Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Tunis (AGPG) - Bulvaj x Tallyho
dohráno 25.11.2004, vítězství Spojenců
Bulvaj - Osa

Průběh a konec bitvy:
V prvním tahu bylo zničeno německé letectvo a pomalu začala ustupovat italská jižní fronta. Hlavní úder Spojenců byl veden severně od Tunisu a po celé šíři fronty začala ustupovat vojska Osy, která velmi často zůstávala stát bez munice a pohonných hmot. Posílení jižní italské fronty se minulo účinkem a Tunis sám útoku vzdoroval jen jedno kolo. V konečné fázi byla německé vojska zničena a italské nebyly schopny odporu. Velká síla letectva pak dokonala zkázu a vedla ke konečné prohře Osy.

Hodnocení vlastního velení:
V bitvě jsem velice brzy obětoval letectvo, což nebylo moudré, a ztráta jednoho bombardéru Spojenců ji nenahradila. Svou obranu jsem postavil schválně a pro soupeře nečekaně na jižní italské frontě, což mého soupeře sice zaskočilo, ale nevedlo ke zvýhodnění pozice, jak jsem očekával. Nebyl jsem schopen též sestavit kvalitnější obranu v klíčových místech.

Charakteristika protihráče:
Tallyho je kvalitní soupeř, který dokonale využil drtivé převahy Spojenců ke vcelku jednoduchému vítězství. Gratuluji.

Tallyho - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Hned v prvním tahu začala ofenzíva Spojenců na třech místech. Na severu za podpory letectva proti Bizertě. Ve střední části mapy byl podniknut přechod řeky. Tento průzkum bojem podpořily B-17 bombardující strategické město Massicault. B-17 zajišťovaly zároveň průzkum a jak se záhy ukázalo i návnadu pro veškeré stíhače Osy. Na jihu u Takarouny začal postup Britů na sever. V prvním tahu Osy byl sice zničen strategický B-17, ale veškeré síly Luftwaffe tak byly pohromadě u Massicaultu zničeny. V tomto tahu bylo dosaženo letecké nadvlády, která trvala celou bitvu a prakticky ji rozhodla. Na straně Spojenců se do bitvy postupně zapojily 2 Lancastery a 1 B-17, jejichž „odzbrojování“ nepřítele prakticky určovalo tempo ofenzívy. Bulvaj poslal své nejlepší tankové divize k Massicaultu, kde se jim podařilo zbrzdit násilný přechod řeky. Dostaly se však do „bezflakové“ oblasti. Během několika tahů se tak staly vraky díky bombardérům a US stíhačům tanků. Na severu v druhém tahu padla Bizerta a začal průnik od severu k Protville. Tamní vojska Osy se tak musela stahovat. Ve střední části mapy byl po krátkém boji dobyt Pont du Fahs. Nejlepší jednotky Wermachtu se odtud stahovaly na východ. Zanedlouho se tak spojily od Takarouny s ustupujícími Italy. Byla vytvořena skupina armád, která však neměla žádné přírodní krytí a na planině bez ochrany flaků a letectva tak byla na pospas několika leteckým jednotkám. Britské pancéře, průzkumáky a pěchota tak dorážela a decimovala jednotky, které před tím absolvovaly několik taktických nebo kobercových náletů. Na severu US vojska celkem bez problémů překročila řeku Medžerdu u Protville a obkličovala Tunis. Tuto jedinečnou přírodní překážku, která mohla výrazně zpomalit postup k Tunisu gen.Bulvaj vůbec nevyužil. Dobytí Tunisu byla otázka několika kol náletů/děla/Shermany. Tunis nebylo prakticky čím bránit. To, co tam zbylo, bylo bez munice díky strategickým bombardérům. Letecká armáda těsně před pádem města Tunis podpořila Brity na jihu. Postup podél pobřeží a obsazení Hannametu, Korby a Menzilu byla již jen rutina. Nepřítel byl bez prestiže. Každá jeho jednotka před dotykem s jednotkou Spojenců absolvovala minimálně dva nálety.

Hodnocení vlastního velení:
Jsem přesvědčen, že tato bitva je za Osu proti hráči nevyhratelná. Na vítězství s tak velkou převahou letectva nejsem vůbec hrdý.

Charakteristika protihráče:
Dle mého gen. Bulvaj hrál velice průměrně. Dopustil se těchto chyb v obraně: Laciná ztráta letecké nadvlády, nevyužití řeky Medžerdy jako přírodní překážky, nejlepší tankové jednotky vrženy do bezvýznamné přestřelky na pospas letadlům a na jihu vytvoření kotle vojsk, který byl velice blízko letecké základny Spojenců. Pasivní čekání Osy umožňovalo letadlům Spojenců pohodlnou činnost. Pozitivní byla druhá část bitvy, kdy velice šikovně kombinoval obranu. Vzhledem k obrovské převaze letectva Spojenců však s danými jednotkami a prestiží již nemohl zvrátit hru.