Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Žitomir (AGPG) - Bulvaj x Todo
dohráno 13.12.2007, vítězství Osy
Bulvaj - Osa

Průběh a konec bitvy:
Počáteční útok Rudé armády byl veden velkou urputností prorazit střed fronty. První německý protiútok byl zahájen v jižní části proti útočícím vojskům na Uman. V oblasti Žitomíru byla postavena silná obrana. V dalším průběhu se německá vojska stahovala k Vinnici jak ze směru od Umanu tak i ze Žitomíru. Za řekou Goryn se rozestavovala těžká technika bránící překročení řeky ve směru na Brody a byla doplněna obrana u Rovna. Rudá armáda se k městům dostávala postupně a často se stávala objetí krátkých silných protiútoků. S přibývajícími ztrátami tak postupně došlo k zastavení celé fronty a ukončení bojů.

Hodnocení vlastního velení:
Rozhodnutí postavit se na odpor u Žitomíru se ukázalo správné a i postupné stahování k Vinnici bylo dle plánu. I to že jsem se rozhodl pro nestatickou obranu s častými výpady proti soupeři se ukázalo jako dobrý tah.

Charakteristika protihráče:
Výborný průnik středem fronty, ale později velké rozptýlení první linie vedlo ke zkáze. Zcela si nevěděl rady s častými výpady německých divizí. Naopak vytlačení Němců ze Žitomíru bylo velmi dobře provedeno.

Todo - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Plán zahrnoval dva samostatné postupy. První ve směru Žitomir- Berdišev-Olevsk-Rovno-Brody. Druhý ve směru Umaň- Vinnice- Brody. Ale to co se dělo, změnilo hru v noční můru. Z důvodů mě neznámých jsem neustále měnil složení skupin a směry útoků a ztrácel čas a síly. Po dobytí Žitomiru jsem se nezmohl než na platonický postup k Rovnu a nesmyslnou anabázy u Olevsku. Berdišev jsem ani nenapadl a po pádu Umaně postupoval rychle na Vinnici. Byla silně hájena a já se k pořádnému útoku ani neodhodlal. V boji bylo zbytečné pokračovat a tak jsem se pět kol před koncem vyčerpán a naštván vzdal.

Hodnocení vlastního velení:
Hrál jsem strašně, ale hodně chyb vyplývalo z nezkušeností s útočením v této bitvě. Zaspal jsem začátek a nedokázal soupeře nijak zatlačit. Zbytečně jsem ztrácel jednotky a nedokázal rychle reagovat na změny situace na bojišti. Jednoznačně nejhorší možný výkon, který jsem mohl v bitvě podat.

Charakteristika protihráče:
Hrál dobře, ale nemusel takřka nic předvést. K chybám ho nikdo a nic nedonutilo, vše si pohlídal. Kladl promyšlený, chytrý odpor a myslel i na diverze. Udržel bez problémů Rovno a Brody. Vinnici a Berdišev bych možná do konce limitu dobyl, ale u té Vinnice si nemohu být ani trochu jistý. Gratuluji k bodu a mohu se za to, jak jsem hrál, jen a jen stydět.