Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Rostov (AGPG) - Rommel x Sepp
dohráno 23.03.2003, vítězství Spojenců
Rommel - Osa

Průběh a konec bitvy:
Boj začal slibně. Jednotky ve městě bránily svoje pozice do posledního muže. Také Luftwaffe se činila a zničila několik Migů. Ve 4. tahu bylo dobyto Morozovsko a Millerovo na druhém břehu řeky Doněc. K městu Shaktisky jsem přesunul obrněnce, protitanky a dělostřelectvo. Jediným úkolem bylo nenechat nepřítele překročit řeku Doněc. V následujícím kole se moje Luftwaffe ocitla v troskách. Přišel jsem o 3 Bf 109 a jeden Fw. Bf 110 odhalila velké množství jednotek, které se připravovaly na úder u města Shaktinsky. Nepřítel obešel obranu za řekou, čehož jsem si nevšiml. Také jsem ztratil poslední letadlo a tím se stal slepý. Shaktinsky se drželo celé dva tahy. Nepřítel ztratil tank a jízdu. Dále se rozhořela bitva o Shaktin. Nepřítel tam ztratil další tank a jízdní oddíl. Pak se bojovalo o Rostov. Do konce zbývaly poslední dvě kola. Obrana města zničila jednu jízdu, Mig, T-34 a obrněnce. Ve městě mi zbyl jeden protitank, flak a pěchota. Nepřítel měl v tu chvíli přisunuto spousty tanků a dělostřelectva. V posledním kole město Rostov padlo do rukou nepřítele.

Hodnocení vlastního velení:
Od začátku jsem podceňoval sílu soupeře. Po ztrátě Luftwaffe a překročení řeky byla porážka nevyhnutelná. Na kraji mapy mi zbyly tři nevyužité pěchoty, které jsem bohužel začal přesouvat až v posledních fázích boje. Všechny prostředky jsem investoval do samohybných protitanků, místo dvou jsem mohl koupit 3 paky. Další nevýhodou byla materiální převaha nepřítele. V první fázi mi způsobil vážné ztráty. Přes veškeré snahy a zničení průměrně 3 jednotek za tah jsem už nemohl nic dělat. Do poslední chvíle jsem si myslel, že zvítězím.

Charakteristika protihráče:
Věřil jsem v sílu Luftwaffe. Sepp mě velice překvapil, když moje letectvo rozdrtil. Dalším překvapením bylo překročení řeky, kterého jsem si nevšiml. Byl to boj do posledního muže. I zbylé 3 jednotky mluví za své. Dal jsem Seppovi svojí nepozorností manévrovací prostor a on ho využil.

Sepp - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Jelikož jsem tuto bitvu neznal, byl jsem mile překvapen množstvím techniky a pěších divizí, ale i jejich kvalitou. V této fázi války je ještě slabinou RA letectvo. Mapa je dost členitá, je v ní dost řek, které jsou překážkou při přesunu. Vzhledem k velikosti mapy se mi zdál i počet tahů nepřiměřeně malý. Vojska jsou rozestavena v pěti formacích: dvě u strategického města Millerovo (na sever a na východ od něj), dvě u strategického města Morozovsk (na SV a JV od něj) a pátá skupina je mezi řekami Sal a Don. Německé jednotky jsou dislokovány převážně u strategických měst a nějaké jednotky jsou rozptýleny v okolní krajině. To znamená ohrožení při přesunu jednotek na náklaďácích a hrozbu útoků na města v týlu, protože není čas na vyčištění terénu. Strategický plán byl jednoduchý - letectvo "osvětlí" bojiště a pěšáci budou rychle dobývat města, dělostřelectvo mělo bojovat stylem přijede - vystřelí - jede dál. Tanky se vrhaly k městům, aby se ztížilo doplňování obrany. Díky obchvatům mohly tanky ničit houfnice. Skupiny u strategických měst rychle ovládly Millerovo a Morozovsk, pátá skupina se přesunula přes řeku Sal a snažila se rychle dostat k Donci. To se nepovedlo, svedla boj s německou skupinou pod Morozovskem a k Donci dorazila spolu se skupinami dobývajícími Morozovsk. Německé letectvo ztěžovalo pozemní boje, proto ve třetím tahu byly dokoupeny šturmflaky v Millerovu (po jeho dobytí). Jejich pomocí byly načaty štuky i stíhači pod Millerovem, kde došlo k letecké decimaci mých tankových sil. Dorážka byla provedena stíhači. Velmi důležitou roli měly houfnice RA, jejichž počet byl celkem dostačující. Jejich pomocí došlo k rozstřílení velmi zkušené obrany mostu přes Donec a k rozstřílení obrany všech měst. U města Šachtinský došlo k bitvě se třemi divizemi německých samohybných děl, ale proti přesile KáVéček a Téček neměli Němci šanci. Při dobývání města Šachty se mi zdálo, že není možné se dostat do Rostova včas. Vzhledem k tomu, že mnohým jednotkám docházela munice a palivo, byly v Šachtách dokoupeny houfnice 152mm. Rostov byl dobyt v posledním tahu jen díky tomu, že soupeřově houfnici došla munice a přestala krýt. Při šturmu Rostova byli použiti jízdní gardisté a ženisté.

Hodnocení vlastního velení:
Časově se to stihlo jentaktak. Asi jsem nezvolil optimální cestu. Sporné je, jestli nebylo výhodnější sunout vojska z páté skupiny mezi řekami přímo na Rostov. Od této cesty mne odrazovaly bunkry a zkušené německé jednotky. Občas se mi tvořily "dopravní zácpy", což asi není ideální. Párkrát se mi stalo, že jsem vystřelil a zapomněl dělem táhnout, že došla munice, kdy neměla atd. Celkově se mi zdá, že jsem měl dost štěstí a závažné chyby neudělal.

Charakteristika protihráče:
Hrající za Němce toho moc nenavymýšlí. Málo jednotek a prestiže. Mnoho jednotek v poli nemá transport, nedají se využít, pokud protivník jde jinou cestou. Zásadní chyby protivník nedělal, možná bych místo tanků letectvem útočil pouze proti houfnicím. Nevím, jestli na konci z houfnice v Rostově střílel (mimo krytí napadených jednotek). Pokud jo, tak to byla chyba, průlom byl možný jen díky tomu, že došla munice. Možná při dovybavení bych teď pořídil další houfnici do Rostova místo protitanku.