Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Rúra (AGPG) - Bukovec x Hartmann
dohráno 31.01.2003, vítězství Osy
Bukovec - Osa

Průběh a konec bitvy:
Bitva probíhala zcela jednoznačně, své předsunuté jednotky jsem ani nezahlédl a rozhodl jsem se soustředit hlavní obranu až za řeky. Od toho jsem "úspěšně" upustil a nechal si zničit své jednotky prakticky zbytečně - asi 2xPanther 2xHetzer a 1xTiger I plus nějaká pěchota a flak, to bylo asi ve 4.kole a vypadalo to, že není co řešit. Následně jsem během čtyž kol ztratil území za Rýnem, tady nebylo asi co řešit, převaha Spojenců byla příliš veliká, a stáhnul všechny jednotky k Essenu, kde se daly dobře bránit. Kupodivu jsem neměl moc problémy s prestiží, dařilo se doplňovat poškozené jednotky a lehký flak, případně další jednotky. V devátem kole (po srazu, kde jsme se shodli, že je to za Němce prohraný) jsem podnikl sebevražedný protiútok, sice jsem to zaplatil ztrátou všech útočících jednotek (podařilo se mi stáhnout zpět jen poškozený Tiger II), ale podařilo se hlavně odlehčit Essenu, kde to v tu dobu to vypadalo, že padne prakticky hned. Pak přišel déšť a bahno, mosty bránila zvířata a byl konec.

Hodnocení vlastního velení:
Na začátku, jako už poněkolikáté, jsem udělal přesný opak toho, co jsem si naplánoval. Měl jsem stáhnou všechny jednotky za Rýn ihned mimo pěšáků a pak jsem mohl tanky využít v protiútoku na spojenecké jednotky, když by byly ve vodě. Druhou určitě ne jasnou záležitostí byl můj sebevražedný protiútok - to jsem byl v depresi a říkal si, že udělám aspoň něco. Stál mě spoustu prestiže za nákup ženistů, kteří byli hned nato zničeni. Nakonec mě asi zachránilo to počasí, téměř je to jistý.

Charakteristika protihráče:
Prvních 7-8 tahů bylo podle mě naprosto skvělých, nebylo co řešit a dařilo se prakticky vše, co chtěl. Pak si myslím, že měl problém s rozmístěním jednotek - všechny útočily na Essen z jihu a na severu citelně chyběly - stačilo tam jedno dělo za pěchotu a můj útok by skončil. Ale hlavně si myslím, že tohle rozmístění neumožnilo využití všech jednotek. Pak začalo pršet a to jsme už oba jenom koukali na rozbahněnou obrazovku a stříleli z děl - tedy Hartmann, já nic neviděl - tam už s tím nešlo nic dělat.

Hartmann - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
V prvních čtyřech-pěti tazích se bojovalo na zdrženou o území před Rýnem a nepřítel budoval obranu za ním. Na jihu byla překonána řeka Rur v prvním tahu, řeka Erft v dalším a pak byla před Rýnem zlikvidována obrana Cologne. Ve středu mapy postoupily k Rýnu rychle, dobyly Krefeld a část se jich s pomocí ženistů přesunoula přes řeku Erft a dorazila k Rýnu jižně od hlavní nepřátelské obranné linie. Na severu byla vybojována tanková bitva u města Xanten, ve které bylo zničeno několik silných nepřátelských obrněných formací. Pak byl Rýn překonán. Nejdřív zcela na severu se podařilo překvapit útokem ženistů z řeky na nezkušený bunkr ve Weselu, který se vzdal, následně okamžitě přesunout jedotky a dobýt pak strategické město Dinskalen, okolo něhož byly hned soustředěny nejsilnější britské tankové divize. Jejich nevalná kvalita ve srovnání s německými stroji však zapříčinila, že se předmostí nepodařilo udržet, Dinskalenu se zmocnily síly Osy zpět a tak už to zůsatlo nezměněno do konce bitvy. Na jihu byl Rýn překonán poměrně snadno v místech řidčího osídlení, kde nepřítel neměl moc jednotek. Na nepřételském břehu Rýna se spojily síly z jihu, které se probily přes most u Cologne, s částí sil středu, které se přesunuly po ženijních mostech na řekách Erft a Rýn, a od jihu začaly potírat nepřátelskou obranu soustředěnou v husté koncentraci měst. Dařilo se postupovat, i když postup takovou hustě osídlenou oblastí je výhodný spíš pro obránce. Tvrdá obrana byla častým jevem i po podpůrných akcích bombardérů, které měly co dělat s flaky. Později se přidala zbylá část středových sil a severních sil a soustředěnou ofenzivou ze západu a jihu byly kompletně zničena celá německá obrana na jih od Rúry. Nepřítel se již držel jen v severozápaním rohu mapy za obloukem Rýna a jeho přítoku Rúry. Jelikož před Essenem byly mosty, připravoval jsem se závěrečnou ofenzívu vést tudy. Přitom jsem podcenil možnosti soupeře, kdy jeho možností nákupu ve městech na břehu řeky lze koupením ženistů okamžitě bez problémů řeku. Jeden neobsazený hex na spojeneckém břehu Rýna u Oberhausenu tak umožnil nepřátelský protiútok jehož výsledkem bylo zničení dělostřelecké jednotaky a obsazení Xantenu pěchotou na transportérech. Všechny útočící jednotky včetně ženistů byly v následujícím tahu Spojenců zničeny, jen poškozený Tiger ustoupil do řeky, čímž ho nepřítel mohl potom stáhnout, avšak možnost zlikvidovat útočící nepřátelské jednotky mimo ochranu flaku místo, aby posílily nepřátelskou obranu za řekou, posloužila spíše mě, nemohl jsem toho však už využít. Počasí se na zbývající tahy zhoršilo natolik, že de facto zastavilo veškeré operace.

Hodnocení vlastního velení:
Bitva se mi celou dobu dařila, postup byl rychlý, pak se tempo zpomalilo v hustě osídlené oblasti, ale stále se ho dařilo držet. Pak mě ale zcela zastavilo počasí, a tak se nemohlo bojovat o poslední strategické síle. Chyba byla v předčasném útoku přes Rýn na město Dinslaken, toto eso jsem měl z rukávu vytáhnout později, a další bylo přecenění řeky jako překážky, kdy jsem v jednom místě nechal neobsazený břeh a umožnil tak nepřátelský protiútok. Obě tyto chyby přinesly nepříteli prestiž, k níž mu pomohla i moje třetí chyba, kdy jsem se soutředil na ničení taktických cílů vším letectvem a opomenul přitom bombardování nepřátelský klíčových měst strategickými bombardéry kvůli ubírání prestiže.

Charakteristika protihráče:
Bránil velice efektivně, je to zkušený soupeř. Hodně mi znepříjemňoval život soustřeďováním flaků vedle sebe tak, aby se chránily. To umožňuje pomalu, ale jistě, nahlodávat i nejtěžší strategické bobradéry. Zprvu jsem považoval za chybu, že mi na jihu dovolil pomeřně snadno překročit Rýn, ovšem do té doby, než jsem narazil na to, jak skvěle využíval obranu na území s velkou koncentrací měst. Jedním z jejích nejdůležitějších prvků bylo to, že těžce poškozený flak nebo flak bez munice, který si ji nemůže doplnit, lze rozpustit nebo odsunout na doplnění někam, kde nepřekáží a doplnit munici může, a na jeho místo prakticky kdekoliv nakoupit flak nový, čerstý a s plnou zásobou munice. Akce strategických bobardérů proti flakům tak mohou začít nanovo, akce taktických bombardérů jsou omezovány a bez podpory vlastního letectva je postup útočící armády obtížnější. Neobsadil Bonn, přelétat takovou dálku od hlavních sil letadly a stahovat sem jednotky, které by musely útočit z řeky, by mě otrávilo, ale nešlo by o nic důležitého, proto bylo zřejmě správné soustředit se na obranu za Rýnem, ve které se soupeři vedlo dobře. Dokázal mě udržet za řekami než se zhoršilo počasí a tím rozhodl o výsledku ve svůj prospěch.