Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Charkov 43 (AGPG) - Sturm x OTK
dohráno 08.04.2003, vítězství Osy
Sturm - Osa

Průběh a konec bitvy:
Před německými vojsky opět stojí úkol ubránit poměrně velké množství strategických měst, což je však zároveň nevýhodu Sovětů, kteří je musí dobýt v šibeničním limitu 9 tahů. Spojenecká vojska mají přirozeně značnou převah, počet prestiže je taktéž vyšší pro Sověty, ale její příděl není příliš vysoký, cca 900:300 bodům. Německá armáda bude rozdělena tradičně na tři skupiny armád. SkA "A" s centrem odporu v Charkově, SkA "B" s centrem v Pavlogradu a SkA "C" s hlavním bodem v Artěmovsku, jejímž cílem není bránit žádné strategické město, ale narušovat a zpomalovat postup sovětů, dovolí-li to situace též provádění diverzních akcí v týlu postupujícího nepřítele. Každé strategické město musí být bráněno, žádné nesmí být vydáno bez boje, jelikož každé zdržení Sovětů má v této krátké bitvě cenu zlata! Přirozeně nejsilnější obranu jednotlivé SkA vybudují ve svých centrech odporu, tj. v nejlépe bránitelných městech. Luftwaffe musí zničit sovětské bombardéry, a tím připravit Sověty o jednu z nejvýznamnějších zbraní. Kvalitativní převaha je nesporně na straně Luftwaffe. Bude-li se dařit získávat prestiž ničením sovětských letadel či pozemních vojsk, je nutné nakupovat tanky Tiger a získat tím i na zemi výhodu kvality! Malý počet tahů, pravděpodobná nepřízeň počasí a možnost nákupu Tigerů dává Wehrmachtu určitou šanci vyjít z této bitvy vítězně. Boje pak probíhaly ve zkratce asi takto: SkA "A" se u Charkova dostala od začátku pod tlak, nepřítel si dlouho nevšímal Bělgorodu. Ač byl k Charkovu dokoupen tank Tiger, Sověti město celkem snadno za cenu mírných ztrát obklíčili a postupně uhlodávali metr za metrem mé obrany. Navíc se jim podařilo v nepříznivém počasí zablokovat nad svým územím většinu stíhačů Luftwaffe, následně dovezli sověti PL děla a v okamžiku dobrého počasí všechny stíhače SkA "A" sestřelili. Nakonec se přece jen postup do Charkova díky dvěma divizím Tigerů, které byly sice nakonec zničeny, zpomalil a stále zde bylo vázáno mnoho sovětských sil. Tři tahy před koncem vstoupily tanky nepřítele do města, ale následně byly rozdrceny protiútokem pěchoty a město znovu obsazeno Němci. Ačkoliv v posledním tahu byla pěchota zničena, nezbyla již Sovětům žádná jednotka, která by město obsadila. V tomto úseku fronty též Sověti bez větších potíží obsadili slabě bráněný Bogoduhov a Krasnograd (západně od Charkova) a v posledním tahu se štěstím i Bělgorod, kde dlouho statečně vzdorovala osamocená pěchota.
SkA "B" se soustředila dle plánu u Pavlogradu, kde nakonec vystavěla nepropustnou obranou hráz, na kterou Sověti zaútočili velmi pozdě, plnou silou dokonce až v posledním tahu. Nepřítel rychle dobyl Lozovaju nad Pavlogradem, ale zde se díky silné obraně a řece Samaře na dlouho jeho postup zastavil. K městům jižně od Pavlogradu (Dněpropetrovsk, Smelnikovo) se pak sovětské jednotky vůbec nedostaly, či se jen mírně přiblížily (Dněpropetrovsk).
Významnou úlohu sehrála SkA "C". Dlouho obtěžovala nepřítele u nestrategického Slavjansku a obtěžovala jeho jednotky postupující na Pavlograd a Lozovaju. Díky průzkumnému letu Fw 190A byl objeven zadní voj konvoje postupujících Sovětů a bylo zničeno či těžce poškozeno několik jednotek v transportních vozidlech. Pěchota SkA "C" též provedla několik pokusů o diverzi, jejíž cílem byla sovětský strategický Krasny Liman. První pokusy o překročení řeky nebyly úspěšné, ale nakonec proklouzla téměř zničená pěchota o síle 3 a v posledním tahu obsadila nebráněný Krásný Liman.

Hodnocení vlastního velení:
Dodržel jsem přesně plán a veškeré armádní skupiny splnily svůj úkol na 100 a více procent. Zbytečně jsem jako obvykle přišel v prvních tazích o letadla, do dalších bojů mi pak zůstala jen Stuka a Fw 190, používaný jako průzkumník. Nepropadl jsem však panice, navíc v této bitvě se díky nepřízni počasí ztráta letadel ukázala jako nevýznamná. Dařilo se mi ničit dostatek nepřátelské techniky, což zajišťovalo přísun prestiže a v průběhu devíti tahů jsem mohl dokoupit celkem 5 tanků Tiger a 3,7 FlaK.

Charakteristika protihráče:
Spojenecký velitel stál před velmi obtížným úkolem, přeci jen tahů bylo velmi málo a měst k dobytí mnoho. Zřejmě podcenil sílu Wehrmachtu na jihozápadě (Pavlograd) a většinu sil soustředil na Charkov, kde nebylo jak se mylně domníval, nejsilnější uskupení mých vojsk. Útok na Pavlograd & spol. pak přišel příliš pozdě a navíc byl odražen.

OTK - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Bitvu jsem ještě nikdy předtím nehrál. Už na první pohled bylo jasné, že to bude závod s časem, protože Sověti mají jen 9 kol na obsazení všech klíčových měst. Moc urputné boje se nedaly čekat, protože Sověti mají několikanásobnou převahu na zemi i ve vzduchu. Počasí bylo na začátku mrazivé, což mi umožnilo rychle překročit Severní Doněc. V prvním kole jsem obsadil Andrejevku a Izjum, zničil obranu Volchansku a Krásneho Limanu a vyhnal obránce Slavjansku, z nichž 42. StuGIIIG mi ještě dlouho potom dělala problémy. Zničil jsem řadu roztroušených pěchotních jednotek. Jediné ztráty jsem utrpěl na nejjižnějším okraji fronty, kde jsem při pokusu o přechod řeky narazil na německou pěchotu. (Jedná se o jednoznačné selhání naší rozvědky, neboť výchozí nepřátelské postavení se dalo snadno zjistit z map, které jsme měli.) Kvůli špatnému počasí jsem nemohl bombardovat. Dalšího dne padl Čugujev a náš předvoj dosáhl Lozovaju. Počasí stále neumožňovalo použití letectva, ale nad Čugujevem se našim letcům podařilo obklíčit dvě německá Bf 109, do města jsem ihned koupil PV-obranu. StuG u Slavjansku stále hrozil, vetšinu jižní divize jsem poslal na Lozovaju, pěchotou za podpory Kaťuše jsem se snažil získat kontrolu nad Slavjanskem, ale netroufal jsem si město ještě obsadit, přestože StuG byl vyhnán ven. Malou část jižní armády jsem poslal na Zolotoje, kde se nepřítel pokusil o výpad přes řeku. Třetí den se počasí zlepšilo, a proto se naše vzdušné síly mohly zapojit do boje u Čugujeva, kde nepřítel ztratil obě Bf a jednu Stuku. Osvobodil jsem Zmijev a zničil obranu Lozovaju. Německé vojsko u Zolotoje bylo zdecimováno. Naše kolosální armáda začala obkličovat Charkov, kde byla zpozorována silná nacistická armáda se silnou artilerií a dvěma tanky Tiger. StuG u Slavjansku stále zlobil, a proto jsem dokoupil KV2 do Krasného Limanu, pro urychlení jeho zničení. Dalšího dne byl náš konvoj mezi Slavjanskem a Lozovajou přepaden StugemIIIG a PZIVG. Bylo osvobozeno Zolotoje a Charkov byl těžce bombardován. Další den padl Ljubatin a Krasnograd. Konečně byl zajištěn Slavjansk. Charkov byl v totálním obležení. Bylo jasné, že největší překážkou bude včas obsadit Pavlograd, Smelnikovo a Dnepropetrovsk, kam jsem co nejrychleji přesouval všechna dostupná vojska, kterým ale bohužel docházela munice a palivo. Při velkém štěstí by ještě byla šance to zvládnout, ale v předposledním kole se ještě zkazilo počasí, čímž jsem příšel o životně důležitou leteckou podporu. Nakonec nepřiteli zbyla tyto tři města a Krasnoarmeijsk a navíc v posledním kole nepřítel zákeřně diverzí obsadil Krasný Liman.

Hodnocení vlastního velení:
Myslím, že jsem postupoval velmi rychle a nedopusil se žádných vážných chyb. Leteckou bitvu jsem vyhrál beze ztrát, hlavně díky letecké pasti nad Čugujevem.

Charakteristika protihráče:
Bránil se s hrstkou vojáků velmi urputně, několikrát mě zákeřně překvapil na jižní frontě, u Pavlogradu se mu podařilo postavit pevnou obranu, která mě zastavila na dost dlouho, aby vyhrál. Naproti tomu jeho vzdušné síly nepředvedly vůbec nic.