Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Stalingrad (AGPG) - Panzerviktor x 666
dohráno 22.05.2003, vítězství Osy
Panzerviktor - Osa

Průběh a konec bitvy:
Poslední bitvou, kterou jsem měl sehrát v prvním turnaji se stal Stalingrad (AG). Jak asi všichni víte, její vývoj byl poznamenán tím, že byla odehrána na odlišných verzích AGPG, v důsledku čehož dostala strana Osy 2x během bitvy dotaci 2000 bodů prestiže. I když na nesprávné verzi hrál soupeř, musím říct, že i já mám svůj podíl na tom, jak to dopadlo. Kdybych si pozorněji přečítal příspěvky na fóru, věděl bych, že mi jako obránci stačí k vítězství udržet jakékoliv klíčové město. Od začátku jsem si totiž myslel, že potřebuji dobýt všechno, takže 1. dotaci jsem si vysvětlil jako logickou injekci silám Wehrmachtu.
Samotný průběh hry: V prvních pár tazích jsem se především soustředil na likvidaci nepřátel v ulicích Stalingradu, což ovšem šlo velice ztuha, velké nepříjemnosti mi způsobovaly zejména sovětské dělostřelecké síly. To bylo způsobeno také tím, že jsem díky své neopatrnosti přišel již ve druhém kole o obě své Štuky. Velké starosti mi od začátku dělal úderný klín od Beketovky, který mohl vpadnout do zad mým vojskům u Stalingradu, popřípadě ohrozit město Kalač. Na jeho zastavení či zpomalení jsem použil všechny dostupné obrněné síly, které při plnění tohoto úkolu utrpěly velké ztráty. Nepřátelské tanky sice byly ničeny, ale také vlastní síly byly nenahraditelně oslabovány. V samotném Stalingradu se ve čtvrtém kole podařilo rozložit nepřátelskou obranu v jižní části města, sever však, posílen o další dělo 15,2 cm, tvrdě odolával. Navíc město Karpovskaje náhle napadl silný nepřátelský sbor. Pak přišlo páté kolo a s ním ona zmíněná dotace prestiže. Doplnil jsem vyčerpané síly, nakoupil čerstvé, a ještě zbylo na posílení obrany měst Kotelnikovo a Kalač. Tímto se převážily misky vah na druhou stranu, i když ještě chvilku trvalo, než se to výrazněji projevilo. Postupně jsem obsadil všechny klíčové body ve Stalingradu, odrazil kontingent směřující na Kotelnikovo, čelil náporu na Kalač, a hlavně vypravil úderný oddíl na dobytí Kletskaje. Do toho všeho přišla druhá dotace, která se mi už zdála divná a tak jsem o celé věci informoval vedoucího turnaje. Hartmann rozhodl, že to tak máme nechat a dohrát to tak, jak to je. Posledním krokem pak byla soupeřova kapitulace.

Hodnocení vlastního velení:
Hodně jsem chyboval pří velení svému letectvu, největší chyba však byla neznalost podmínek, za jakých vítězí jedna či druhá strana.

Charakteristika protihráče:
Jediná chyba byla, že nehrál na správné verzi.

666 - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Na začátek bych rád poznamenal, že mojí nepozorností a starou verzí AGrozhraní získal nepřítel 2x za hru bonus v podobě 2000 prestiže, která byla pro průběh bitvy dosti rozhodující...
K průběhu boje: Mým plánem v bitvě bylo udržet severní část Stalingradu, jižní část obětovat (ale způsobit nepříteli těžké ztráty) a dobýt ji zpět protiútikem z Baketovky. Zatímco by probíhaly boje ve Stalingradu, chtěl jsem dobýt Kalač a Kotelnikovo stejně jako rozprášit osamocené rumunské pěšáky roztroušené po mapě (tento jediný bod plánu se zdařil). Zpočátku vše podle plánu probíhalo: Rumuni umírali, Karpovskaja byla v mých rukou - útok na Kalač se připravoval, silná vojenská jednotka se blížila ke Kotelnikovu a ve Stalingradu umírali němečtí vojáci zatímco severní část města vypadala nedobytně. Letecké boje jsem jednoznačně vyhrával (i když měl nepřítel k dispozici zkušenější stíhače a dokonce Fw 190!) - obě letky Stuk, díky nedostatečné ochraně stíhači, byly sestřeleny nad Stalingradem stejně jako 2 letky Bf 109. Moje Il-2 si téměř beztrestně bombardovaly nepřítele. V tom přišla první zrada: protiútok vedený z Baketovky na Stalingrad přivítali zkušené tanky PzIII a děla StugIII, po chvíli bojů byli moje T-34 a KV-1 podporované 152mm děly rozdrceny a nepřátelské tanky se jaly dobývat Stalingrad. V Kalači zase přibylo několik jednotek tanku PzIV a jedna jednotka Pak36 88mm. Moje tanky, za podpory Il-2, sice obraně Kalače způsobovaly těžké ztráty, ale ke konci bitvy už byly jenom stínem své dřívější slávy. Skupina vojsk blížící se ke Kotelnikovu narazila na početnou skupinu samohybných protitankových děl - StugIII a MarderIII. Mardery moje pěchota a btéčka za podpory 122mm děl zničila snadno, ale Stugy se bránily velice urputně. Sice jsem nepřátelská vojska zahnal na ústup, ale zdržení a hlavně ztráty mých vojsk prakticky pohřbily ambice na dobytí Kotelnikova. Ještě jsem se pokusil o diverzní akci pěchotou zezadu, ale narazil jsem na elitní pěšáky. Sever Stalingradu už bránila jen jedna jednotka 152ojek a bez munice. Ruské tanky se po neúspěchu u Kalače stahovaly ke Kletskaje, kde už nepřítel zkoušel moji chabou obranu PTK a PLD kanonů bráněných rychle koupenými kaťušemi. Konec se blížil....po informaci o přibytí množství prestiže jsem kapituloval.

Hodnocení vlastního velení:
Dopustil jsem se jedné velmi zásadní chyby - neměl jsem aktualizovanou verzi AGrozhraní.

Charakteristika protihráče:
Oceňuji jeho čestnost, díky níž nevypadám jako úplný PG zelenáč. Každopádně si dovolím jedno rýpnutí - příště chraň bombardéry alespoň dvěma stíhačkama:)