Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

El Alamein (AGPG) - Kstavk x stanny
dohráno 11.02.2005, vítězství Spojenců
Kstavk - Osa

Průběh a konec bitvy:
Už z prvního pohledu na velikost bojiště sem začal tušit že tady vítězství nezískám a navíc i těch 18 tahů je podle mě příliš. První, co se muselo vyřešit, bylo co koupit - možnosti byly koupě několika Tigrrů nebo letectvo. 1.varianta-pro mluvila síla Tigerů, ale nebezpečí představovalo spojenecké letectvo, množství sil a bitevní loď. Nákup letectva jsem mohl vyřešit koupí stíhačky - pravděpodobně by jsem zlikvidoval spojenecké letectvo, ale jestli by zvládly pak moje síly porazit nepřítele na zemi, to jsem nevěděl, tekže sem se nakonec rozhodl koupit He 177 (a jednoho Tigera) a pomocí něj eliminovat nebezpečí bitevní lodě (její palby jsem se obával - v průběhu bojů odstřelovala jednu mojí jednotku za druhou) - než jsem o něj přišel, podařilo se loď skoro potopit. Bohužel na pozemní frontě se množství spojeneckých tanků a jiných jednotek ukázalo jako silný protivník a celková situace se stále vyvíjela v můj neprospěch - Spojenci nekompromisně tlačili mé síly směrem k Mersa Matruhu, jediné co je brzdilo byli Tigery (bohužel tyto skvělé tanky nemůžou útočit víckrát za tah než 1x :o) a také munice nemají nekonečně. A tak proběhla celá bitva až do konečného pádu Mersa Matruhu. Těch pár jednotek, které jsem soupeři zničil, nemohlo mít na konečný výsledek vliv.

Hodnocení vlastního velení:
Co mám o tom napsat - prostě bitva jaké nemám rád a neumím je odehrát (malá plocha, málo jednotek, nemožnost manévru - parašutistickou diverzi není problém ohlídat a pohoří brání provedení obchvatu). Nic vyjímečného jsem nepředvedl a proto prohrál. Hrát to znovu asi bych vsadil na koupi stíhaček...

Charakteristika protihráče:
Na jeho straně sem nezaznamenal chybu. Byl lepší, skvěle využil všech jednotek, které měl k dispozici a po zásluze zvítězil.

stanny - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
El Alamein pro mne byl naprosto neznámou bitvou, kterou jsem nehrál ani proti počítači. Při prvním pohledu jsem naprosto nevěděl, co mám s tímhle nadělením dělat, připadalo mi, že mne nepřítel musí snadno smést - mé letectvo vypadalo slabší, navíc soupeř si mohl dovolit dokoupit Fw 190 a ještě by mu zbylo na nějakou další bejkárnu. Mou výhodou byla přítomnost bitevní lodi, která se postupem času ukazovala jako zásadní jednotka, protože mohla bez potíží likvidovat nebezpečný 8.8 flak i 8.8 ATG, jakož i dělostřelectvo. V prvním tahu Spojenec nemůže udělat nic jiného, než zaútočit na čelní jednotky nepřítele a vydělat si tak zbývající peníze na nákup nejlepší stíhačky. V dalších kolech je třeba postupně se prokousávat dál a dál, až se člověk přiblíží k Mersa Matruh, kde na něj obvykle čeká jeden nebo více Tigerů - v závislosti na tom, pro jakou strategii se soupeř rozhodne. Do té doby je třeba vydělat si na Churchilla, který jediný (kromě letadel) je schopen jakž-takž soupeřit a poškozovat Tigera a neprohrát leteckou bitvu, nebo se alespoň snažit o likvidaci Stuky. V prvních kolech se mi podařilo zničit oba tanky PzIVF2, které byly v počátku hry největší hrozbou, podařilo se mi sestřelit FW a téměř zničit Bf 110. Bohužel jsem udělal i jednu chybu, kdy jsem zbrkle vyrazil dorazit poškozenou jednotku a poté zjistil, že nebohý Crusader se ocitl hex od 8.8 ATG - a to v situaci, kdy bitevní loď již vystřelila po jiné jednotce. V dalším tahu byl samozřejmě můj tank ve věčných lovištích. Ve třetím tahu již byly mé čelní jednotky 4-5 hexů od Mersa Matruh - a v cestě jim podle očekávání stál Tiger. Naopak letecká bitva se dosud nevyvíjela, německé letectvo po úvodním souboji vyklidilo nebe a nebylo k nalezení. Až ve čtvrtém tahu jsem zjistil proč - pro mne velmi překvapivě zakoupil Kstavk strategický He 177, kterým zaútočil na bitevní loď a zároveň Stukou na dělo v transportu. A navíc se objevil další Tiger. Má letadla byla plně zaměstnána likvidací nekrytých bombardérů, pozemní jednotkám se podařilo zničit Tigera, který po několika útocích v obklíčení kapituloval. V pátém tahu jsem po likvidaci Bf 110, tanku, Bersaglierů a pionýrů, kteří se skryli v horách zřejmě s úmyslem diverzovat měl konečně dost prestiže na nákup Churchilla, který tak významně posílil řídnoucí tankové jednotky. V dalších kolech už šlo pouze o to dorazit těžce poškozenou bitevní lodí flak a potom beztrestně Mosquity bombardovat dalšího Tigera a pomalu se prohryzat až k městu. To se mi podařilo v devátém tahu.

Hodnocení vlastního velení:
Hodlal jsem se držet postupu, který se mi vyplatil v tréninkové bitvě a kromě zamotané situace ve 4. a 5. tahu, po pro mne překvapivému nákupu již zmiňovaného strategického bombardéru jsem se ho i držel. V té době visel osud bitvy na vlásku, po likvidaci He 177 a Stuky však bylo v podstatě rozhodnuto. V úvodu jsem udělal chybu, když jsem vystavil Crusadera smrtícímu útoku soupeřova ATG. Jinak jsem postupoval celkem uvážlivě a důkladně, odhalil jsem pokus o diverzi a zničil jej.

Charakteristika protihráče:
Překvapil mne nákupem. Téměř se mu podařilo potopit bitevní loď, naštěstí ji poškodil až v době, kdy už odstřelila 8.8 ATG, jednu z nejnebezpečnějších jednotek. Ve čtvrtém tahu, kdy zaútočil bombardéry, jsem měl Spita na 9 s jedním nábojem a obě Mosquita na 5. Kdyby v té době měl stíhačku, pravděpodobně by nebe od spojeneckých letadel rychle vyčistil. Na druhou stranu by zase neměl na zemi Tigera, takže je diskutabilní, zda by potom dokázal i přes pomoc letectva na zemi odolat. Hrál výborně.