Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Sevastopol (PGCZ) - Tanner x Vesep
dohráno 19.06.2004, vítězství Osy
Tanner - Osa

Průběh a konec bitvy:
Sevastopol, jednu dobu oblíbená bitva. Celkem ji znám, se soupeřem jsem ale předtím nehrál, takže jsem nevěděl, co od něj čekat. To ale nevadilo, postup jsem už měl vymyšlený předem. V bitvě je třeba si dávat pozor ze začátku na silné ruské jednotky, kterými jsou tanky, a v průběhu bitvy je si třeba dávat pozor na pěchotu, která je ve městě hodně silná, zvlášt když je podporována ještě palbou ruských děl. Stejně tak Šturmoviky dokážou ze začátku nepříjemně kousnout. Tohle všechno jsem mel na paměti a plán byl jednoduchý. Prvních pár tahů postupovat opatrně a zlomit nepříteli vaz. Zničení tanků zabolí a protivník je pak odsouzen jenom do role obránce bez možnosti protiútoku. A zároveň se vyvarovat toho, aby to samé udělal protivník mně. Dále zabránit protivníkovi dobývat zpět městské hexy a tím získávat prestiž. A tady došlo na hodinu slávy jednotky, která je vetšinu hry úplne k ničemu. StuGIIIb. Několik jednotek dokázalo bránit celou frontu probíhající městem a zničilo každý pokus ruské pěchoty nebo atg o útok na chráněnou jednotku, navíc Stugy kryly logicky i samy sebe. A co víc, jelikož je to dělostřelectvo, tak může útočit bez rizika, že se jednotka bude bránit nebo bude bráněna. Velice se osvedčily a to ony vyhrály bitvu. Již se nekonaly masakry pěchot a atg jako ve starších bitvách, když jsem to trénoval dřív. Jediná jednotka, která si na ně mohla troufnout, byla houfnice a tank. Ale ztráty na konci bitvy ukazují 2ks ztracených děl, a ani nevím jestli mezi nimi nejaký StuG byl. Další skvělou jednotkou se ukázal být strategický bombardér He 177. Může si dovolit útočit na flak krytý flakem beze ztrát, co víc si přát. Takže je i jasné, jaké byly priority nákupu. Bitvu si tah za tahem nepamatuju a ani na tom není nic zajímavého, takže stručně. Bartenevka padla jako první a tím pádem byla skvělým zdrojem prestiže. Neochránily ji ani 3ks houfnic, flaků a spousta pěchoty. Mých několik pěchot, 2 houfnice, strategické bombardéry a hlavně 3 StuGy plus nějaký ten tank si s obranou poradily. Na jihu mapy byl postup ze začátku taky rychlý, ale protivník velice dobře ustupoval, měl tam hodně zaflakováno plus KV-1 k tomu, takže bylo potřeba postupovat obezřetně. V jednu chvíli jsem tam hodně zariskoval a využít toho protivník, tak nevím, jak by to dopadlo, naštestí nevyužil, takže se postupovalo pomalu, ale jistě, vpřed. Stugy si sice nevystřelily, protože pokaždé ustoupil o hex, ale alespoň kryly. No a tak to probíhalo až do konce. Díky mnoha StuGům si pak mohl klidně stát můj polomrtvý tank ve městě vedle ruských pěchot a protivník s ním nemohl nic dělat. Vítezství bylo získáno zničením všech pozemních i leteckých jednotek protivníka a obsazením měst. Zůstala mu jedna loď...možná lodě...na začátku jsou tři, ve ztrátách není žádná...ale v dohledu je jenom jedna.:)

Hodnocení vlastního velení:
Jsem na sebe pyšný, moc se mi to povedlo :o)

Charakteristika protihráče:
Hrál jistě dobře. Já bych to tak dlouho neubránil. Zvlášť na jihu ustupoval skvěle, kdyby tam měl o jedno KV víc a trochu napřel síly, tak mohl situaci zkomplikovat. Nu nestalo se a proti StuGům a He 177 pak už moc dělat nemohl.

Vesep - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Generál Osy již od prvního tahu nenechal nikoho na pochybách, že bude účinně a tvrdě útočit. Hned v prvním tahu se dostal na kontakt s Novy Shuli a do centra Bartenevky. Tím pádem padly hned dvě obranné linie, o kterých jsem předpokládal, že se udrží. Já se naproti tomu snažil shromáždit obranná uskupení (2 houfnice, 2 flaky + něco k tomu) a pomalu ustupovat. Ve vzduchu dopadla situace dle předpokladů rychlým vítězstvím Osy. Poté následovaly tvrdé ústupové boje, při nichž Osa využívala zejména nově nakoupených He 177 a Stug IIIb. Taktika Stugů IIIb byla velmi účinná. Prošpikování útočné linie těmito stroji zmařilo prakticky jakékoli šance na protiútok. He 177 se také velice osvědčily, neboť znemožnily Spojencům doplňování munice u děl. Postup Osy sice nebyl bleskový, byl ale pravidelný a tak osa 3 tahy před koncem dobyla poslední strategické město.

Hodnocení vlastního velení:
Myslím si, že jsem se dopustil spíše drobných chyb, než nějakých hrubek. Ale vzhledem k výsledku to asi mohlo být lepší.

Charakteristika protihráče:
Tanner si počínal výborně a na jeho výkonu (zejména při zahájení) bylo poznat to, že toto scénário rozhodně nehraje poprvé.