Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Mosella (AGPG) - Unixorn x Kstavk
dohráno 20.05.2003, vítězství Spojenců
Unixorn - Osa

Průběh a konec bitvy:
Osa musí ubránit 8 strategických bodů (od severu k jihu): Trevír, Saarbrucken, letiště, Mety, Saarrebourg, Colmar, Epinal, Mylhuzy. Z nich se dá účinně bránit jen Trevir, Saarbrucken, Mety, Colmar (a popřípadě Mylhuzy). Rozhodl jsem se bránit Trevir, Saarbrucken, Mety a Colmar. Největší koncentraci jednotek jsem měl v Metách a pak v Treviru a Colmaru. Hned v prvním tahu mi soupeř poškodil PanterG z 12 na 8 a nepříjemně tím omezil ofenzivní činnost u Met. Tam proběhla hlavní bitva, rozložil jsem však svoje jednotky natolik nešťastně, že byl dobyt už v 6. tahu. Než se tak stalo, padl Sarrebourg, Epinal a Mylhuzy, které jsem ani nebránil. V letecké bitvě, odehrávající se mezi Metami a Saarbruckenem, jsem neměl příliš štěstí a zničil jsem jen P-51D, poškodil B-17G(2), P-47(7), P-51B(1) a P-38(9). Pokusil jsem se po zničení mého Fw 190A zničit B-17 svými Fw 190F a Bf 109, ale i když měla (6), odolala (když vyhrála iniciativu s Fw, žadný div). V následných 2 střetech bylo letectvo zničeno, ale Spojenci za to zaplatili dle plánu, jen trocha štěstí scházela k ještě většímu zisku prestiže. Po dobytí Met pak došlo k neuvěřitelně rychlému dobytí Saarbruckenu, jak to Spojenci dokázali v jediném tahu, je mi pořád záhadou, když útočili z řeky na PzIVH krytý 10.5 leFH... Tak padly dva nejdůležitější body obrany (letiště obsadil soupeř výsadkem, ale to jsem stejně nebránil, když už ho nebylo potřeba. Zbytek bitvy už byl jasný, i když průzkumák u Trevíru konal divy udatenství a zničil M4 a M10, bez pomoci další obrněné jednotky to nemohl zvládnout. Spojenci už obětovali i letadla v dosahu flaku, u Colmaru šel k zemi Marauder (tam byly 2 lehké (11 + 12) a těžký (12) flak). Pak zase v jediném tahu rozbombardovali Spojenci obranu Colmaru a v dalším tahu byl obsazen. Zbyl už jen Trevir, ale ani nákup Elephanta ho už nemohl zachránit - v 11. tahu padl.

Hodnocení vlastního velení:
Tuto bitvu jsem nikdy nehrál a taky to tak dopadlo (se Seppem jsem v tréninku rozestavil jednotky u Met jinak a PanterG zcela zničil spojenecké jednotky u města). Špatným postavením jednotek u Met byla hráz příliš nekvalitní. Letecká bitva dopadla logicky v můj neprospěch, ale i když nepočítám letadla zničená v soupeřově konečném úderu, přesto Spojenci utrpěli citelné ztráty a s trochou štěstí mohly zahrnovat i kompletně zničené B-17 a P-51B + silně poškozený P-38. Aspoň v ní jsem jakžtakž naplnil svoje strategické plány vytěžit z ní co nejvíce prestiže. Ani nákup jednotek nebyl na výši, teď konečně chápu, proč má SK tak rád Elefanta, škoda, že jsem ho koupil tak pozdě.

Charakteristika protihráče:
Velmi dobře využil svoji kvalitativní i kvantitativní převahu, a s ní rozlouskl špatně postavenou obranu jak nic. Přesto někdy měl až přílišné stěstí s demolicí mých klíčových jednotek, zejména u Saarbruckenu a Colmaru. Těžko mu mohu vytknout nějakou chybu, od začátku měl jasnou převahu a využil ji beze zbytku. Rozdělil svoji armádu na 3 části a s nimi napadl sever, střed a jih mapy. Kdyby ovšem obrana u Met a Saarbruckenu vydržela déle, je docela dobře možné, že by měl pak s dobytím všech klíčových bodů. Je to však samozřejmě jen teorie. Možná měl koupit místo jednoho Maraudera spíš další strategický bombardér (B-17 po svém "skorosestřelení" nehrála do konce žádnou roli), ale nakonec se bez něj stejně obešel...

Kstavk - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
V prvním kole jsem se na střední frontě soutředil na překonání Moselly nad Metami a útoky na obránce Sarrebourgu (město bylo dobyto v 2.kole). V tomto úseku bylo soustředěno nejvíce mých jednotek a i později nakoupené jednotky směřovaly jako posila hlavně sem. V tomto úseku se nacházely 3 strategickí města a 1 strategické letiště. A navíc zde tečou dvě řeky - Mosella a Saar. Gen.Unixorn hlavní obranu vybudoval kolem města Mety. V dalších kolech probíhaly kolem tohoto města tvrdé boje a to jak na zemi tak i ve vzduchu. Při nich došlo k likvidaci Luftwaffe. Pozemní obrana Met byla výborně postavena a téměř nepřekonatelná. Ovšem po tom, co jsem použil taktické bombardéry, které v sebevražedném náletu (po útoku byly v dostřelu několika flaků) zničily několik jednotek v první linii obrany, otevřela se tak cesta k dělům, které následně mé tanky zničily. A bez dělostřelecké podpory početní převaze podlehly i německé tanky a samohybná děla. Likvidace flaků pak už byla jednoduchou záležitostí a v 6.kole byly Mety v mých rukou. Zároveň s tím jsem poslal jednu pěchotu, aby překonala řeku Saar a pokusila se obsadit letiště za Saarbruckenem. Když k němu dorazila, tak jsem zjistil, že ho gen.Unixorn ničím nehlídá a tak jeho obsazení bylo snažší než jsem předpokládal. Poslední na střední frontě bylo město Saarbrucken. Po odstřelování a dalším náletu taktických bombardérů, které značně oslabily obránce města, se podařilo obránce města zničit a město samotné obsadit. Opět jako v Metách okolo zůstaly jen flaky, které už nic nemohly ohrozit. Tímto úspěchem skončily v 7.kole boje na středním úseku fronty a jednotky jsem začal přesouvat na křídla, kde se ještě bojovalo. Jižní křídlo - zde ležela 3 strategická města - Epinal (dobyt ve 3.kole), Mylhuzy (3.kolo) a nejdále ležel Colmar, který padl v 10.kole. Zde jsem neměl mnoho jednotek, ale i nepřítel měl většinu jednotek na střední frontě. Vcelku bez problémů jsem se dostal ke Colmaru, zde už ale gen.Unixorn vybudoval obranu soustředěnou kolem děla15sh a čtyř flaků. Než se sem dostaly jednotky od Met, tak se jednotky vzájemně odstřelovaly. Po příjezdu posil se náletem Marauderů podařilo zničit Hetzera a po něm i klíčové dělo obrany. V dalším kole jsem dorazil zbytek pozemních jednotek a okolo nechal jen nepřátelské flaky (škodit už nemohly). Severní křídlo - jediné strategické město - Trevír. Leží nejblíže, ale bojovalo se o něj nejdéle. Vše bylo dáno tím, že se zde nenacházely moje obrněné divize a než se sem dostaly, tak téměř veškeré boje obstarávaly pěší divize. Provedl jsem několika z nich obchvat a zaútočil v 5.kole na město a přesto, že byli obránci poškozeni, město se nepodařilo dobýt a po posílení jeho obrany jsem musel prozatím na útok rezignovat. Jakmile dorazily posily ze střední fronty, útok jsem obnovil a přestože se na straně nepřítele objevil Elefant, město jsem v 11.tahu dobyl.

Hodnocení vlastního velení:
Většinu z toho, co jsem plánoval na začátku, jsem dodržel. Nevím, co bych při opakování bitvy udělal jinak. Nejspíš bych hrál úplně stejně. Možná bych koupil na křídlo u Trevíru dělostřelce a aspoň jednu tankovou divizi - s tím bych možná město dobyl o něco dříve.

Charakteristika protihráče:
Gen.Unixorn své nejlepší jednotky opevnil kolem Met. Obranu vybudoval perfektně (linie - obrněné jednotky kryté děly a vše kryté množstvím flaků). Kdybych neobětoval taktické bombardéry na proniknutí linie a pokoušel se o to jenom pozemními jednotkami, tak nevím, jak by to dopadlo. Ostatní důležité body kryl perfektně flakama, takže moje nálety vždy končily těžkým poškozením mých letadel. Ale díky tomu, že nakoupil flaky tak mu nezbyla prestiž na nákup dostatečného množství pozemních jednotek (potom vítězila kvantita nad kvalitou). Ovšem je nutné uznat, že bez flaků bych mu jeho pozemní síly snadno zničil letectvem.....Rozhodování v bitvě neměl lehké a jeho pozici mu nezávidím.