Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Korsuň (AGPG) - Bukovec x Trefegd
dohráno 21.03.2003, vítězství Osy
Bukovec - Osa

Průběh a konec bitvy:
Myslím, že úvodní rozvržení sil je hodně dělané pro počítač (za Němce). Počítač se bude snažit držet co nejvíc strategických měst a tím se může dostat do problémů. Pokud se soustředí na bránění jednoho místa, není co řešit. Myslím, že těch německých jednotek je až moc, vzdálenosti příliš velké a tahů málo. Hned na začátku jsem se rozhodl, že se soustředím na obranu pouze vybraného strategického města - rozhodl jsem se pro severní Korsuň, vzhledem k příznivému terénu. Soupeř měl stejný cíl, takže se prakticky až do závěrečného kola konala jatka v předpolí tohoto města, ve kterých Panther neměl soupeře. Ostatní části fronty jsem prakticky nebránil, pouze jsem zdržoval, aby soupeř nemohl přisunout posily.

Hodnocení vlastního velení:
Jak se ukázalo, tak jsem na začátku přecenil soupeřovo letectvo, dokonce jsem zakoupil asi 2xPLO, které mi bylo naprosto k ničemu. Z mé strany toto nebyla bitva, určitě jsem nevedl žádné strategické boje, ale jen uplatnil postup, který podle mě musel znamenat vítězství.

Charakteristika protihráče:
Nemyslím, že by udělal nějakou významnější chybu, soustředil síly na severu do jednoho svazu, ale ani to nestačilo na Panthery (2x), bez nich by měl přesilu. Z ostatních směrů přisunoval posily, ale vzdálenost v této mapě v kombinaci s počasím znamenala, že se hrálo prakticky bez nich. Myslím, že se silami, které byly k dispozici a jejich úvodním rozvržení dosáhl maxima, co šlo.

Trefegd - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Pro spojence je bitva koncipována tak, že jednotky jsou rozděleny na čtyři skupiny a předpokládá se útok na nepřítele ze čtyř směrů. Německá strana má k dispozici malý počet tankových jednotek rozmístěných uprostřed obklíčení. Bitva začala likvidací německých předsunutých pěchot a postupem na čtyř frontách. Skupina Jih obsadila bez problémů jižní město Novoukrajinka. Z obrany však vyrazil JagdPz(12) a skrýval se za špatného počasí v terénu. Tím zdržel část mých jednotek. Zbytek skupiny se vydal na podporu útoku na Uman s letištěm na západě. Skupina Východ bojovala v zasněženém rozsáhlém terénu se skrývajícími se pěchotami, protitanky a tanky a stihla obsadit dvě ze tří klíčových měst, Shmelu a Spolu. Od skupiny Západ se oddělily 4 pěchoty a postupovaly na Uman. Vzhledem k tomu, že obrana byla značně oslabená a z jihovýchodu přišla na pomoc skupina Jih, podařilo se splnit úkol a Uman s letištěm obsadit. Skupina Sever se spojila se skupinou Západ a obsadila nejsevernější město Kaněv. Pak ale musela čelit útoku tří Pantherů, dvou PzIVF2 a dalším jednotkám stažených z celého německého prostoru. Přestože se Pantherům postavily tanky a protitanky kryté děly, byly téměř všechny ruské jednotky zničeny a Kaněv opět padl do rukou soupeře. Po většinu doby operace sněžilo. Když občas přestalo, pokusily se ruské stíhačky ohrozit německé Fw a Bf. Podařilo se sestřelit dva z pěti strojů, ale za cenu totálního zničení vlastních sil. Bez letecké nadvlády se pokusily Šturmoviky o úder, ale vzápětí byly zničeny nebo se musely stáhnout na doplnění paliva. Bitva skončila vítězstvím německé strany.

Hodnocení vlastního velení:
Přesto, že jsem očekával drtivý protiútok na severu a učinil všechna dostupná opatření včetně posílení tanky a děly ze západu, nepodařilo se odolat německým tankům a stíhačkám. Na jihu, západě a východě se podařilo to, co jsem si předsevzal. Špatné počasí a krátký dolet nedovolily výraznou leteckou podporu. Ani podruhé bych nebyl schopen postupovat lépe.

Charakteristika protihráče:
Správně usoudil, že pokud soustředí všechno do jednoho směru, nebudu mu moct čelit. Měl velkou zásluhu na tom, že i když jsme se oba "trefili" a poslaly do stejné oblasti "vše", dokázal v tomto střetnutí vyhrát.