Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Mása (AGPG) - Bulvaj x Panmarek
dohráno 22.03.2005, vítězství Spojenců
Bulvaj - Osa

Průběh a konec bitvy:
Hned od začátku postupovala spojenecká vojska do rozevřené obrany Osy. Letecké souboje neznamenaly víc než zničení letectva Osy. Oba Tigery, které měly zacpat v obraně díry, se neosvědčily. Tiger II zničen hned po protiútoku, Tiger I se držel o mnoho déle. Mohutná převaha ve vzduchu znamenala zkázu jakémukoliv pokusu hlídat průchody přes řeku Másu. Několik starších antitanků a lehké protiletadlové kanony se také neosvědčily. Závěr byl jen spanilou jízdou Spojenců.

Hodnocení vlastního velení:
Bitvu jsem hrál poprvé a celou dobu jsem si nevěděl rady s velmi rozptýlenou obranou. Mé pokusy zesilovat některé opěrné body se nesetkaly s předpokládaným úspěchem. Ani teď po bitvě mi není jasné, jak se dá tato bitva za Osu vyhrát.

Charakteristika protihráče:
Panmarek se projevil jako velmi zkušený generál jdoucí za svým cílem. Přes některé vážnější ztráty těžkých divizí, dokázal obratně vrátit místní boje ve svůj prospěch a postupným útokem udolat vše, co mu stálo v cestě. Nelze víc než smeknout před uměním tohoto spojeneckého generála.

Panmarek - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Bitvu zahájila britská vojska útokem na slabě bráněný most západně od Antverp a výpadem z předmostí za Albertovým kanálem jižně od Turncoutu. Pozemním útokům po celý průběh bitvy předcházelo drtivé bombardování. Stavy letectva byly doplněny o Lancastery a Mosquita. Po dělostřeleckém ostřelování a náletech byly druhý tah osvobozeny Antverpy a vyčištěn severní břeh Albertova kanálu u Turnhoutu. Díky leteckému průzkumu byl objeven osamocený tankový oddíl Tigerů I, který se na pár dní stal terčem náletů. Pokud bylo možné byl postup rychlý, třetí tah vstoupila britská vojska do Genku Turnhoutu a Breskensu. Čtvrtý tah u Eindhovenu Němci zazlobili nasazením obávaných Tigerů II. Naštěstí narazili na metodický postup našich vojsk a odnesl to pouze předvoj Achillů. Vzhledem k poměrné izolovanosti a absenci protiletecké obrany, byly Tigery v odvetě rozstříleny nasazením 4 obrněných brigád a 2 letek bombardérů. V pátém tahu byl osvobozen Bergen, Eindhoven a Helmond. Objevena a likvidována Luftwaffe, bohužel za cenu ztráty letky Lancasterů. Ztráty bombardérů byly ihned nahrazeny novými stroji. Šestý tah Britové osvobodili Bredu a Tilburg. U Dordrechtu Němci zorganizovali za Másou obranu. Po několikadenním bombardování a ostřelování loďstvem a zničení německé protiletecké obrany a dělostřeleckých baterií započal útok na Middlesburg. V dalším tahu padl do britských rukou. Rovněž Venlo a Hertogenbosh. Britové přeskupili svá vojska na jih od Masy u Hertogenboshe a zajistili mosty proti případnému protiútoku. Po provedení průzkumu britská vojska smetla obranu Másy zajištěnou pouze průzkumnými vozidly a vpadla do boku jednotce Pantherů v součinnosti s letectvem. Proběhly přípravy k přemostění Waalu v týlu obrany Dordrechtu. Němci zničili náš průzkumný oddíl operující mezi Waalem a Rýnem. V 9. tahu odpočatá a posílená elitní tanková brigáda dobyla Dordrecht a po pěším útoku Britové osvobodili Tiel. U Nijmegenu proběhly dočišťovací boje. Po zničení obrněných sil Němců byla v 10. kole zničena posádka Nijmegenu a předsunuté sbory osvobodily Utrecht. 11. den po přeskupení u Dordrechtu započal závěrečný útok na Rotterdam. Na východním úseku osvobozen Kleve a vyčištěn jižní břeh Rýna. Jednotky se přeskupují k útoku na Arnhem. Dvanáctého dne jsou všechny strategické cíle v britských rukou.

Hodnocení vlastního velení:
Za daných okolností obstálo. Cíle byly dosaženy, postup vpřed byl agresivní i obezřetný. Objektivně je nutné dodat, že britské vyhlídky jsou v této bitvě lepší než německé. Snad bylo možné zabránit ztrátám některých jednotek, ale nebyly zbytečné, šlo o riziko podřízené splnění cílů.

Charakteristika protihráče:
Snažil se klást odpor kde to šlo. Jeho pozice byla obtížná. Situaci si však zkomplikoval izolovaným nákupem drahých tanků bez dostatečného protileteckého zajištění. Rozptýlené jednotky obrany nemohly odolat soustředěnému náporu britských útoků a na další doplňování nezbyly prostředky. Protiletecká obrana byla dle mého názoru podceněna. Děkuji mu tímto za hru.