Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Mása (AGPG) - Springfield x Chomski
dohráno 08.02.2003, vítězství Spojenců
Springfield - Osa

Průběh a konec bitvy:
Hra začala celkem neutrálně. Protože jsem začal hrát skoro hned, jak jsem se o bitvě dozvěděl, nevěděl jsem, co očekávat. Projevila se má první a skoro největší chyba, totiž, že jsem v prvních třech tazích zbytečně přišel o letectvo, které by se mi strašně hodilo na konci. Nepřítel postupoval celkem svižným tempem. V asi dvou tazích padla obrana města Breskens. Ironií osudu je, že flak mi tam vydržel až do konce. Sice neumí bojovat proti pozemním jednotkám ani obsazovat města, ale Chomskiho připravil o jeden průzkum, který byl ve městě. V dalších tazích padly Antverpy. Nepřítel postupoval celkem rychle kupředu, ale zapomněl na město, na které jsem spoléhal, totiž na Middleburg. Na obranu to je celkem dobré město, ale co mi scházelo - letectvo. Nepřítel mu nejdříve nevěnoval velkou pozornost, ale později ho přímo rozstřílel na kusy. Dotáhl tam lodě, letectvo, později i dělostřelce. Nešťastným mým tahem byl útok přes řeku pěchotou na dělo. Nedopadli slavně. Jak již Chomski poznamenal, třešínkou na dortu byl skvělý výsadek u Utrechtu, kam jsem koupil několik jednotek pěchoty 39. Všechny jednotky určené na obranu Utrechtu jsem pojmenoval na Das Reich, ale díky spojeneckému letectvu se Nashorn z Das Reich dostal až ke Sturm, jednotky určené k obraně města Arnhem. Letectvo bylo celkem rozhodující, což bylo znát. Jeho bombardéry, myslím, že hlavně taktické byly prostě lovci mých tanků, dělostřelců a ostatních jednotek. V jedenáctém tahu jsem si už myslel, že vydrží Middleburg, ale jeho obrana se najednou zhroutila.

Hodnocení vlastního velení:
Ve škole bych se asi oznámkoval známkou tři mínus. Ztratit zbytečně letectvo, kupovat několik slabých jednotek místo, abych si koupil jednu lepší jednotku (např. bych potřeboval mnoho flaků). Kdybych udělal bug list, byl by to dlouhý seznam. Nevhodné pohybování s divizemi.

Charakteristika protihráče:
Byl to dost silný a dobrý soupeř. Podle všeho mám dojem, že si Másu trochu připravil (já se na ní ani nepodíval, poprvé v prvním tahu turnaje... což byla chyba). Věděl, co očekávat, co dělat. Ze začátku to pro mě nebyla moc zajímavá bitva, protože jsem neměl moc prestiže, ani jednotek. Potom jsem ale zjistil, jakou jsem udělal chybu, protože Chomski sledoval každý můj tah. I to, že jsem chtěl obsadit jedno klíčové město, i to, že doplňuju bažantama. A toho prostě využíval... Oznámkoval bych ho známkou jedna minus (na jedničku je jen Bůh...:o)

Chomski - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Průběh a konec bitvy: Bitvu jsem zahájil nejprve decimováním všech obrněných cílů v dohledu mých jednotek za pomoci letectva (zničení JagdPz N/38, Marder III M na levém křídle a systematické poškozování Pz IV M). Poté jsem plánoval obsazení Antverp širokým obchvatným manévrem přes řeku Šeldu a pokud to situace dovolí i přes Kanál u města. Bylo zahájeno dobývání Breskens. Vzhledem k tomu, že nepřítel u Antrverp ani neposílil obranu, ani jednotky nezačal stahovat, pokusil jsem se v zájmu rychlosti o čelní útok. Podle mého názoru by překročení Šeldy napravo od Antverp a následný vpád do týlu osádky příliš zdržel mé pravé křídlo. Čelní útok kupodivu uspěl a to především kvůli podařené akci ženistů proti opěrnému bodu za řekou. Poté se moje síly rozdělily na dvě skupiny, kdy první část měla za úkol postupovat podél pobřeží na Rotterdam a druhá část na severozápad k Antverpám. Do vzduchu jsem poslal dvě jednotky parašutistů, které letěly nejprve na moře. Měli být schozeny podle situace buď někde u Rotterdamu nebo nad Utrechtem. K posílení akcí u Rotterdamu bylo vysláno námořnictvo. V té době byly zničeny letecké síly nepřítele, který je poslal na sebevražednou misi proti bombardérům chráněných stíhači. Vzhledem k naprosto katasrofální smůle v boji se vleklo obléhání Breskens, které sice bylo nakonec dobyto, ale na místě byl zanechán Flak 88, který jsem neměl čím zničit. Vše bylo odveleno směr Rotterdam. K Middleburgskému výběžku jsem poslal jenom jednu pěchotu a dělo na pozorování. Zatím obě ramena útoku narazila na patrně ještě nedokončenou obranu, kterou tvořil řetěz pěchot dvou tuším Hetzrů a jedné houfnice. Byly roztaženy od Bredy přes Eindhoven do Venlo. Vlevo jsem tyto jednotky v podstatě ignoroval (zanechal jsem pouze pěchotu na pozorování) a vpravo jsem se prodrtil přes Eindhoven. Situace se i nadále vyvíjela příznivě. Vzhledem k tomu, že námořnictvo objevilo pevnůstku u Rotterdamu s viditelností 4, bylo rozhodnuto, že parašutisté seskočí raději u Utrechtu. Ten byl obehnán prstencem pěchot rok 39, které se pokusily o nějaký odpor, ale situaci jsem zvládl za pomoci letectva. V tuto dobu už jsem překročil nechráněný přechod přes Rýn u Rotterdamu a na pravém křídle se přiblížil na dohled Arnhemu. Již dříve u Arnhemu letecký průzkum zjistil jednoho Panthera, jednoho JagdPanthera, Pz IVH, dělostřelectvo a slabý flak. S tím si ovšem naše Lancastery (celkem 4), hravě poradily.... Tím se stala situace Wehrmachtu vpravdě katastrofální. Tři od sebe odříznutá obklíčená centra odporu (Rotterdam, Arnhem, Middleburg) postupně padla do rukou Spojenců.

Hodnocení vlastního velení:
Zariskoval jsem obcházením nedůležitých měst protihráče, které mě pak celou hru ohrožovaly v týlu. Stačilo vylepšit pěchotu v těchto městech, dát jim transportéry a vyrazit. U Middleburgu jsem nechal jen slabé jednotky i to mohlo dopadnout katastrofálně v případě dokoupených jednotek a protiútoku. Všechno mi ale vycházelo a nezmatkoval jsem jako v Příjmači zbytečnými nákupy.

Charakteristika protihráče:
Asi se vyčerpal budováním obrany ve městech Breda až Venlo, která navíc nebyla dokončena. Po jejím prolomení jeho obrana působila staticky, sestávala se s izolovaných ostrůvků, nic kompaktního. Bylo vidět, že na ostrůvku kolem Arnhemu si hodně zakládal, ale tyto těžké jendnotky byly lehce neutralizovány strategickými bombardéry. Zbytečná byla oběť letectva. Za jednu z největších chyb považuji nechránění přechodu přes Rýn u Rotterdamu, přitom tam stačilo přesunout ten jeden tank co tam byl, navíc by byl chráněn i flakem.