Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Žitomir (AGPG) - Todo x Bulvaj
dohráno 09.11.2007, vítězství Spojenců
Todo - Osa

Průběh a konec bitvy:
Když jsem se dozvěděl, že budu hrát Žitomir s Bulvajem, pečlivě jsem si pročetl všechny předchozí reporty z Žitomiru a všechny z bitev, které Bulvaj hrál. Z tréninkových bitev jsem si odnesl řadu poznatků a byl jsem odhodlaný je využít. První možnost nabízela vytvoření obrané záchytné linie na ose Olevsk- Žitomir- Vinnice a její co nejdelší hájení. Druhá možnost byla vytvoření hlavní obrany okolo měst Rovno a Brody a hraní na čas. Třetí, ta mnou zvolená, zahrnovala vytvoření několika, od sebe velmi vzdálených, opěrných bodů tak, aby byla koncentrace RA na jeden bod složitá, nebo nemožná. Vybral jsem Olevsk, Vinnici a Rovno. K Rovnu se stahovala technika ze středu map, k Vininici jižní pančéřová skupina a jednotky od Umaňe. Dokupoval jsem pouze flaky, protože o letectvo jsem brzy přišel. Nepřítel měl raketový nástup, nicméně jeho postup byl očekávaný a ve směru, ve kterém jsem ho předpokládal. Ve druhém tahu padl Žitomir a jednotky u Olevska byly napadeny letectvem RA. Ve třtím tahu byla Vinnice pevně v mých rukou, Olevsk se dařilo Hájit a K Rovnu se nepřítel ani nepřibližoval. V 4.-5. tahu padl Berdišev, ale nepřítel ztratil MiG a při průzkumném protiúderu po silnici Vinnice-Umaň jsem zničil 1x IS-2 a protitank. Za toto hubené vítěztví jsem zaplatil poškozením JagdPanteha a StuGu III. Dva až tři tahy pokračoval sokoban na obou stranách okola Vinnice a Olevsku. V 8. tahu jsem obě města držel a okolo Vinnice shromáždil skupinu tvořenou Tigerem, StuGem, JagdPantherem, 2x flak, 2x pěchota, dělo a sturmflak. U Olevska to bylo mnohem horší, protože město bylo před pádem a jednotky nemohly z bažin uniknout. Rusové se objevili u Rovna, ale neútočili. 9. a 10. kolo rozhodlo o výsledku bojů a také mi připravilo pořádný šok. Olevsk padl a Vinnici čekalo kolo, možná dvě. Navíc jižně i severně od Rovna Bulvaj překročil řeku!! Za poslední přestiž jsem dokoupil dva Hetzery a vedl protiúder proti jižnímu předmostí. Zničil jsem T-34 a poškodil několik dalších jednotek, z toho některé velmi vážně. Ztratil jsem však Pz IV a Hetzera a několik dalších jednotek bylo poškozeno. Ani za tuto cenu se mi nepodařilo jižní předmostí rozbít. T znamenalo defakto konec všeho a ve dvanáctém tahu, možná o tah dříve byly boje ukončeny vítěztvím Spojenců.

Hodnocení vlastního velení:
Základní strategický plán nebyl špatný. S ohledem na nedostatek času pro útočníka snad i realisticky zvolený. Provedení bylo o to horší. Obrana Olevska neznamenala žádné zdržení a síly zde ztracené mohly pomoci v bojích o předmostí. Rychlá ztráta Žitomiru a Berdiševa, přestože očekávaná, darovala RA letiště, což byla také chyba. Obrana u Rovna byla špatně složená, bez bočního zajištění. K tomu připočíst nezkušenost a taktické chyby a porážka je na světě.

Charakteristika protihráče:
Hrál velmi dobře. U Vinnice mě ukolébal ke klidu a potom během jednoho kola udeřil naprosto přesvědčivě. Ani u Olevska neudělal chybu a bez problémů a ztrát město dobyl. Vrcholem bitvy bylo překročení řeky u Rovna a výsadek u Brodů. Hrál svižně, rychle, žádný tah neuděl nic zbytečně. Na druhou stranu jsem neudělal nic, co by ho nějak mohlo vyvést z rovnováhy. Byl o dvě třídy lepší a zaslouženě vyhrál. Gratuluji k bodu i bezchybnému výkonu.

Bulvaj - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Útok byl veden s úsilím co nejrychlejšího dobytí Žitomíru, tvrdým útokem na Uman a částečném vyčištění severu. Německá armáda se dala na ústup a Žitomír ponechala zcela bez obrany. Výsledkem byl vcelku snadný postup až k Rovnu, kde velká část ruských sil překročila jižně nechráněnou řeku Goryn a rozdělila svůj útok na Brody a jižní útok na Rovno. Východní část Rovna tak byla dobyta posilami a to dřív než mohl kdokoliv očekávat. Oblast kolem Vinnice nekladl předpokládaný odpor a ani severní Olevsk nebyl ve své obraně nijak silný.

Hodnocení vlastního velení:
Do poslední jednotky nacvičený útok pro první tři kola vyšel na 100%. Ústupem z Žitomíru mě soupeř dokonale překvapil a přinutil mě k přehodnocení dalšího postupu. Jak se později ukázalo útok se tím výrazně zrychlil a překonal všechny mé předpoklady ze začátku bitvy.

Charakteristika protihráče:
Příliš se zahleděl do varianty ústupu k Rovnu a držení jediného města. Stáhl se i od řeky Goryn a pomohl tak hladkému přechodu přes důležitou překážku. Obrana Vinnice nebyla špatná, celkově jako nováček obstál a přeji mu mnoho krásných bitev.