Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Mosella (AGPG) - Sepp x Adam
dohráno 08.03.2005, vítězství Spojenců
Sepp - Osa

Průběh a konec bitvy:
Konkrétní plán obrany jsem si představoval pouze v hrubých rysech, spíše jsem chtěl reagovat na akce protivníka. Centrum obrany mělo být v oblasti Mét, poslední místo záchrany jsem viděl v Colmaru. Z mého pohledu se zápas začal vyvíjet velmi příznivě, ve druhém kole zaútočilo strategické letectvo soupeře bez stíhací ochrany na moji tankovou divizi u Mét, v dosahu 88mm flaku, Fw 190A a šturmflaku. Ve stejné době se v zorném poli ukázal u Colmaru taktický bombardér, který byl v dosahu šturmflaku i Bf 109G. Ovšem to byla pouze předehra... Americká vojska se valila v několika proudech, slabší proud u Mét bylo odražen a ustoupil. Na severu útočil na Trevír silný proud doplněný 8" houfnicí. Proti tomu jsem obranu doplnil Elefantem, ale po mém zbytečném útoku na tank krytý 8" houfnicí jsem ho oslabil a přibližně v šestém tahu město padlo. Na jihu soupeř obešel Epinal a zaútočil na Mulhouse a dobyl ho za pomocí strategického letectva. Mé akce v dané oblasti pouze přinesly ztrátu prestiže a zoufalství... U Mét jsem po doplnění obrany o flaky čekal, co se bude dít dál, k útoku jsem se neodhodlal, protože jsem neměl představu o silách soupeře v těchto místech. Pád Trevíru uvolnil soupeři mnoho těžké techniky, která se začala valit na Méty. Získaná prestiž byla jím investována do nákupu M36. V osmém tahu započal útok na Méty, v jedenáctém byla obrana na kolenou, bez obrněné techniky. Ve stejné době (kolem sedmého tahu) se moje naděje upřely k Mulhouse. V Epinalu jsem dokoupil Jagdpanthera a průzkumná vozítka s relativně velkým útokem. V jedenáctém tahu jsem se dostal na kontakt města. Ve třináctém tahu jsem Mulhouse dobyl, ale to jsem věděl, že jen na chvíli. Město bylo kontaktováno soupeřem, Jagdpanther byl velmi poškozen, dvě průzkumná vozítka též... Obsazení Colmaru a Epinalu již pak pro soupeře nepředstavovalo žádný problém, mohl zde soustředit všechny svoje pancéřové divize.

Hodnocení vlastního velení:
Nerozhodnost... Pořád jsem měnil své plány, některé jednotky postupovaly a ustupovaly, snažil jsem se zachránit vše, nezbylo mi nic...

Charakteristika protihráče:
Pokud pominu ztrátu strategického bombardéru na začátku, tak jeho výkon můžu pouze chválit. Počínaje výběrem dokupovaných jednotek - 8" houfnice na začátku, v Mulhouse francouzští partyzáni - konče plánováním útoku. Myslím si, že je to velmi schopný generál, proti kterému bych měl šanci jen v některých bitvách... ne v těch vyrovnaných...

Adam - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Před začátkem bitvy jsem zvolil tuto strategii: 1. silná skupina jednotek měla na severu co nejrychleji dobýt město Trevír a stočit se na jih k městu Saarbrucken a letišti východně od něj. Tato skupina se pak měla rozdělit a pokračovat na města Méty a Saverne. 2. malá skupina jednotek měla západně od města Méty bránit případnému německému protiútoku a ostřelovat 155mm dělem město a jeho okolí. 3. silná skupina měla rychle dobít města Luneville a Sarrebourg a blokovat silné německému uskupení v okolí města Méty, na které měla zaútočit až spolu s 1. a 2. skupinou jednotek a pak se měla otočit na jih k městům Epinal a Colmar. 4. skupina jednotek převážně svobodné Francie měla v co nejkratší době dobýt město Mulhouse s letištěm na jihu a potom podpořit útok na města Epinal a Colmar. Generál Sepp se rozhodl soustředit hlavní odpor mezi městy Méty a Sarrebourg. Velké problémy mi dalo sestřelit všechna soupeřova letadla, která jsem musel vylákat na svá slabší letadla, aby si se mnou nehrála na slepou bábu. Velmi mne mrzela ztráta B-17***, se kterou jsem nepočítal. 1.skupina jednotek bohužel byla dlouho zdržována u města Trevír, avšak nevykazovala velké ztráty. Trevír osadila až 9.října a postupovala dále na město Saarbrucken a letiště východně od něj. Tyto cíle obsadila 25. října a pokračovala na jih přes vyklizené město Saverne k poslednímu městu Colmar. 3. skupina jednotek neobsadila město Sarrebourg a byla nucena zaujmout obrané postavení mezi městy Nancy a Luneville, kde byla posilována k hlavnímu útoku. Tím, že generál Sepp příliš dlouho zdržoval 3. skupinu jednotek u města Trevír, mne donutil provést 9. října útok na města Méty a Sarrebourg, kde se nacházelo hlavní uskupení Němců, pouze 2. a 3.skupinou, což způsobilo že jsem utrpěl větší ztráty než jsem původně počítal. Velké problémy měla hlavně druhá skupina, na kterou generál Sepp soustředil svůj protiútok. Část jednotek se po zničení nebezpečných a mobilních německých jednotek otočila na jih k městu Epinal, které obsadila 6. října. Po zničení zbytků německých jednotek u Met se zbytek skupiny otočil na jihovýchod k městu Colmar. 2.skupina mimo jiné zničila diverzní průzkumák postupující od Epinalu přes letiště jihozápadně od Nancy na sever a vyslala průzkumák v opačném směru. 4.skupina jednotek složená převážně z jednotek svobodných Francouzů dobyla za značných ztrát město Mulhouse již 1. října. Avšak její úkol tím neskončil, protože si toto město generál Sepp vybral jako cíl protiútoku. Ten byl zmařen za pomoci velkého množství partyzánských jednotek a letectva, i když v sebevražedném útoku na chvíli generál Sepp město s přilehlým letištěm obsadil (jako pravý samuraj).

Hodnocení vlastního velení:
Na počátku bitvy jsem zvolil strategii, které jsem se pokoušel držet. Tuto strategii jsem musel pozměnit s ohledem na soupeřovu strategii. Několikrát mne mrzela ztráta elitních jednotek. Taktických chyb jsem se nevyvaroval, ale neudělal jsem jich snad příliš.

Charakteristika protihráče:
Generál Sepp hrál dobře. Několikrát mne překvapil svými výpady, které však s ohledem na scházející letectvo nedovedl do konce. Já osobně bych asi hrál podobně. Jen bych zvolil jiná místa hlavního odporu.