Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Anzio (AGPG) - Chomski x Sturm
dohráno 07.11.2004, vítězství Spojenců
Chomski - Osa

Průběh a konec bitvy:
Bohužel síly Osy jsou v tomto scénáriu rozděleny na dvě skupiny, které si nemohou vzájemně pomoci. Naopak Spojenci začínají na plážích koncetrovaně a mohou proto podle potřeby efektivně distribuovat síly. Ač nerad jsem tedy vytvořil dvě ohniska odporu. První měla být uzávěra mezi Asturou a kanálem Mussolini kolem města Conca. Druhé ohnisko odporu bylo vytvořeno za řekou Incastro. Letecké síly jsem přesunul směrem k uskupení Conca, kde byl také dokoupen mobilní sturmflak. Takticko-stíhací bombardér byl poslán širokým obloukem podél levého okraje mapy k jižním leteckým základnám, kdy měl dodělávat vracející se poškozené stroje z leteckých soubojů. Bitva začala spojeneckým parním válcem ve všech směrech. Naše ustupující uskupení od Campomarto bylo anihilováno. Ve vzduchu se poměrně dařilo. Zničen byl nebezpečný tříhvězdový Mustang a další stíhací stroje. Béefko na jihu mapy dodělalo vracejí poškozený taktický bombardér, což byl bohužel jeho jediný zásek, protože další spojenecké stíhačky byly v dosahu. Ve vzduchu mě ale Spojenci po nákupu dalšího Mustanga přetlačili. Poté to už byla pouze otázka času, kdy podlehnu. Jediný světlý moment Wehrmachtu přišel při pobřežní operaci u města Ardea. Neopatrný britský kontingent se částečně rozmístil na obou březích řeky Incastro. Jediným úderem byl rozdělen. Část Britů prchla po silnici na sever a část zůstala za řekou. Pár jednotek, které utekly na sever, bylo zničeno, ale něco se zachránilo. To už ale bylo stejně jedno, protože se přes řeku začali tlačit Američané, kteří mě dodělali.

Hodnocení vlastního velení:
Možná jsem měl více investovat do skupiny za řekou Incastro a ne u města Conca. Jinak si nejsem vědom dalších chyb.

Charakteristika protihráče:
Kromě rozdělení Britů při přechodu řeky neudělal žádnou chybu. Oceňuji, že jeho armáda byla vyváženě dokupovaná. Neinvestoval jednostraně do strategických bombardérů a ani pouze do M-10. Dokupoval přesně to, co zrovna bylo potřeba a nestrhl se k neuváženým nákupům, což ukazuje na vyzrálého hráče.

Sturm - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Na začátku jsem si stanovil jako hlavní úkol co nejdříve i za cenu ztrát zničit stíhací letectvo nepřítele a ovládnout oblohu. Podařilo se, ale ztráty byly velké: Thunderbolt, Mustang, Spitfire, Typhoon, Marauder. Na většině těchto ztrát se též podílel i nepřátelský FlaK, nicméně jiné rychlé cesty ke zničení stíhačů Luftwaffe jsem nenalezl. Od tohoto okamžiku spojenecké letectvo ovládlo oblohu a rozhodující měrou přispělo k vítězství. Na zemi se nepřítel soustředil zejména na obranu měst ležících za řekami, tj. na západě na Ardeu a strategické letiště a na východě na město Cisterna. Ostatní města byla bráněna pouze symbolicky a dobyta de facto za chodu, což jsem kvitoval s povděkem zejména u Carroceta a Aprilie, kde jsem získal brzy své první letiště a nemusel doplňovat letectvo letem na základnu přes moře. Na východě se mi podařilo brzy ovládnout město Conca a přilehlý přechod přes řeku (což mi při tréninku činilo potíže), čímž se mi otevřela cesta na Cisternu od jihu, a ta za nedlouho padla. Na západě jsem vojska rozdělil na dvě skupiny, jedna (slabší) se pokoušela o překročení řeky z jihu, druhá (silnější) ze severu. První se zdařilo překročit řeku na jižním konci při vtoku do moře, předmostí však bylo pod stálým tlakem nepřítele a nakonec se vojska musela stáhnout zpět za řeku, v tu dobu však už po mohutném bombardování strategickými bombardéry povolila obrana řeky na severu a angloamerická armáda se valila na Ardeu bráněnou pouze nálety silně rozprášenými a často bez munice a paliva stojícími jednotkami. Ve 13. tahu padlo jako poslední strategický bod blízké letiště a bitva skončila vítězstvím Spojenců.

Hodnocení vlastního velení:
Vzhledem k přízni počasí nebylo až tolik co zkazit. Po náletech strategických bombardérů následoval útok tanků a samohybných protitankových M-10 (jenž jsem jako jediné pozemní jednotky dokupoval) a postup vpřed po celých 13 tahů. Vzhledem k vysoké prestiži a délce bitvy jsem si mohl dovolit i ztráty, čehož jsem využil zejména ve vzduchu při boji s nepřátelskými stíhači, které jsem zničil i za cenu zrát svých 3 stíhaček. V zásadě jsem splnil vše, co jsem si předsevzal a dokráčel k snad zaslouženému vítězství v této poměrně jednodušší bitvě.

Charakteristika protihráče:
Gen. Chomskimu nepřálo štěstí při přidělování bitvy ani při počasí, jenž bylo po většinu tahů příznivé pro vzdušné operace, což je pro Osu velká nevýhoda. Stáhl své jednotky na východě i západě fronty za řeku, udatně bojoval, způsoboval mým útočícím vojskům ztráty a dělal, co mohl. Nicméně každou ztrátu jsem bez problémů nahradil a s nízkou prestiží a bez letectva nemohl gen. Chomski dlouho vzdorovat.