Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Kasserine (AGPG) - Tanner x Gambrinus
dohráno 17.05.2004, vítězství Osy
Tanner - Osa

Průběh a konec bitvy:
I když v téhle bitvě stačí udržet alespoň jedno strategické město, tak jsem do ní šel jako kdybych musel všechno obsadit, protože je to lepší varianta než zakopání a držení pozice. Problémem je akorát protivníkovo letectvo...pokud s ním není nakládáno neopatrně. Bitva začala velice povedeným tahem protivníka, kterému se podařilo u Gafsy odehnat od města německé jednotky a tím pádem mohl nakoupit. Nevypadalo to dobře, ale nakonec nebyli jednohvězdičkoví Shermani pro německé a italské stroje důstojní soupeři a za dva tahy byla Gafsa obsazena. Chybou ale bylo k ní začít stahovat celé letectvo v očekávání tužších bojů. Na nechráněný bombardér jsem pak mohl zaútočit jenom jedním dokoupeným Fw 190, který ho ale nedokázal sestřelit do mrtva. Hlavní pozemní boje se ale odehrávaly ve středu mapy kolem Kasserine, u kterého byl i náhodou objeven dokoupený strategický bombardér (patrně to bylo Gambrinusem avizované velké překvapení, ale po otevření tahy musel být překvapen on :o) a byl trochu pocuchán. Strategické bombardéry byly asi jediné jednotky, kterých jsem se obával. No a po zničení většiny jeho tanků protivník bitvu v devátém tahu vzdal. Obsazení Kasserine bylo na dosah, Tebesu bych pravděpodobně obsadil taky.

Hodnocení vlastního velení:
Postupoval jsem tak, jak jsem si naplánoval a jak jsem to natrénoval...možná i líp ... :-)

Charakteristika protihráče:
No, po jeho velkohubých prohlášeních, jak budu rozdrcen na prach, jsem očekával něco trochu víc...:o) Co se dá ale rozhodně označit za chybku je ponechání bombardérů bez stíhací ochrany.

Gambrinus - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Hlavní úkol byl stanoven jasně. 1) Co nejrychlejší přesun jednotek od TeBessy ke Kasserine. 2) Zformování a pak co nejefektivnější přesun jednotek od Thaly k Sbibě, kterou udržet, a odstranit peší jednotky schované v horách načež napadnout vojsko Osy ze severu, prorazit a směřovat k Sidi Bon Zid. 3) Dostat Osu od dotyku Gafsy, opevnit ji a držet co nejdéle do příchodu posil. 4) Získat leteckou převahu. Plán u Gafsy se podařil na 50%. Sice se mi v prvním tahu podařilo odstranit vojsko Osy od města, opevnit ho, ale následný soupeřův útok byl zdrcující a město po dalším tahu padlo. Sbibu se podařilo udržet, postup vojsk byl rychlý, ale problém vznikl v zničení dvou pěchot horalů, kteří se výborně bránili a zržovali můj postup. U Kasserine se rozhodla celá bitva. Soupeř využíval výborně stahování poškozených jednotek a jejich doplňování, s tím související jejich nahrazení obnovenými. Na Kasserine neútočil, opevnil se za řekou a čekal na můj útok. Mně jako útočníkovi nezbylo než se pokusit prorazit. Bohužel jsem si nedokázal vybudovat leteckou převahu a to rozhodlo o mém konci. I když jsem zdatně prorazil linie Osy u Kasserine, soupeř se ve vzduchu pohyboval výtečnými výpady, s následným krytím Flaku a mě ani nákup P-51B Mustang a B-17G Flying Fortress nepomohl proti dvěma Fw 190. Navíc se ke mě dostal z jihu od Gafsy a útokem na má děla se blížil brzký konec. Byl jsem zastaven u Kasserine a nucen se vzdát. Sidi Bon Zid jsem ani okem nezahlédl.

Hodnocení vlastního velení:
Plán byl stanoven dobře. Myslím, že zpočátku se mi dařilo dodržovat nasazený trend rychlého postupu. Ale postupem času jsem začal kupit chyby, které rozhodly o mém konci. První přišla u Gafsy, když jsem dokázal soupeře dostat od města, ale následnými dvěma tahy o ni přišel. Letecky jsem měl vyčkávat a útočit ve formaci, namísto rozdělených jednotek. Kritické bylo zlikvidování B-26 Marauderu, který mi velmi citelně chyběl. Ani u Kasserine jsem si nepočínal příliš dobře. Německé obludy typu StuGIIIG či Tiger I byly bez podpory letectva moc silný soupeř pro moje Shermany US M4A. Prohra byla zasloužená.

Charakteristika protihráče:
Tanner využil získané prestiže k nákupu druhého Fw 190, a tím si zajistil rovnocennou bitvu ve vzduchu. Rozmístění jednotek bylo výborné, držel linii co nejdéle, poškozené jednotky nahrazoval obnovenými, načež ty poškozené byly opraveny a vráceny do boje. Dobré využívání terénu se také podepsalo na mém konci zbržděním mého postupu. Sehrál to při malém počtu tahů výborně. Nedělal chyby a chytře nakupoval.