Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Káhira (AGPG) - Kstavk x Vesep
dohráno 05.03.2004, vítězství Spojenců
Kstavk - Osa

Průběh a konec bitvy:
Můj prvotní plán bylo bránit se u El Alameinu a tím vyčerpat síly nepřítele a poté se pokusit zaútočit. Zkusil jsem zničit soupeřovo stíhací letectvo a tím eliminovat i jeho bombardéry, ale podcenil jsem sílu Mosquit (gen.Vesep jedno dokoupil navíc) a o svá letadla jsem postupně přišel. Na zemi zatím probíhaly nerozhodné boje, ale do nich zasáhlo spojenecké loďstvo. Podařilo se mě sice zničit oba torpédoborce, ale pak jsem zahrál neuvěřitelně hloupý tah, kterým jsem se dostal ponorkami za lodě, a protože ty mají větší dojezd, tak se mi je už nepodařilo dohnat. Lodě samozřejmně likvidovaly moje flaky a dělostřelectvo. Abych unikl bombardování, provedl jsem stažení k Mersa Matruhu. Ale lodě tam za chvíli dojely, opět ničily obranu, a když se k nim přidal i Lancaster a údery tankových divizí, bylo rozhodnuto. Sice jsem se ještě pár tahů bránil, ale prohře jsem neunikl.

Hodnocení vlastního velení:
Nepřevedl jsem vůbec nic, leteckou bitvu jsem prohrál, když se mě začalo dařit aspoň na moři, tak jsem to v dalším tahu zkazil. Neprovedl jsem žádnou diverzi, i když se to přímo nabízelo (Spojenci mají jen jedno strategické město). Prostě to je bitva za kterou bych se měl stydět.

Charakteristika protihráče:
Dobré velení, žádné velké chyby, skvěle využité možnosti svých vojsk. Po zásluze zvítězil.

Vesep - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Na počátku začaly obě strany začaly zběsile útočit na zemi i ve vzduchu. V prvním tahu jsem nakoupil Mosquito a elitně doplnil na 11 Spitfira a další Mosquito. Pod letadla pro jistotu přesunul flaky. Prozíravost tohoto nápadu se ukázala hned po prvním tahu nepřítele, který úderem na letiště zničil 1 Spita a takřka zničil Lancastera. Díky zálohám a flaku se podařilo zlikvidovat výraznou část nepřátelského letectva (1 Bf 109G a 1 Fw 190A). Na pozemní frontě byly vedeny kruté boje. Obě strany ztrácely zhruba 1 tank a 1 jinou jednotku (pěchota, ATG) za kolo. Byl jsem dokonce donucen jako útočník koupit houfnici čistě z obraných důvodů (krytí okolo stojících jednotek) a sestavit své jednotky do klasické defenzivní formace (1. linie tanky, 2.linie děla, 3. linie flak). Osa vykrvácela první a byla donucena se stáhnout. Doplatila na to, že pod svůj flak nekoupila podvozek a musela ho nechat na místě. Na moři spojenecké torpédoborce sice prohrály svůj souboj s ponorkami, ale hlavním lodím se vydařil husarský kousek. Podařilo se obeblout německé ponorky, které byly vytaženy příliš na východ. Došlo pak k situaci, kdy spojenecké hlavní lodě (křižník, bitvevní loď) byly v německém týlu, kde ostřelovaly, co mohly, zatímco německé ponorky byly ve spojeneckém týlu. Jejich postup jsem sledoval a zdržoval zbytky z torpédoborců a námořním transportem s bezcennou pěchotou. Pokoušel jsem se ponorky zničit Mosquity, ale to, vzhledem k jejich permanentnímu ponořování, bylo jen částečně úspěšné. Díky k neustálému pohybu fronty se ponorkám podařilo obě hlavní lodě dohonit (křižník nakonec potopen) až ke konci. Další průběh bitvy byl už spíše vraždění neviňátek. Lodě odstřelily flaky, letadla (2 Mosquita a 1 Lancaster) poškodily pozemní jednotky a tanky vše dokončily. Vražedný byl zejména Lancaster, který rozprašoval 2 nejlepší německé tankové jednotky (PzIIIJ) tak, že pak už do nich stačilo jen ťuknout, aby se vzdaly. Odstřelení flaků umožnilo likvidaci zbytku nepřátelského letectva (Bf 109G a Ju 87D) vlastními letouny. Nepřátelské houfnice (sIGy) na počátku ztratily munici a vzhledem k neustálé přítomnosti letadel nad nimi už ji pak neměly kdy načerpat. Osa se pokoušela o diverzi vysazením obyčejné pěchoty na letiště, ale to nebyl problém ohlídat pohyblivým náklaďákem. Bitva skončila v 13. tahu (8 tahů před koncem). Trošku specialitou bitvy je to, že Spojenci mají do počátku 2 Shermany a 2 Spitfiry Mk.IX, ale tyto jednotky nemohou nakupovat. Je proto naprosto klíčové, aby si tyto jednotky nenechali zničit. Sherman má totiž, narozdíl všech ostatních spojeneckých tanků, výraznou převahu nad Pz IIIJ a Spitfire Mk.IX je jedinou spojeneckou stíhačkou v této době, která je srovnatelná s Fw 190A.

Hodnocení vlastního velení:
S vlastním výkonem jsem celkem spokojený. Prestiž jsem investoval do Mosquita, houfnice a Grantů. Zejména investice do Mosqita se více než vyplatila. Houfnice vzhledem k neustálému pohybu fronty nenašla příliš využití. Z chyb snad jen toto: Těsně před koncem jsem špatně umístil křižník a nechal ho zničit ponorkou (na začátku by tato chyba mohla mít fatální následky). V předposledním kole jsem zaútočil Shermanem a nevšiml, že mu došlo palivo. Nepřítel pak v dalším kole Shermana zničil.

Charakteristika protihráče:
Začal velmi velmi odvážně a ofenzivně. Při této ofenzívě si počínal velmi úspěšně a zkušeně. Využíval každé možnosti ke zničení spojenecké jednotky, až jsem se vždycky divil po otevření tahu, co vše dokázal zničit. Nakonec se ale ukázalo, že s ofenzívou asi trošku přestřelil a vykrvácel. Prestiž investoval především do flaků a tanků (Pz IIIJ). Jeho asi největší chybou bylo, že dopustil, aby se jeho ponorky nechaly obeplout spojeneckým loďstvem.