukám) a nechal při špatném počasí svoji stíhačku nad Maubeuge, kde zrovna byli moji stíhači na výzvědách. Předpověď hlásila na příští kolo déšť, ale on nepřišel, čehož jsem využil, stíhače mu sejmul a zdrhnul od flaku...Posledními boji byla likvidace nepřátelských vojsk u Abbeville, kde bojoval i fr. tank Char. Ovšem v té době jsem na toto bojiště koncentroval všechno dostupné dělostřelectvo a letectvo a za cenu trpkých ztrát jsem poslední město v posledním kole obsadil.

Hodnocení vlastního velení:
Snažil jsem se postupovat uvážlivě, bez zbytečného rizika. Myslím si, že jsem se větších chyb nedopustil. Předem připravený plán se mi podařilo (kupodivu) splnit...

Charakteristika protihráče:
Soupeř bojoval zkušeně, svoji linii obrany postavil na tradiční linii. Dopustil se omylu, když si nechal sestřelit stíhačku nad Maubeuge, také stíhačku francouzské výroby ztratil (na můj pohled) zbytečně. Zachování dvojice stíhaček by mohlo oddálit použití mého letectva a tím zkomplikovat rychlost postupu...Kromě tohoto incidentu se chyb nedopustil.

H.G. - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
K bitvě jsem přistupoval jako k souboji s otevřeným koncem a s odhodláním zvítězit. Výsledky z prvního turnaje mě v tomto vědomí podporovaly, i když jsem si byl plně vědom toho, že po více než roce od zahájení prvního turnaje jsou zkušenosti zcela někde jinde. I přesto jsem si připravoval obranu, prováděl studie a konzultoval se zkušenými členy našeho štábu. Plán obrany byl jednoznačný. Vytvořit ve středu mapy neprostupný val s využitím přírodních překážek a s maximálním nasazením vzájemně se doplňujících jednotek. Severní a jižní křídlo, kde jsem neočekával přílišný tlak nepřítele, jsem se rozhodl chránit druhořadými jednotkami. Posledním chráněným místem tedy mělo zůstat uskupení ve středu mapy v okolí Mauberge a Lille a Abbeville. Ostatní místa měla být využita pouze pro dočasný odpor. S narůstajícím tlakem se měla obrana centrálního valu "zabalit" sama do sebe a skončit v kruhové obraně Lille. Začal jsem tedy stahováním jednotek k Bruselu, vytvářením Protitankových zátarasů Made in Belgium u Namuru, stažením obrany u Sedanu za Másu a tvorbou obrany u Ghentu a na linii Lille Mauberge. U St. Quentinu vznikla pohotovostní jednotka pro případ rychlého průniku u Sedanu. Tvorba linie se dařila vcelku dobře, nepřítel však zaútočil s plnou rozhodností na severu, kde jsem neočekával hlavní nápor a poměrně brzo se mu podařilo propracovat se do Ghentu, čímž jsem se ocitl v nebezpečí obchvatu ze severu. Situaci jsem řešil pomocí belgických jednotek, kterými jsem zatarasil přechod přes řeku. Nepřítel se tedy propracoval až k mé hlavní obranné linii a mě nezbývalo, než zkracovat frontu, doplňovat stavy a doufat v prozřetelnost. Jediný, parciální úspěch jsem měl na sever od Sedanu, kde jsem vytvořil jakousi údernou jednotku z Charu, protiletadlového kanónu, houfnice a pěchoty, kterou jsem ohrožoval Givet. Mít tak před střetnutím ponětí o této šanci, posílil bych jednotku o další tank a pěchotu a mohl jsem odlákat část nepřátelských jednotek z hlavní fronty... Takto jsem pouze zahrozil a celý kontingent odeslal k Abbeville. Pak dospěla bitva k smutné fázi, ve které jsem se já zubynehty bránil protivníkově přesile, nebyl jsem úspěšný, plánované "zabalení" obrany se nedařilo a protivník tak mohl k mé poslední pevnosti u Abbeville poslat velké množství materiálu. Obránci Lille bohužel podlehli příliš brzy. Abbeville tudíž zůstalo osamoceno a to rozhodlo. V posledním kole soupeř Abbeville obsadil...

Hodnocení vlastního velení:
Nebyl jsem příliš zdatný v protiútocích, měl jsem být aktivnější. Některé mé akce přišly se zpožděním. Spolehl jsem se na předpověď počasí, což mě stálo důležitou stíhačku. Neodhadl jsem směr hlavního útoku, ale to mohlo být prostě tím, že soupeř zaútočil tam, kde našel slabé místo, tj. přesně podle pouček. Nic převratného jsem neudělal.

Charakteristika protihráče:
Sepp je velmi zdatný velitel a byl si vědom své velké výhody - měl spoustu času. Nic neuspěchal, vše pečlivě připravil a tím se vyvaroval závažných chyb. K jeho výkonu nalézám pouze slova obdivu. Chyby, kterých se dopustil, byly v celkovém pohledu zanedbatelné a nemohl jsem z nich nic vytěžit.