Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Sealion 1943 (PGCZ) - HBWanderer x Montgomery
dohráno 15.07.2005, vítězství Spojenců
HBWanderer - Osa

Průběh a konec bitvy:
Tuhle bitvu jsem proti PC několikrát hrál, takže jsem věděl, kde mohou být slabiny obrany. Ovšem dobře si to uvědomoval i Montgomery. Hned od začátku mi bylo jasné, že rozhodnou boje ve vzduchu a na zemi bude postup závislý na schopnostech tankových vojsk. Bylo jasné, že nebude čas na zbytečné šarvátky u nevýznamných měst a musím tvrdě postupovat ve směru hlavních strategických cílů. Na začátku vylodění se na mě vyhrnula všechna dostupná tanková vojska ostrovní říe, krytá flakem. Rozhořela se námořní bitva na obou křídlech mapy. Rozvrhl jsem hlavní směry postupu a koukal využít čtyřech jednotek parašutistů v letadlech. Po dlouhém rozmýšlení jsem je poslal oklikou (aby nebyli objeveni) na Norwich a myslím, že Montgomeryho se mi podařilo překvapit. Se vzdušnými útoky Montogomery stále čekal a já útočil podle potřeb na zemi, ale tak, abych se vyhnul flakům. Většinu prestiže jsem schraňoval na opravy a nákup letectva. Ve 4. tahu se rozhořely krvavé vzdušné boje. Šanci jsem měl jenom díky jednotkám Fw 190 a pokud to šlo, stále jsem je dokupoval a opravoval. Na zemi se dalo využívat přeplnění vojskem a britské Churchily neměly kam ustupovat, také jejich likvidace byla jednodušší. Za pomoci dělostřelectva se podařilo postupně likvidovat Londýn. Norwich jsem obsadil s parašutisty a předpokládal, že zakopané jednotky vydrží. V polovině hry Britům docházel dech a na mapě se objevilo spoustu laciných PTK. Royal Navy se mi téměř podařilo zlikvidovat, ve vzduchu jsem začínal mít převahu, ovšem za cenu velkých ztrát a značné redukce počtu Štuk. Na severu se proháněli moji průzkumáci a obsazováním měst jsem získával tolik potřebnou prestiž, na jihu se podařilo zahlédnout a zlikvidovat britský paravýsadek. Bohužel se nepodařilo udržet Norwich a do konce hry jsem v tomto směru nemohl u víc útočit. Na konci u útok směřoval pouze do dvou směrů k Birminghamu a k Norwichi, ale přes velké množství PTK se nedalo rychle prokousat. V tankových jednotkách bylo také hodně ztrát a nestačil jsem je doplňovat. Celá bitva byla hodně těsná a jasnou převahu neměl ani jeden. Rozhodovaly maličkosti a štestí v jednotlivých bojích. Oba jsme se nebáli obětovat cenné a zkušené jednotky, když z byla toho šance na lepší výsledek na bojišti.

Hodnocení vlastního velení:
Myslím, že jsem nehrál patně. Měl jsem dobře rozvrženou strategii a postup. Chyby jsem dělal ve vzdušných bitvách, kdy jsem špatně pokrýval stíhačkami bombardéry. Na nějaký jsem obyčejně zapomněl a později o něj přišel. Někdy jsem neměl dost stíhaček a potřeboval jsem urychlit postup, ta jsem Štuku prostě obětoval. Další chyba byla v zabezpečení Norwiche. V tomto místě jsem měl přikoupit nějaká vojska a zkomplikovat Mongomerymu útoky na tohle město. Pak bych nemusel v tomhle směru útočit znovu a mohl se soustředit jen na Birmingham.

Charakteristika protihráče:
Montgomery hrál velice dobře. Správně si počkal na vhodný okamžik vzdušného útoku, než mu přiletí všechna letadla ze severu a kdy je může podpořit z vnitrozemí pomocí flaku. Pak zaútočil se vším naráz. Pokud mohl, snažil se o diverze a likvidaci mého týla. To mě stálo taky trochu sil a jednotky mohly bojovat jinde. Ke konci, kdy mu doly peníze, použil zdržovací taktiku nákupu laciných PTK a to mě zdrželo natolik, že jsem to nestihl.

Montgomery - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Na začátku této bitvy jsem si stanovil, že chci co nejdéle (8-9 tahů) držet Londýn, nenechat soupeře proniknou velkou armádou za něj a dávat si pozor na diverze. Zpočátku jsem chtěl co nejvíce znepříjemnit a zpomalit soupeři vylodění. Situace kolem prvního strategického města, Canterbury, byla neudržitelná, a tak jsem podnikl protiútok v oblasti kolem města Hastings. Zde jsem zničil soupeři tank Pz IV a také pěchotu. Zároveň jsem posunul několik jednotek z okolí Londýna a okolních měst. Bohužel chyba byla opustit město Horsham, kam mi nepřítel vjel Tigerem, dostal se mi tak do boku a získal výhodné město pro dokupování jednotek. Co se týče začátku ve vzduchu, tak zde jsem shromaždoval a posiloval stíhací perutě, aby byly silnější a mohly na soupeře udeřit ve velkém počtu a způsobit mu tak velké zráty. Další vývoj se odehrával ve znamení těžkých bojů před Londýnem, kde se soupeř pomalu, ale jistě, díky své kvalitativní převaze, posouval vpřed. Jeho postup byl však dle mého plánu, takže nebyl důvod k panice. Jednotkám, které mi pronikly do boku, jsem postavil své tankové a protitankové jednotky, takže se jejich postup také zpomalil a navíc se Tiger do bojů ve městě hodí jen velmi málo, až skoro vůbec. Bohužel jsem si neohlídal diverzi v podobě velmi dobře provedeného výsadku v okolí města Norwich. Tím se situace dosti zkomplikovala, soupeř nyní nemusel napínat síly k severu, ale mohl se z celou armádou vrhnout k západu na města Bristol a Birmingham. Také se začaly odehrávat první vzdušné souboje, kde jsem si vedl dle plánu. Chtěl jsem z počátku napadat a sestřelovat nepřátelské stíhačky, aby pak soupeř nemohl krýt své Ju 87 při podpoře pozemního útoku. To se poměrně dařilo. Po zhruba 7 – 8 tazích jsem vrhl dost sil k opětovnému získání města Norwich. To se mi díky usilovnému ostřelování ze zbylých lodí, bombardování a obětavému útoku pěchoty, povedlo a zbytkem posil jsem vyčistil i okolí této oblasti. Nepřítel tedy v 9.-10. tahu získal Londýn a rozdělil své síly k dobytí zbývajících měst. K zabrždění postupu na Birmingham jsem využil výhodný terén v okolí města Oxford, kde jsem vystavěl mohutnou protitankovou zátarasu z protitankových děl. Tuto překážku jsem začal budovat již od města na jih od Oxfordu. Zde se také odehrálo rozhodující střetnutí této bitvy. Soupeř dorazil již s opotřebovanými jednotkami s neúplnou zásobou paliva a střeliva. Jeho těžké tanky se zapletly mezi má protitanková děla, pár jich zničily, ale i díky B-17 jim došla munice a palivo. Obklíčené stroje je pak nemohly doplňovat a dostaly se tak v podstatě do pasti. Zde soupeř vůbec nepoužil letectvo, které již měl sice velmi oslabené, přesto bylo ještě bojeschopné. Zbytek bitvy jsem se již soustředil na udržení tohoto tlaku a na zabránění soupeřova průniku k Norwichi, kam poslal o poznání slabší armádu, kterou jsem také zadržel.

Hodnocení vlastního velení:
Zpočátku dle plánu, ke konci první třetiny jsem udělal chyby, které se mi naštěstí podařilo napravit.

Charakteristika protihráče:
Zpočátku dobrý, využil mých několika chybiček a měl skvělou pozici. V průběhu bitvy však nesladil pozemní postup s podporou letectva, kterým plýtval a používal je spíše k průzkumu v malých skupinkách. To asi rozhodlo v jeho neprospěch.