Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Overlord (AGPG) - Kstavk x Sam
dohráno 29.04.2008, vítězství Spojenců
Kstavk - Osa

Průběh a konec bitvy:
Když jsem bitvu převzal, nestačil sem zírat. Nebe plné soupeřových strateg. bombardérů, na zemi spousty spojenecké techniky. Nepřítel pevně usazen na pobřeží a veškeré opěrné body zlikvidovány. Něco z mých sil bylo u Caen a něco u Carentanu. Pokusil sem se je trochu zformovat, ale v okamžiku kdy doletěly strategáče tak bylo po odporu. Koupil sem pár průzkumáků, že bych aspoň udělal chaos v týlu nepřítele, ale díky velkému množství letectva je gen.Sam snadno objevil a likvidoval. Pak došla prestiž a už sem jen čekal až zlikviduje i to málo co zbývalo.

Hodnocení vlastního velení:
Nevím, jak by to vypadalo, kdybych válčil od začátku, ale s tím co sem převzal sem toho moc dělat nemohl.

Charakteristika protihráče:
První tahy, které jsem nehrál rozhodly bitvu, čili jeho velení bylo dobré a lze mu k vítězství jen pogratulovat.

Sam - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Vylodění začalo velice těžkou a krvavou bitvou o pláže s velkými ztrátami na obou stranách, do kterých vstoupil wehrmacht velice aktivně s jednoznačným úkolem zahnat mě všude zpět do moře. To se mu dařilo především na plážích Omaha a Gold, kde padlo mnoho spojeneckých jednotek a tvrdě zkopané oddíly wehrmachtu společně s opevněním nestíhaly likvidovat ani lodě a letectvo. Britům se podařilo uchytit na pláži Sword a dobýt Ouistreham, který se stal významným zásobovacím bodem, odkud proudily nové jednotky, jenž se snažily obstát proti silnému nepříteli. Američané se uchytili na plazi západně od Pointe du Hoe s tím co se podařilo zachránit z Omahy. Vylodění na Utahu bylo vcelku bez komplikací, avšak jednotky museli brzy pomáhat při útoku Němců od Carentan. Jako úspěch se dá považovat osvobození Valognes a také zničení Luftwaffe, které naši stíhači tvrdě zaplatili nad elitními jednotkami Acht-Acht bránícími Cherbourg. Po koncentraci jednotek na obou stranách (k německým obráncům pláží se připojily tankové zálohy), nastal několikadenní boj obrněnců o Caen s důležitým letištěm. Díky podpoře letectva a rozprášení nejsilnějších pancířů jsme ve veledůležité bitvě obstáli a po cca týdnu bojů získali Caen včetně letiště. Protože zde byla použita naprostá většina těžkých záloh wehrmachtu na východě, nic nám nebránilo postupovat dál na jih a postupně osvobozovat další města. Nový velitel g.p.m. Kstavk vsadil na obratné a nebezpečné průzkumáky, které velmi znepříjemňovali jinak rychlý postup a několikrát se jim podařilo výrazně poškodit přesouvané dělostřelectvo a pěchotu, která v této skupině vojsk převládala, neboť tanky byly poslány na západ, aby vybojovaly poslední velký střet s německou těžkou technikou u St. Lo. Zde se spojili s jednotkami z Omahy, které byly několik dnů odříznuty a drženy v šachu osádkou Bayeux a těžkým opevněním severně od něj. V době těžkých bojů u Caen byli Američané na západě pověření osvobození Cherbourgu, kde se museli vypořádat s pevně zakopanou obranou čítající elitní jednotky pěchoty, dělostřelectva a protiletecké obrany navíc posílené Königstigrem. I zde sehrálo nejdůležitější roli strategické letectvo, které i přes nezanedbatelné, avšak opodstatněné ztráty umožnilo dobytí největšího cíle invaze. Po rozhodnutí střetu jsem Američany poslal na jih, kde je čekala silná skupina bránící Carentan a La Haye du Puits. Zde již Němce organizoval g. p. m. Kstavk. A ač byly lehké flaky překvapivě účinné, proti vzdušné nadvládě spojenců nestačily. Bylo to již jen otázkou času, kterého jsem měl rezervu zřejmě i pro zhoršené počasí. 15.června byl osvobozen Carentan a Lessay. 2 týdny po začátku invaze zůstaly v rukou osy již poslední 4 strategické města (Avranches, Vire, Flers a Argentan) se slabou obranou apod dohledem našeho letectva. Následující den padlo Flers a Němci vyhlásili na bojišti kapitulaci.

Hodnocení vlastního velení:
I přes předchozí výsledky teto bitvy v turnajích, jsem do bitvy vstoupil s optimismem a očekáváním těžkého střetu. Bitvu jsem netrénoval, ale o to precizněji jsem se snažil situaci nastudovat a neudělat na začátku chybu. Některé chyby v taktice se opět opakovaly, ale strategická se snad nevyskytla (nejsem si jí vědom). I přes těžké ztráty se mi podařilo ustát počáteční nápor, který pro mne Hobart připravil. Vybudoval jsem předmostí, v přijatelném čase jsem získal strategické letiště a pak si užíval osvobozování. Někdy možná až zbrkle, což mě stálo nějaké zbytečné ztráty.

Charakteristika protihráče:
Podle prvních tahů soudím, že se gen. Hobart rozhodl pro strategii zahnat mě co nejrychleji zpět do moře. Povolal proto téměř všechny zálohy a pak se pomocí výpadů pancířů snažil mé invazní síly eliminovat. Němci jsou v této bitvě dle mne v nevýhodě a proto musí riskovat. Jeho koncentrace a posílení obrany u důležitých Cherbourgu a Caen považuji také za správné a zasluhují uznání. To, co bych si dovolil vytknout je, že některé útoky byly podle mne až příliš smělé, já je mohl potrestat a zbavit se tak jednotek, které zaslouženě budily respekt. Děkuji mu za bitvu a doufám, že bude moci opět brzy velet vojskům. Náhradníkem byl gen. Kstavk, který nastupoval do těžké situace zástupce, který se musí přizpůsobit nejen hře nepřítele, ale též předchůdce, který již použil značnou část potenciálu Osy Kstavk dokázal poměrně rychle reorganizovat obranu dle svých představ a dokázal klást tuhý odpor na západní části fronty. Na východě pak velmi efektivně nasadil průzkumáky, které jsem si musel velmi dobře hlídat a kterým se povedlo několik nepříjemných kousnutí, které můj postup znepříjemnily, když už ho nedokázaly zastavit. Chyby jsem v jeho velení nepostřehl. Ještě jednou mu děkuji, že se přihlásil jako náhradník.