Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Kyjev (PGCZ) - Kstavk x Rommel
dohráno 23.07.2004, vítězství Osy
Kstavk - Osa

Průběh a konec bitvy:
První pohled na bojové pole nebyl z nejpříjemnějších. Stačilo se kouknout na seskupení sil kolem Kyjeva a bylo jasné, že boje nebudou lehké. I nepřátelský velitel gen.p.m. Rommel vzbuzoval obavy. Prvotní plán byl stáhnout se kolem Kyjeva a pokusit se udržet pozice do příjezdu posil. Severní seskupení armád mělo za úkol co nejrychleji a bez ohledu na ztráty překročit řeku a dobýt Konotop a pak zaútočit ve směru Lochvica. Seskupení u Gomelu se mělo co nejrychleji dostat přes Priluki ke Kyjevu a útokem z týla rozdělit soupeřovy síly. Skupina sil u Černobaje měla po počátečním posílení za úkol dobýt Mirgorod a Lochvicu a potom se stočit na Priluki. Diverzní operace jsem hned na počátku zrušil, protože se mi terén k jejich provedení nezdál dobrý. Průběh bojů probíhal přesně podle plánu – kolem Kyjeva gen.p.m Rommel nasadil tankové divize do protiútoků – ničím nekryté tanky se ovšem daly docela snadno postupně zničit. V oblasti jsem nakoupil několik houfnic a PzJagerů a po zničení tanků se postupně posouval ke Kyjevu, kde nakonec rozhodla palebná převaha a po vyčerpání munice u soupeřových houfnic Kyjev padl. Vzhledem k tomu, že soupeř většinu prestiže utratil u Kyjeva, to na ostatních úsecích nebylo tak obtížné. Z ostatních měst představoval větší oříšek pouze Konotop, ale po ostřelování se část obrany podařilo zničit a po překonání řeky na několika místech už zničení jejích zbytků nebyl problém. Další města padala do mých rukou jedno za druhým – soupeř už neměl síly na vybudování souvislé obranné linie a vojska Osy tak během 11 tahů veškerý odpor zničila a zvítězila.

Hodnocení vlastního velení:
Podle mého názoru mi gen.p.m. Rommel mé vítězství hodně usnadnil. Se svým výkonem musím být spokojen, využil jsem, co jsem měl k dispozici, dodržel prvotní plán a nakonec zvítězil.

Charakteristika protihráče:
Vytkl bych mu 2 věci – při síle sovětského letectva - 7 eskader - jsem čekal že přijdu aspoň o 2 Stuky, ale soupeř je nasadil tak, že se mi je podařilo zničit beze ztráty. A nasazení tanků v izolovaných útocích, bez krytí flaky a houfnicemi, mi jejich likvidaci (styl Stuka – tank – PzJager) velmi usnadnilo. Myslím, že ve své bohaté kariéře odehrál už mnohem lepší bitvy.

Rommel - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Nepřítel rychle obsadil Sekerovou a Gorodnyi. Na jihu podnikl letecký útok u Chemobay. Já jsem se pokusil zpevnit obranu u Kyjeva a odříznout jednotky na jihu od města. Několik jednotek bylo silně poškozeno. Nepřítel postupoval rychleji než jsem čekal. Dobyl Chenobay a narušil zpevněnou ATG obranu u Berezna. Postupně jsem přišel o celé své letectvo. Moje stíhačky se nedaly s německými vůbec srovnat. Během pátého kola padl Konoptap a okolí Mirgorodu. Během dalších t59 kol padla Priluka, Lakvita i silně oslabená obrana Kyjeva.

Hodnocení vlastního velení:
Kstavk předvedl dokonalou bleskovou válku. Dokázal využít vzdušnou převahu v kombinaci s pozemními silami. Moje obrana nahlodána leteckými opakovanými útoky se hroutila jako domeček z karet.

Charakteristika protihráče:
Neodhadl jsem rychlost ani sílu nepřítele. Zbytečně jsem riskoval nesrovnatelné stíhačky ve vzdušných bojích a investoval do tanků, které pro svojí nezkušenost byly snadným cílem. Soustředil jsem se na obranu Kyjeva a ostatní města jsem dostatečně neopevnil. Nepřítele nezastavila ani hradba ATG. Kromě protiútoku na jihu Kyjeva jsem se držel defenzivní taktiky.