Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Cobra (AGPG) - Dzin x Bukovec
dohráno 02.05.2005, vítězství Spojenců
Dzin - Osa

Průběh a konec bitvy:
Spojenci hned od počátku zahájili drtivý útok. Vzhledem ke své převaze, hlavně letecké, se nebylo ani ostatně co divit. Hned od počátku poměrně značně poškodili obranou linii Němců a postupně zdejší jednotky zlikvidovali. Němci kladli podstatnější odpor jen u města Le Mans, kde se soustředili jejich hlavní síly. Zde se podařilo postup Spojenců na chvilku zastavit, převaha byla ale drtivá a zdejší uskupení bylo do 3-4 kol zničeno. U ostatních měst se prováděly jen zdržovací boje. Po rozdrcení německých hlavních sil už bylo jen otázkou času, kdy se Spojenci dostanou k ostatním hlavním městům a obsadí je.

Hodnocení vlastního velení:
V Cobře(AG) mají Spojenci značnou převahu, byť není tak drtivá, jako v Cobře. Stejně tak mají dostatek prestiže a hodně času. Rozhodl jsem se, že soustředím co nejvíce jednotek u jednoho města (Le Mans) a zde se pokusím bránit do konce. Jednotky z obranné linie budou jen zdržovat a umožní koncentraci vojsk. Hlavní bylo přerušit spojeneckou vzdušnou nadvládu, protože ta je jediná, která může zvrátit o třídu lepší kvalitu německé obrněné techniky. Proto jsem nakoupil flaky a Fw 190. Na obranné linii jednotky zdržovaly jak se jen dalo, zde jsem také udělal první chybu, když jsem sem nakoupil Elefanta, který byl velmi záhy zničen letectvem, aniž by udělal jakoukoliv škodu. Měl jsem ho koupit k Le Mans a nebo ušetřit prestiž na posílení letectva. Druhá chyba byla, že jsem zapomněl na některé jednotky a ty se potom nestačily přesunout k Le Mans včas, některé Spojenci zachytili už na přesunu. U Le Mans se poté strhla bitva, ve které jsem způsobil Spojencům většinu jejich ztrát. Jedinou radost jsem měl, že se mi podařilo zahájit úder na Spojence ve chvíli, kdy se teprve soustřeďovali k útoku. Bohužel jsem neměl dost sil, abych toho dokázal nějak podstatněji využít. Celková spojenecká převaha byla ale značná a přes veškerou snahu Le Mans padlo a zdejší jednotky byly potřeny. Ostatní boje byly jen pro formu, vždy záleželo jen na tom, kdy se Spojenci dostanou k nějakému městu a obratem ho obsadí. Náznaky vážnější obrany byly jen u Nantes a Orleans, které bylo každé posíleno jedním Elefantem a flaky, takže se je Spojencům nepodařilo obsadit z chodu.

Charakteristika protihráče:
Hrál velmi účelně. Tajně jsem doufal, že udělá chybu a přiliš rozmělní své jednotky, bohužel pro mě ji neudělal. Jeho postup byl opravdu drtivý, takže neumím ani popsat, jak si u jednotlivých měst vedl, protože na konci svého tahu jsem maximálně viděl jednu, dvě jeho jednotky a na začátku dalšího už byla v místě tma a město bylo obsazené. Déle se bojovalo u Le Mans, kde na mě udeřil křídelním obchvatem. Podle mého asi nepočítal s mým protiútokem, který jeho děla zastihl ještě nevyložená a ne všechny jednotky koncentrované, ale na konečném výsledku to nic nezměnilo, protože opět vybojoval plnou vzdušnou nadvládu a velmi záhy tak převzal zpět iniciativu a už ji nepustil. Hrál dobře bez chyb.

Bukovec - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Přestože to tak nevypadá, tak Cobra (AG) je jednostranná záležitost - Spojenci mají extrémní převahu a k tomu ještě několik tisíc prestiže do začátku, takže není moc co hodnotit. Bitvu rozhodla naprostá materiálová převaha Spojenců. Vlastní průběh bitvy - během prvních třech kol přestala existovat veškerá obrana v dostřelu od pobřeží - pak už to bylo o tom, že Němci obklopili nějaké město, nalítly strategické bombardéry a pak zaútočily pozemní jednotky. Jediným problémem bylo, že soupeř dokoupil dva Fw 190, takže měl 3 a ty umístil nad flaky - ale materiálová převaha byla i tak obrovská, takže za cenu tuším 3-5 spojeneckých letadel se je podařilo sestřelit. Po jejich sestřelení to bylo už o ničem - pěkné počasí, hodně jednotek, dost prestiže.

Hodnocení vlastního velení:
Moje velení bylo spíš slabší, protože po prvních třech kolech se vše zdálo být otázkou času a nebylo potřeba se nějak hodně zamýšlet.

Charakteristika protihráče:
Velení soupeře bylo podobné - prostě bitva, kde v našem podání nebylo co řešit. Po tréninkovém rozehrání stejné bitvy s opačnými barvami, jsem za Němce dopadl ještě hůř...