Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Dněpr (AGPG) - Pepr x Mikenor
dohráno 01.07.2003, vítězství Spojenců
Pepr - Osa

Průběh a konec bitvy:
Tato bitva je dost rozsáhlá, rozmanitá a je za určitých podmínek i bránitelná lépe než se jak dařilo pod mým vedením. Mapa je rozdělana řekou Dněpr a Ihnulec. Nepřítel v podobě rudých má početní převahu, což nakonec rohodlo! Má příprava na tuto bitvu nebyla malá, když jsem ji poprvé viděl, tak se mi zdálo, že obrana je ve výhodě a že zastavit rudé nebude zas tak těžké, opak se stal pravdou. V Dněpru je několik důležitých měst, začnu od severu Kirovogradem, asi nejdůležitější Krivoj Rog, Dněpropetrovsk a na jihu Cherson a Melitopol, tyto města jsem si vytyčil, že chci udržet nebo lépe u každého z nich nepřítele oslabit. Bitva začala mohutným náporem, se kterým jsem nepočítal (inu trénink s PC je něco jiného). Gen. Mikenor zaútočil na Dněpropetrovsk tak razantně, že město už v podstatě nešlo ubránit, obdobně se situace vyvíjela u Melitopolu a Kirovogradu. Nepřítel neměl potíže s překonávání řek a měl štěstí na počasí, po pěti tazí jsem ztratil až na jednu Bf 109 všechno letectvo a přišel o možnost vidět. V tu dobu už gen. Mikenor obsadil Krivoj Rog a všechno se upíralo k Chersonu, ten padl po ani ne dlouhých bojích, tím bitva končí.

Hodnocení vlastního velení:
Nejsem spokojen s tím jak jsem zahrál, velel celé armádě, teď jsem přesvědčen, že jsem se měl snažit od samého počátku o diverze. Mikenor postupoval tak rychle jak gepard a já se připravoval na rychlost šneka... určité úspěchy jsem také zaznamenal, asi je hloupé chlubit se tím že zničím pár Téček v řece když prohraji celou bitvu... Na druhou starnu nevím o žádné vážné chybě, kterou bych udělal, chybná byla jen myšlenka obrany. Po bitvě je každý generál.

Charakteristika protihráče:
Gen. Mikenor patří k těm generálům, co se na bitvu dlouho připravují a je vidět, že příprava je znát! V každém kole věděl kde mám slabé místo, postupoval rychle, nedělal moc chyb (ani nemohl) letectvo využil na 100%. V této bitvě předvedl bleskovou válku v rudém podání. Díky za hru.

Mikenor - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Bitva o Dněpr byla krásnou bitvou dovolující rozvinutí všech schopností velícího ruského generála. Od počátku se úsilí ruských vojsk zaměřilo na osvobození celého území. Bitva započala plánovaným postupem, kterému v prvních dnech vzdorovaly jen nemnohé jednotky německé armády. Ruské síly se soustředily na zničení protivníkových jednotek rozmístěných podél linie fronty a na sestřelení leteckých jednotek. Protivník posiloval obranu vybraných měst. Po překonání počátečního odporu ruský válečný stroj se vzrůstající rychlostí drtil i zbývající jednotky protivníka. Po zajištění severních a jižních oblastí operačního prostoru zbývalo již jen zajištění oblasti ležící mezi městem Krivoj Rog, přístavním městem Cherson a řekou Dněpr. Vysněný klenot ležící na pobřeží Černého moře byl osvobozen v den kapitulace německých sil.

Hodnocení vlastního velení:
Velení bylo brilantní ukázkou rozhodného a uváženého postupu. Čas od času postup operací předčil očekávání, nenechal jsem se však unésti a vycházel jsem z pozice jistoty. Válečným ztrátám se nebylo lze vystříhati, předem však byly předpokládány. Nové jednotky na ruské straně byly pořizovány se zřetelem na výši předpokládaného přínosu a v potaz byla brána i jejich cena. Byl jsem připraven na diverzní operace v poslední fázi bitvy, ty však nepřišly.

Charakteristika protihráče:
Protivník prokázal však nade všechnu pochybnost své schopnosti, ale i případný potenciál k rozvíjení, zvláště v oblasti koordinace jednotlivých operací. Protiútok německých obrněných sil ve střední části fronty v první fázi bitvy nebyl náležitě koordinován s letectvem. Německým silám se nepodařilo připravit úspěšnou diverzní operaci a výhrady by též směřovaly k roztříštěné obranné linii.