Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Ploješť (AGPG) - Aristokrat x Tanner
dohráno 25.05.2003, vítězství Osy
Aristokrat - Osa

Průběh a konec bitvy:
Vzhledem k rozsáhlosti bitvy jsem se rozhodl pokusit se protivníka vyčerpat natolik, že nestihne s dostatečnou silou zaútočit na poslední města na západě. Proto bylo město Galati opevněno německou armádou, složenou z flaků a tankových jednotek. Trochu mě zaskočil nepřítelův obchvat v tomto místě, který, proveden s větší razancí, by mi velmi zkomplikoval situaci. Rusové se tu skutečně poněkud vyčerpali útoky přes řeku. Další důležitý bod bylo objevení několika paravýsadků u Brasova okolo projíždějícím samohybným dělem. To v součinnosti s rumunskými domobranci dokázalo paravýsadek odrazit a město udržet až do posledního kola. Obojí dohromady nakonec vedlo k úspěšnému konci této bitvy.

Hodnocení vlastního velení:
Za žalostné bych považoval svoje nakládání s letectvem. To, že jsem si ho nechal zničit hned na začátku a neměl tak přehled nad bojištěm, bylo značně nepříjemné. Opevnění u Galati se ukázalo jako vcelku účinné. Svůj úkol jsem se štěstím splnil.

Charakteristika protihráče:
Velmi slušný byl jeho obchvat u Galati, o kterém jsem do poslední chvíle nevěděl. Ale zdálo se mi, že až přespříliš útočí přes řeku a vystavuje tak své tanky zbytečně lehce hlavním mých obrněnců. Jeho diverzní paravýsadek byl objeven trochu s pomocí štěstí a jistě by způsobil mnoho zlého. Celkově hrál velmi dobře a s pomocí více tahů by jistě zvítězil.

Tanner - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Ploješť....tahle bitva ve mě vyvolala ohromné nadšení když jsem ji dostal. Ale řekl jsem si. že to zkusím, doufaje, že protivník bude hrát hůř než pc :o). V téhle bitvě mají Rusové materiální a dá se říct i zkušenostní převahu. Bohužel mapa je ohromě rozlehlá, měst mnoho, řek mnoho a na to všechno jenom 14 tahů. Navíc sovětská technika je velice žíznivá a její malá zásoba paliva příliš nepřeje závodům ocelových monster a Ivan ani Voloďa v IS-2 by jistě ani rychlostní prémii nevyhráli. No co se dalo dělat, výchozí podmínky byly dané, takže zbývalo vymyslet, co s tím. První pásmo ubohých romských příslušníků SS bylo zničeno v prvním kole. Tam se zatím postup nezadrhl, sovětská lavina pod mým velením se valila vesele dál a zničila nějaký ten průzkumák, co oxidoval na cestě. Německé letectvo se zatím moc neprojevovalo, takže nastal čas na rozdělení armády zhruba na tři části. Jedna, ta nejpočetnější, mířila ke dvěma městům s očekávaným tuhým odporem Braila a Galati. Druhá mířila k nejsevernějšímu městu, které měla za úkol dobýt a pak na Ploješť útočit ze severu a ta třetí nejméně početná měla obsadit dvě jižní města při pobřeží. Každá skupina měla k dispozici ženisty, kteří pomáhali překonávat řeky. Čtvrtou přídavnou skupinou se stali výsadkáři, v průběhu celé bitvy asi 5ks, kteří měli obsadit Brasov, ze kterého by se tím pádem dalo nakupovat a bylo by to blízko k Ploješti. Nu, to byl v celku celý strategický plán, co taky jiného vymyslet. Takhle napsáno to vypadá dobře a proveditelně. V půběhu bitvy se ale ukázalo, že vysádkáři svůj úkol nesplní, jelikož byli moc slabí a od města je vytlačila pěchota a samohybná houfnice. Škoda, že tito hoši neměli s sebou vojcla Ryana, jelikož to by byla jiná mela. Severní skupina svůj úkol částečně splnila, město na severu dobyla a spěchala na pomoc poslednímu osamělému výsadkáři. Jižní skupina taktéž úkol splnila, i přes to, že asi v předposledním tahu, kde se vzal tu se vzal, začal tam prudit Hetzer nebo co to bylo, ale akorát tam trocha zasmrádl, větší škody nenadělal. Horší to bylo s prostřední skupinou, která se zdržela až moc při dobývání Braily a Galati. Zde se taky strhly největší letecké souboje, ve kterých rudí sokoli sestřelili vše, co se na obloze hnulo, dokonce i houf čápů černých, ale válka je svině, ta si nevybírá. Po dobytí těchto dvou měst se vše dalo do pohybu k Ploješti a Bukurešti..V posledním tahu se dokonce podařilo zlikvidovat rumunskou posádku jedné poloviny bukurešti, ale to bylo vše, přátelé. Polovina jednotek stála na místech a doplňovala palivo, u kteréžto činosti je neustále zdržovali studenti na brigádě, kteří jim neustále chtěli čistiti skla a průzory na jejich krasavcích s rudou hvězdou. Takže výsledek - Brasov, Ploješť, Bukurešť nedobyty.

Hodnocení vlastního velení:
Co jsem udělal jsem popsal, jestli to bylo špatně nebo dobře nemůžu posoudit. Možná jsem mohl udělat ještě masivnější paravýsadek, ale kdo ví.

Charakteristika protihráče:
Protivník špatně asi neudělal nic, co taky. Akorát letectvo mohl použít líp a ze začátku využít toho, že polovině ruských letadel vystačilo tak palivo maximálně na přelet z jednoho letiště na druhé. Ale to je jenom detail, na německém letectvu v téhle bitvě opravdu nezáleží..:o)