Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Rúra (AGPG) - Benny x Raimundo
dohráno 11.04.2003, vítězství Spojenců
Benny - Osa

Průběh a konec bitvy:
Ještě v soupeřově prvním tahu byly zničeny obě německé stíhací letky, čímž se spojenecké letectvo ujalo vlády nad bojištěm. Nepřítel překročil Másu a Rúru a rychle postupoval do vnitrozemí. K jednomu z mála mých úspěchů patřil protiútok obrněných jednotek (Tiger II + StuG IIIG) u Xantenu. Ale i zde byly posléze mé jednotky zatlačeny za Rýn. Na jihu jsem pozdě zpozoroval nebezpečně rychlý postup nepřítele a nezapojil do bojů o mosty přes Erft a Rýn obrněné formace. Pak už Spojence nezadrželo nic, dobyli Duseldorf, Solingen atd. a dorazili k řece Ruhr. Pak soupeř provedl výsadek do týla, obsadil dvě města a nakoupil pěchotu a tanky. To završilo můj osud a kapituloval jsem.

Hodnocení vlastního velení:
Musím přiznat, že v obranných a ústupových bojích nejsem zrovna zběhlý (čímž ovšem netvrdím, že v útoku jsem génius). Nebyl jsem si jist zda hrát na zdrženou nebo stáhnout jednotky a zakopat se v husté aglomeraci Porýní a Porúří. Zvolil jsem první možnost. Většinu jednotek jsem nechal na svém místě a posílil je. Pouze obrněnce jsem použil jako mobilní zálohy. Bohužel jsem se nechal vylákat, sice jsem zničil několik nepřátelských jednotek, ale přišel tím o svoje tanky. Jak už jsem uvedl, byl jsem také zaskočen rychlostí nepřátelského postupu. Až na několik málo případů jsem nedokázal zdržet tento postup na více jak jedno kolo. Zklamala mne také malá účinnost protiletecké obrany vůči spojeneckým bombardérům. Za prestiž jsem nakupoval buď flak nebo stíhače tanků. Ovšem málokdy, neboť soupeř pilně bombardoval má hlavní města a obíral mne tím o prestiž. Za svou velkou chybu také považuji odeslání pěchoty z měst v týle na frontu, což umožnilo nepřátelskému výsadku tato města obsadit. Ve fázi, kdy nepřátelské formace stály takřka na dostřel mým posledním pozicím, jsem už s výsadkem nepřítele nepočítal. Shledávám, že mé velení bylo velmi rozkolísané a zmatené.

Charakteristika protihráče:
Raimundo získal hned ze začátku naprostou vzdušnou převahu, což mu umožnilo nejen účinnou podporu pozemních jednotek a strategické bombardování, ale také dokonalý přehled o situaci na bojišti. Útočil tak na předem známé a připravené pozice. A tak to má taky být. Při postupu se hnal dravě kupředu a nedbal na ztráty. A svým výsadkem do týla ukončil jakoukoli naději na mou účinnou obranu za Ruhr. Dal mi lekci.

Raimundo - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Po překročení řek Másy a Rúry byl postup velmi rychlý a zastavil se až před řekou Erf, za kterou nepřítel stáhl veškeré svoje síly. Nepřátelské letectvo bylo neutralizováno během prvních dnů boje a proto činnost USAF a RAF byla rušena pouze neúnavným flakem. Fronta byla prolomena na jihu, kde byl kladen menší odpor, než v britském sektoru, kde u města Xanten utrpěli Britové těžké ztráty a jen pohotová výpomoc letectva zabránila nejhoršímu. Souběžně s pozemními boji byla připravována rozsáhlá britsko-americká výsadková akce, která měla usnadnit dobytí Essenu. Tato operace nesměla být uspěchána, a proto výsadkáři čekali po několik dní na vhodný okamžik. Ten nastal poté, když se podařilo dobýt Dusseldorf a Wuppertal, a spojenecká vojska se chystala, podporována početným letectvem a dělostřelectvem, překročit Rýn. Nepřítel se pak příliš soustředil na obranu řeky a výsadkáři bez problémů obsadily Marl a Recklinghausen. Okamžitě po zdařilé diverzi byla přikoupena těžká technika (tanky a dělostřelectvo), která donutila nepřítele přesunout část jednotek do vnitrozemí a cesta pro ostatní jednotky útočící přes Rýn byla prakticky volná. Protivník v 8. tahu kapituloval.

Hodnocení vlastního velení:
Na celé bitvě se nejvíce podepsalo počasí (tedy spíše nepodepsalo), neboť nepršelo, což mě umožnilo nepřetržité bombardování německých pozic. Bennymu nelze nic vytknout - hrál velmi disciplinovaně, nepouštěl se do žádných nepředložených protiútoků, striktně se držel obrané taktiky a maximálně zdržoval postup Spojenců. Jinak charakter bitvy (a pravděpodobně nedostatek financí) mu nedovoloval příliš taktizovat - nezbylo než všechnu prestiž investovat do koupi flaků a doplňování poškozených jednotek. Velice mě překvapil silnou obranou u Xanten (přepokládal jsem, že všechny jednotky přesune za Rýn), ale nedokážu posoudit, jestli mu to k něčemu bylo. Bennymu navíc nepřišlo na pomoc již zmíněné počasí a když jeho průzkum nedokázal odhalit přípravu výsadku (naopak těsně před seskokem zcela opustil Merl a ten mohl být, poté co výsadkáři vylezli z bažin, bez boje obsazen) bylo o výsledku bitvy rychle rozhodnuto.

Charakteristika protihráče:
Hrát Rúru za Spojence (navíc pokud neprší…) je snadné a taktika je poměrně jasná - co nejvíce využívat letectvo a dělostřelectvo, pěchota a tanky jenom doráží zbytky. Nasazení výsadkářů pád Němců výrazně urychlilo a jsem přesvědčen, že i kdyby o výsadkářích nepřítel věděl, splnilo by to svůj účel - své nepočetné síly by musel rozdělit a bránit rozsáhlejší plochu.