Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Jupiter (AGPG) - Chomski x Panzerviktor
dohráno 22.11.2007, vítězství Osy
Chomski - Osa

Průběh a konec bitvy:
4 kola před koncem scénáře jsem zničil všechny soupeřovy jednotky na pevnině, což hovoří za vše. Průběh bojů se dá lapidárně shrnout takto: Spojenci byli biti jako žito všude, kde se vylodili. Snad jen na severu postoupili více k Trondheimu, kde se však vyčerpali. Speciální pozornost byla věnována Stavangeru, kde jsem situaci zvládl a postupně zničil taktéž všechny soupeřovy jednotky.

Hodnocení vlastního velení:
Myslím, že jsem hrál za jedna :)

Charakteristika protihráče:
Je to těžká bitva a pokud hraje Němec dobře, nemají Spojenci šanci..

Panzerviktor - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Jak jsem již uvedl v reportu za osu, hrál jsem scenario Jupiter za spojence celkem dvakrát, a dvakrát jsem taky prohrál, přičemž vždy byl kamenem úrazu závod s časem. I v turnaji jsem se proto upíral k naději na zisk bodu za osu, za spojence jsem mohl jedině překvapit. Nijak zvlášť jsem proto strategii vojsk neplánoval, ostatně člověk je v podstatě dosti limitován tím, jak jsou jednotky připravené k vylodění rozmístěny na počátku bitvy. O tom, že v této bitvě nebudu mít ani nejmenší šanci pokusit se dosáhnout na vítězství, bylo rozhodnuto prakticky okamžitě, vedl jsem vyloďovací operace, tak liknavě a nesprávně, že již v prvních 6-7 kolech došlo k totální likvidaci vojsk na severním pobřeží od Namsosu po Narvik. Také na Jihu u Stavangeru jsem narazil na velmi tvrdou obranu, kterou jsem nedokázal překonat, ani s nasazením letectva. Po tomto zjištění, jsem na jihu nevylodil ani všechny jednotky a jednu pěchotu a průzkum jsem poslal na diverzní akci k Oslu. Skutečnost, že jsem nedokázal dobýt Stavanger byla pro moji porážku důležitá, ne však hlavní a jediná. Bez letiště u Stavangeru jsem tedy byl prakticky odkázán na letadlovou loď, což bylo pro mé letectvo smrtící, jelikož asi ve dvou případech jsme si nepohlídal zásobování a letadla prostě spadla. Zhruba v půlce hry tedy již situace vypadala tak, že jsem měl akce schopné jednotky pouze ve střední části bojiště, kde jsem se snažil probojovat do Trondheimu. Nepřítel zde však měl předsunutou obranu a proniknout až úplně k Trondheimu se mi vůbec nepovedlo. Rozdělil jsem svoje jednotky a jednou částí jsem pokračoval směr Lilehammer, který se podařilo zhruba v desátém kole dobýt. Druhá polovina stále marně zkoušela cokoliv provést u Trondheimu, prakticky stála na místě a postupně byla ničena. Moje letectvo přitom v té době prakticky již neexistovalo. Někdy ve dvanáctém kole zahájil protivník protiútok, kdy u Trondheimu vyrukoval s mohutnou obrněnou silou a doslova moji armádu smetl. Jednotky postupující od Lilehammeru k městu Gol byly zase soustavně napadány ze vzduchu, Luftwaffe rovněž dokázala zcela zabránit zamýšlené diverzní akci u Osla. Soupeř se okamžitě po rozdrcení mých sil rozjel k pobřeží a v obsazení města Andalsnes mu už nemohlo nic zabránit. I když to pro výsledek bitvy bylo dávno již bezvýznamné, bránil jsem ještě asi dvě kola Lilehammer a Alesund, do kterého jsem se zbytků prestiže nakoupil ještě osamocenou M10. Dobytím Alesundu jako posledního strategického města v rukou spojenců bitva skončila.

Hodnocení vlastního velení:
Jak jsem již uvedl, od samého počátku jsem vršil chybu za chybou. Neumělým, zřejmě příliš uspěchaným a špatně letecky a námořně podporovaným vyloděním na severu a špatnou taktikou na jihu byl jazýček vah příliš rychle vychýlen na stranu soupeře.

Charakteristika protihráče:
Myslím si, že to proti mně v této bitvě neměl moc těžké, a že mu stačilo podat, pro něj, standardní výkon. V kombinaci obou bitev prokázal, jak je zkušeným hráčem – měl drtivou převahu v obou z nich, za spojence nevyhrál jen o fous. To, že hraji proti ostřílenému hráči bylo jedním z důvodů, proč jsem to nevzdal ani, když už byla porážka neodvratitelná. Proti počítači se prostě člověk tolik nepřiučí. Díky za cennou lekci.