Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Berlín (AGPG) - Pospechbuh x Eisenwolf, Fenix
dohráno 05.08.2008, vítězství Osy
Pospechbuh - Osa

Průběh a konec bitvy:
Ve prospěch slabší Osy hovoří především vzdálenost strategických bodů, 15 tahů a v neposlední řadě pro ruská letadla smrtící rozmístění letišť. Aby byla Rusům situace usnadněna a navíc v obou bitvách vytvořeny stejné podmínky, dohodli jsme se na fixování počasí. První města padla rychle. Seelowe sem ani neviděl, Chotěbuz také dlouho nevydržela. Logicky sem se rozhodl stáhnout dostupné síly k obraně Berlína, ale Panthera s Jagdtigrem sem poslal k Torgau. Toto posílení mělo nepřítele překvapit a spolu s třemi místními protitanky držet nepřítele dostatečně dlouho na distanc. V Berlíně sem soustředil většinu sil na severním břehu, což se ukázalo celkem nevýhodné, vzhledem ke klíčové pozici letišť na jihu. Část prestiže sem také investoval do průzkumáků, které měli hrát roli diverzantů (tady na mne měl velký vliv minulý Berlín s Kstavkem), Po doražení k Berlínu se rozpoutaly prudké pozemní boje, ve vzduchu vládl relativní klid, ale přišel sem při pokusu hlídat sever o Fw 190 a můj 262 byl redukován na 3. Na severu soupeř inkasoval solidní rány, situace na jihu však byla mnohem složitější. Provedl sem úspěšnou diverzi směr Chotěbuz. V té době nastala v naší bitvě poměrně dlouhá pauza z důvodu zaneprázdnění obou soupeřů na jiných bojištích. Bohužel Eisenwolf je zaneprázdněn i nadále (život není jen PG) a tak na jeho místo zasedl nový velitel Fenix. Rychle se s pomocí letectva a SU-100 vypořádal s diverzí, začal rovnat jednotky k útoku na Torgau a obnovil tlak na Berlín. Postupně sem musel ustupovat, na jihu se mu tak povedlo obsadit i letiště a mohl zapojit do bojů své letectvo. V té době už sem veškerou berlínskou taktiku omezil na dokupování Volkssturmu a občasné výpady zbylých tanků s případným ústupem před odstřelováním. V týlu sem se pokusil i rozjet další diverzi směrem Seelow, obsadil například Bernau, ale po doražení k Seelow byly průzkumáky odraženy a následně letectvem zlikvidovány. Ovšem obsazení pár měst přineslo nějakou prestiž, navíc soupeř posílil Seelow o 3 kanóny 76, což také představovalo přínos pro boje v Berlíně. Smyčka kolem něj se utáhla, ale tahů už zbývalo málo. Soupeř dokázal ještě obsadit Potsdam, ale i v posledním tahu jsem ješte držel Ketzin a všechna strategická místa v Berlíně. Ale udržel bych je tak 2-3 tahy maximálně. U Torgau mne soupeř velice překvapil, kdy sice jeho přechod řeky na východě hlídal Panther, ale na severu ji přešel zcela nepozorován a dva tahy před koncem najednou u města IS-2. Ale na zakopanou pěchotu to nestačilo i podpora letectva přišla pozdě, navíc sem s tím počítal a přisunul do míst bojů opravený 262. Jako třešničku na dortu sem stihnul ještě jednu diverzi a v posledním tahu znovu obsadil Chotěbuz.

Hodnocení vlastního velení:
Jsem celkem spokojený, zdržovací boje sem prováděl celkem podle plánu a taktika nakonec slavila úspěch. Velký podíl má ale samotná mapa a počet tahů. Co sem ale moc nezvládl byla předsunutá obrana Torgau, kdy posílené protitanky do hry vůbec nezasáhly.

Charakteristika protihráče:
Oba si počínali velice zdatně. Eisenwolf dostal velice rychle velké síly k Berlínu a Torgau, Fenix se vypořádal s nelehkou situací přebírat rozehranou hru. Pokud bych mu měl něco vytknout – zbytečně silné posílení Seelow a nákupy kanónů 76 v Berlíně, protože pěchota se tam uplatní podle mne mnohem více. Každopádně se dvojblok těchto velitelů dostal dále než já v druhé bitvě a bylo to napínavé až do konce!

Eisenwolf, Fenix - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Hlavním velitelem jsem se stal až v 8. tahu (po odstoupení g. Eisenwolfa) a byl jsem pověřen dobytím Berlína a všech strategických měst v okolí. Po shlédnutí situace na frontě jsem se rozhodl reorganizovat tankové oddíly útočící ze severu na Berlín a velkou části jižní fronty, která se nacházela ve vyčerpaném stavu. Provedl jsem proto zastavení útočných akcí v celé délce fronty a doplnil zásoby. Na severním úseku fronty jsem podstatně zkrátil sesek fronty, na kterém se útočilo na Berlín. V dobytých částech města jsem dokoupil flaky, které tady tak nutně chyběly, a přesunul dělostřelectvo. První úspěch zaznamenaly strategické bombardéry, které pustošily město a vysávaly ubohé Tigery a jejich munici. Poté co jsem zkrátil úsek fronty, se dostavily první úspěchy a podařilo se proniknout hlouběji do města. Na jižní frontě byla situace dosti zoufalá, nepřítel vytlačil pěchotu z Chotěbuzi a prováděl rozsáhlé diverzní akce v podstatě v celém úseku této fronty. Stáhl jsem proto z fronty několik jednotek. Převážně jezdectvem a za pomoci letectva jsem ničil diverzní oddíly PSW 231 a pěchoty. Dále jsem na jihu narychlo sestavil dva oddíly těžkých IS 2 s cílem Torgau. Na předměstích Berlína mezitím zuřil boj o letiště a nad městem zněl boj letecký (Do 335 a Me 262 stále představovaly velkou hrozbu), který brzy vyzněl vítězně pro naše statečné letce. Od té chvíle bylo nebe městem v mojí moci, což považuji za první úspěch po převzetí velení. Během několika následujících tahů se tlak na Berlín stupňoval a jeho obklíčení bylo stále silnější, nepřítel vytvořil dvě ohniska hlavního odporu, kde umístil své nejlepší jednotky. Během těchto dnů provedl Wehrmacht řadů úspěšných protiútoků, což způsobilo zpomalení našeho postupu. Od této doby se fronta v ulicích Berlína ustálila a postup byl možný jen za cenu obrovského úsilí. Následně se našim jednotkám podařilo prorazit obranné pozice jihozápadního předměstí a bylo dobyto město Ketzin. Na jihu se Wehrmachtu podařilo vytlačit naši pěchotu z Chotěbuze, ke které byly vyslány potřebné síly k zajištění pořádku. Mezitím naše jednotky překonaly Labe a obkličovaly Torgau. Nebylo ovšem dost času na seskupení útočné formace, a tak byl útok na Torgau zahájen narychlo, což také přispělo k neúspěchu celé této akce. Tímto skončilo velké berlínské tažení. Bohužel neúspěšně.

Hodnocení vlastního velení:
Velel jsem armádám útočících na Berlín od 8.tahu, kdy odstoupil g. Eisenwolf, a proto se krátce vyjádřím i k jeho bojovému postavení na frontě ve chvíli, kdy jsem přebíral velení. Generál Eisenwolf postupoval velmi rychle a možná podcenil schopnost německých diverzních akcí. Když jsem přebíral velení, Wehrmacht prováděl diverze prakticky na celém úseku fronty (od Eberwaldu k Chotěbuzi bylo množství PSW různého druhu) a bylo proto nutno vyčlenit síly, které likvidovaly tyto nepřátelské akce.. Hodnocení mého velení: neměl jsem moc možností něco vymýšlet, přeorganizoval jsem tedy frontu a nepřítele jsem se snažil potrápit do samého konce.

Charakteristika protihráče:
Hodnotím jen posledních 7tahů protivníka, ve kterých se ukázal jako mistr diverzních akcí-boje svedené o Chěbuz jsou toho důkazem. V závěru kdy obě strany byly vyčerpány boji vytvořil v centru Berlína neprostupnou hráz z pěchot, což mu zajistilo vítězství.