Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Rúra (AGPG) - 666 x Tallyho
dohráno 22.05.2005, vítězství Spojenců
666 - Osa

Průběh a konec bitvy:
Bitva byla docela krátká. Nepřítel hned první tah postoupil velmi blízko našich obranných linií. Pokusil jsem se o menší protiútok na severu, který, dle očekávání, způsobil mírné ztráty a zdržení protivníka, ale byl rozprášen. Od začátku hry jsem stavěl 88 a ostatní PLO a snažil se alespoň poškodit nepřáteská letadla. Bohužel spojenecké strategické bombardéry úspěšně "vysávaly" munici z osmaosmdesátek a tak je prakticky paralyzovaly. Spojenci před Rýnem vyložili děla a moje pozice svědomitě ostřelovali. Nepřítel mne po celou hru svědomitě bombardoval jak strategicky, tak takticky. Bohužel měl celou hru pěkné počasí a tak mne nenechal vydechnout. Až z mé obrany zbyly trosky, tak zaútočili, což nakonec vedlo ke zdrcující porážce Osy.

Hodnocení vlastního velení:
Opravdu netuším jak se dá tahle bitva alespoň důstojně prohrát :(

Charakteristika protihráče:
Na jednu stranu měl štěstí na počasí, ale jinak hrál dobře - letectvem ničil, co se dá a dělostřelectvem si připravil půdu pro přímé pozemní operace; pravděpodobně bych hrál stejně.

Tallyho - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
V prvních dvou tazích spojenecké jednotky celkem hladce obsadily první opěrné body Geldern, Roenmond, Julich, Duren, Neuss. Postup Spojenců směřoval souměrně celou částí mapy. V třetím tahu se začal proud jednotek členit na výrazné severní a jižní křídlo. Ve středu mapy zůstaly pouze zajišťovací síly, což ostatně odpovídá charakteru terénu. Velice cenné německé pancéřové jednotky na severu se pokusily zcela nesmyslně zdržovat britský průnik ke Xantem. Na holých pláních vykrvácely pod proudem „Jabos“, bombardérů a vzápětí čelních tankových jednotek. Tyto jednotky stažené za Rýn (pod ochranu rotiletadlováků) mohly Spojencům udělat vrásky. Nicméně ve čtvrtém tahu se jednalo jen o šrot. Od počátku tažení Spojenci silně posilovali letectvo. To na hlavních směrech severu a jihu natolik oslabilo německou obranu, že čelní jednotky neměly velké obtíže. V třetím tahu padlo Dantem, Cologne a Krefeld. Ve čtvrtém tahu byl překročen Rýn u Weselu a u Leverkusen, který byl obsazen. Ze severu a z jihu tak zároveň začalo za Rýn proudit množství spojenecké techniky. Německé síly se roztáhly a v pátém tahu oslabená německá obrana umožnila překročení Rýna i ve střední části mapy, kde to původně vůbec nebylo plánováno. V pátém a šestém tahu již Spojenci řádili za Rýnem plně rozvinuti. Obrovské spojenecké letectvo (od počátku hry +6/7 letadel - včetně B-29) díky počasí, které nepřerušilo nálety, dokonale čistilo postup. Hromadně dokupované Flaky (za hru celkem asi 10 z toho 7x Flak38) po masážích B-17, B-29 a Lancasterů nemohly na výsledku tažení nic změnit. Obsazen Dorsten, Gladbach, Oberhasen, Ratinger, Dusseldorf a zejména strategický Bonn, kde protivník naštěstí nedoplnil žádné síly. Sedmý tah rozvrácena jakákoliv souvislá obrana. Osmý tah kapitulace Osy.

Hodnocení vlastního velení:
Vzhledem k obrovské letecké převaze velice snadný a příjemný boj proti průměrnému protivníkovi.

Charakteristika protihráče:
Hned na počátku generál 666 pochopil význam letectva v této hře. Veškerá prestiž věnovaná na AA prostředky o tom svědčí. Jejich umisťování do řeky je diskutabilní a zbytečné. Neznalost dostřelu obávané 88 bylo pro mne příjemným zjištěním. Třikrát jsem vědomě umístil letadla na dostřel 88 a jejich osádky nestřílely!! Díky Bohu. Tři elitní německé tankové divize obětované nesmyslně na počátku hry u Xanten velice usnadnily vývoj bitvy na severu. Klíčový Bonn na samém jihu mapy byl celou hru mimo pozornost generála 666. Tam umístěná minimální obrana vzhledem k teréním vlivům – hory/řeka by nadělala velké vrásky US jednotkám. Rozdělení a vyslání části jednotek k dobývání Bonnu by výrazně zpomalilo útok z jihu na sever. Po změně počasí (8. tah-deštivo) by mohla absence těchto jednotek ovlivnit závěrečné boje.