Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Berlín (AGPG) - Eisenwolf, Fenix x Pospechbuh
dohráno 04.08.2008, vítězství Osy
Eisenwolf, Fenix - Osa

Průběh a konec bitvy:
Hlavním velitelem jsem se stal až v 8. tahu (po odstoupení g. Eisenwolfa) a byl jsem pověřen uhájit, co se dá a neustoupit ani o hex! Po shlédnutí situace na frontě bylo nutná reorganizace velké části německých obranných sil, a to hlavně v Berlíně, kde chybělo to hlavní - a to dělostřelectvo. Jako první jsem přesunul těžkého Tigera II a Panthera JagdPz 38 z centra na okraje města, kde mohly své kvality využít lépe než v ulicích. Poté jsem nakoupil 7,5leFk děla a snažil se zabezpečit sever města. Boje na předměstích Berlína vypadaly zoufale, nepřítel vytvořil pluh z těžkých tanků krytých děly a úspěšně postupoval hex po hexu. Za první úspěch po převzetí velení jsem považoval stabilizování jižní fronty u města Torgau. Během několika následujících tahů se nepřátelský tlak rozdělil na dvě ohniska - na severní a na jižní - s cílem získání nesmírně důležitých letišť. Během těchto dnů provedl Wehrmacht řadů úspěšných protiútoků a udržel letiště pod svou kontrolou, nad kterou dohlížela formace Me 262. Nepřítel tak ztratil možnost vzdušné podpory a jelikož už předtím ztratil mnoho letadel, jeho letectvo se stáhlo a operovalo v blízkosti svých letišť, kde se snažilo zajistit diverzní akce, které Wehrmacht prováděl u měst Bernau (dobyto hned po mém nástupu), následně Eberswald a v centrální části bylo získáno město Beeksow. To vše pomocí PSW 231 a JagdPzIV. Na jižní frontě se jednotky Wehrmachtu pokusily o znovuzískání Chotěbuzi, avšak neúspěšně.V poslední fázi bitvy už bylo patrné, že nepřítel mele z posledního. Nepřátelským tankům a dělům u Berlína chyběla munice, byli vyčerpáni pouličním bojem s levnou pěchotou a následně se stávali obětí dobře mířených protiútoků mých tanků (hlavně Tigera a Pantera G). Když bylo jasné, že Berlín nepadne, pokusil se nepřítel alespoň o dobytí Torgau, ke kterému přesunul mnoho tankových jednotek. Neměl však moc času na přípravu, čehož Wehrmacht dokázal využít a bez větších problémů město udržel. V závěru jsem pak měl tolik prestiže, že jsem mohl dokoupit jednotku Tigerů a Elefantů, které jsem umístil k Torgau. Tím bitva o Berlín skončila.

Hodnocení vlastního velení:
Velel jsem obraně Berlína od 8. tahu, kdy odstoupil g. Eisenwolfa, a proto se krátce vyjádřím i k jeho bojovému postavení na frontě ve chvíli, kdy jsem přebíral velení. Nejvíce mne zaskočila diverzní nečinnost a také tři zakoupené protiletecké Ostwindy I (nevím jakých dosáhly úspěchů, ale sestřel neměli zaznamenaný žádný), což mi při ceně 252 prestiže připadá jako mrhání, navíc když se dá hned ze začátku vylepšit tří hvězdičkový 3,7 flak na flak 8,8 a samotná osmaosmdesátka stojí 228 prestiže. Na druhé straně g. Eisenwolf uštědřil nepříteli citelné ztráty, které nepřítel nedokázal dostatečně nahradit. Hodnocení mého velení: podařilo se mi ubránit Berlín a v závěru se Wehrmacht nadechoval i k protiútokům a vytlačil agresora z města. Ubráněno bylo i Torgau, podařily se některé diverze, takže jsem spokojený.

Charakteristika protihráče:
Můžu hodnotit jen posledních 7 tahů protivníka, ve kterých byl již ve velice těžké pozici. Nepodařilo se mu obsadit berlínské letiště, což je klíčové pro vedení vzdušného boje, ztratil mnoho techniky v ulicích Berlína a bojoval s nedostatkem munice. Za těchto podmínek se těžko bojuje i nejzkušenějším velitelům. Tímto děkuji za hru.

Pospechbuh - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Začátek bitvy byl tradiční. Padlo Seelowe, začal sem tlak na Chotěbuz. Bohužel můj postup nebyl tak rychlý jako soupeře. Nakoupil sem také paragány, pohybem v týlu měli působit jako průzkum a posila směrem k Torgau nebo Ketzin. Po doražení k Berlínu sem pochopil, že soupeř stáhl k Berlínu opravdu vše. Na severu jsem se mu vyrovnal, ovšem na jižním břehu stroje Panther a Jagdtiger zablokovaly mou snahu na rychlé získání letišť. Ukázalo se, že skupina Torgau je zbytečně silná, pokusil sem se část sil odvelet, ale k Berlínu už nestihly dorazit, když sem je potřeboval. Letectvo vyčkávalo až na Pe-8, které provedly průzkum přes město ovšem soupeř je odhalil a zničil. A o osudu bitvy bylo vlastně rozhodnuto. Pokusil sem se o zoufalý tlak s podporou letectva, který měl vybojovat klíčové letiště, což nevyšlo. Na severu sem se pokusil o překvapení se skupinou SU-100, BT-7 a SU-122, které měly začít ohrožovat Ketzin. Soupeř Fenix si to pohlídal a zlikvidoval Hetzerem a Pantherem, takže případné posílení paragány už bylo zbytečné. V této situaci sem reagoval vyhlášením kapitulace. Soupeř však projevil zájem hru dohrát. U Berlína mne tedy postupně vlastně zlikvidoval, já sem se pokusil zvítězit u Torgau, ale útok z týla SU-100 zakopané děla nepřekvapil a byl zlikvidován a z řeky sem ničeho moc nedosáhl. Takže ani tady sem neuspěl. Ovšem celý útok byl veden relativně laxně, projevilo se, že už o nic nešlo.

Hodnocení vlastního velení:
Slabé. Dlouho sem se zdržel u Chotěbuze, půlka jednotek se pak nedostala ani k Torgau ani k Berlínu a byla vyřazena z boje. Letectvo sem nasadil špatně, zbytečně ztracené Pe-8 a u Torgau by to bylo o něčem jiném. Nákup paragánů zbytečný a místo něj by víc práce odvedla další Pe-8. Slabá jižní skupina, při tom o letiště jde v první řadě.

Charakteristika protihráče:
Bez větších problémů si pohlídali oba co měli a nedali mi šanci nějakou velkou chybou. Zákonitě sem pak skončil (proti druhé bitvě) debaklem.