Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Mareth (AGPG) - Trefegd x Vesep
dohráno 27.10.2004, vítězství Spojenců
Trefegd - Osa

Průběh a konec bitvy:
V prvním tahu zničili Spojenci prvosledové jednotky Osy a nabídly k sestřelení B-17. Vzápětí byly stíhačky Osy obklíčeny. Sice nad vlastním flakem, ale přesto přesile po třech tazích podlehly. Pak nalétly čtyři další strategické bombardéry, které odebraly munici dvěma 88mm flakům a třem 150mm dělům. Flak nedokázal ubrat ani jeden letoun. Přesto, že na britské frontě se Ose podařilo zničit oba dva tanky a Britové útočili pouze pěchotou proti zakopaným jednotkám, nedokázal jsem zastavit jejich postup. Bez munice to jde těžko. Totéž se dělo na americké linii. Zničil jsem Shermana a M-10ku, ale pak už jsem neměl oporu dělostřelců a navíc obránci neměli munici. Z prestiže, kterou jsem dostal pouze za zničené útočníky, jsem nakoupil tři italské pěchoty, které prodloužily bitvu asi o jeden tah. Bitva byla velmi krátká.

Hodnocení vlastního velení:
Bylo jasné, že ve vzduchu bude kralovat RAF, takže jsem zaparkoval letouny nad 88mm flak. Naštěstí soupeř obětoval v prvním tahu B-17 právě v místě, kde jsem chtěl svoje letouny umístit, takže jsem ji sestřelil. Na zemi jsem opřel pěchotu o 150mm houfnice a kryl je těžkým flakem. Do zákopů jsem poslal italské protitanky, které v opevnění mají lepší iniciativu než v jiném terénu a déle vydrží. Vše bylo ale zbytečné, neboť spojeneckým jednotkám stačilo ukázat na oblast, přilétly B-17ky a jakákoliv obrana se sesypala. Nenapadá mě, jak by se dala bitva vyhrát.

Charakteristika protihráče:
Zkušeně využil všech předností svých jednotek. Neudělal žádnou chybu a s přehledem zkušeného hráče zvítězil. Gartuluji.

Vesep - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Bitvu charakterizuje britsko-americký útok, který je možný buď jedním ze dvou průsmyků, nebo přes zákopy a to, že Ose nepřibývá prestiž mezi tahy. Zvolil jsem variantu útoku na vech frontách. Nepřítel se bránil velice aktivně a vyrážel do protiútoků. Při této činnosti mi zničil 3 tanky a 1 Wolverine. Jeho ztráty byly však ještě o něco vyšší. Když už jsem se začínal bát, že se moje jednotky vyčerpají a zastaví, tak naštěstí přišel nepovodený nepřátelský útok, a tak po obsazení Marethu, Matmaty a získání prestiže to už bylo naprosto v pohodě a bitva skončila vítězstvím v 9. tahu. Z počáteční prestiže jsem nakoupil strategické bombardéry a snažil se získat převahu ve vzduchu. To se podařilo díky vylákání nepřátelského letectva k útoku na nekrytou B-17. Potom jsem již lehce postřílel německé letectvo a čerstvě dokoupenými bombardéry ničil nepřítele na zemi. Bitvu pravděpodobně ovlivnilo to, že mobilní protitanky zvané "italsráč" již nebyly tak levné jako kdysi.

Hodnocení vlastního velení:
V bitvě jsem udělal hned několik chyb - na počátku jsem obětoval k vylákání nepřátelského letectva B-17. Byl by možná stačil Mitchell, či něco méně cenného, ta B-17 potom chyběla. Veškerou prestiž jsem použil na strategické bombardéry. Možná bylo vhodnější rozpustit jednu či dvě pěchoty a koupit kvalitní a levné M-10 Wolverine, v průběhu bitvy mi pak chyběly kvalitní pozemní jednotky.

Charakteristika protihráče:
Trefegd si počínal zkušeně. Byl jsem troku překvapen, že za svou prestiž nakoupil flak ráže 88 mm - troku drahá hračka. Na druhou stranu tady měl asi použití - díky proláklinám je v Marethu hrozně málo místa, má větší dostřel a je účinnějí proti strategickým bombardérům. Nevolil pasivní obranu, ale naopak aktivně útočil. To mi na jednu stranu přineslo velké ztráty, ale na druhou stranu to urychlilo vykrvácení Osy.