Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Cobra (AGPG) - Pepr x Trefegd
dohráno 09.04.2003, vítězství Spojenců
Pepr - Osa

Průběh a konec bitvy:
Vstupoval jsem do bitvy s cílem neprohrát moc rychle a neudělat moc chyb. Na začátku bitvy jsem byl překvapen a plný optimismu, dařilo se mi ustupovat a držet frontu bez větších mezer. Optimismus se proměnil v beznaděj poté, co nepřítel prorazil na několika místech mou obranu. Obsadit město Vire a tím se mu otevřela cesta do středu bojiště. V této chvílí jsem již ztratil jedinou letku Fw 190 a na zemi většinu kvalitní techniky, kterou jsem nahrazoval nejlevnějšími flaky (později flaky za 37mm). Boje se teď odehrávaly jen u měst, kde nepřítel skvěle využíval leteckou převahu, doplněnou dělostřelectvem, já se snažil i nadále stahovat vše, co se dalo, k dále položeným městům. Účinek byl negativní, nepřítel postupoval bez obtíží a mé sporadické protiútoky nemohly znamenat zvrat, přinejlepším zdržení o jeden tah. I přesto, že se bitva chýlila ke konci, podařilo se mi zapomenutým a nepřítelem nezporovaným průzkumem skrytým u města St.Malo projet okolo obsazených měst a shodou okolností znovu obsadit město Vire, což mi poskytlo potřebnou prestiž na nákup jednotek, které se měly pokusit uštědřit nepříteli v týlu nemalé ztráty. Jelikož jsem neměl tušení, jak jsou opevněná města St.Lo a Cean, soustředil jsem útok na město Avranche, které padlo (nakoupil jsem 1xNashorna 1xpěchotu za 84 a průzkum PSW). Po tomto úspěchu jsem se pokusil obrátit své síly k městu Cean. Generál Trafegd mě odrazil před jeho branami a následně nakoupil dostatek jednotek a bylo jen otázkou času než získá města na zpět. Moje diverze nepřinesla to. co jsem si od ní sliboval, ale dokázala Trefegda zaskočit, nadělala mu starosti a pokud by mi přálo počasí, mohly jeho starosti být mnohonásobně větší. Bohužel pro mne počasí stálo na straně Spojenců.

Hodnocení vlastního velení:
Ze začátku jsem zvolil špatnou strategii. Snažit se udžet stabilní frontu a ustupovat. Nepřálo mi počasí, po celou dobu na mé jednotky dopadaly bomby, města byla devastována nálety a má už tak malá prestiž ubývala. Trefegd postupoval účelně a nikam nespěchal, měl čas přes 25 tahů. Ke konci se mi podařila diverze, která však bitvu jen trochu zdramatizovala. Pokud bych teď hrál Cobru (AG) znovu, zvolil bych zcela jinou taktiku…

Charakteristika protihráče:
V této bitvě se ukázal jako vynikající generál, nenechal mi tah klidu se připravit, přálo mu počasí a to také využil jak se dalo (statisíce mrtvých civilistů ve městech jsou toho důkazem). V této bitvě splnil, co měl, oba jsme udělali pár chyb, na průběh bitvy však nemohly mít větší vliv. Děkuji Trafegdovi za hru.

Trefegd - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Bitva se dá rozdělit do tří etap. V první fázi byla po pěti tazích zničena většina německé techniky na první obranné linii. Soupeř sem dokupoval hlavně levné flaky, které nemohly ohrozit strategické bombardéry a naopak se staly snadnou kořistí spojeneckých obrněnců. V druhé fázi bylo po desátém tahu obsazeno Le Mans chráněné třemi flaky, Elefantem a nějakou pěchotou s dělem. Zároveň probíhaly boje v oblasti St. Lo - Nantes. Zde se podařilo skrýt soupeřovu poškozenému lehkému tanku. Přisuzoval bych to hlavně delšímu časovému intervalu mezi odehranými tahy a současně zhoršenému počasí na letecký průzkum. V oblasti Dreux probíhaly tvrdé boje parajednotek podporovaných taktickými bombardéry. Tady soupeř odolával dlouho díky dokupování jednotek a přísunu posil z Rouenu. Nakonec však dorazily i mé posily od Caenu a Dreux padl. V třetí fázi byly obsazeny lehce bráněná města na severozápadu a Nantes na severovýchodu. Současně se německému Lynxu podařilo nepozorovaně proklouznout od St. Lo k Vire, obsadit jej a dokoupit Nashorn, pěchotu, Stug a PSW. Ve stejné době padlo Dreux a proto mohly být bombardéry urychleně přesunuty na pomoc jihovýchodu. Do oblasti se také stáhly jednotky od Rouenu a byly dokoupeny M36. Přesto se soupeři podařilo obsadit hájené Avranches a pokusil se i o postup směrem na Caen. Během čtyř tahů ale byly všechny diverzující jednotky zničeny. To bylo den poté, co padlo Orleans, takže diverze protáhla bitvu o jeden den. Spojenecká převaha zvítězila.

Hodnocení vlastního velení:
Rozdělil jsem jednotky na čtyři skupiny. Skupina A měla v první fázi zlikvidovat obranu na západním břehu řeky Dives, v druhé fázi napadnout strategické Le Mans s letištěm od západu a v třetí fázi postupovat na Orleans. Skupina B měla vyčistit prostor mezi Dives a Vire, napadnout Le Mans od východu a pak se připojit ke skupině A. Třetí skupina C musela prorazit na východě u Avranches a napadnout Vire z boku. Tím oslabit pozice soupeře a umožnit skupině B a A dostat se ze stísněného předmostí. K tomu měla přednostní podporu letectva. V druhé fázi měla dobýt St. Lo a zabezpečit linii St. Lo - Le Mans proti diverzi (to se nepodařilo a jeden německý tank pronikl). V třetí fázi obsadit Nantes. Čtvrtá skupina D držela levé křídlo u Caen a poté vyrazila na Dreux. Mimo to dvě paradivize byly vysazeny na konci první fáze u Dreux a s následnou podporou letectva, které už nebylo potřeba u Vire, měly město obsadit. To se nepovedlo a musela přijít skupina D tento úkol splnit. Jinak vše proběhlo podle plánu. Protože jsem počítal s nějakou diverzí, držel jsem si na kontě vždy aspoň 500 prestiže a všechna strategická města měly posádku. Navíc v oblasti hlídkovaly recony. Díky tomu byla nakonec poměrně rychle zlikvidována.

Charakteristika protihráče:
Neměl moc, co vymýšlet. Nedostatek prestiže, nevhodný terén, bez letectva a proti převaze se těžko dalo udělat víc. Dopustil se drobných chyb jako umístění 88mm protitanků do řeky a nákup levných flaků. To ale neovlivnilo výsledek. Naopak provedl několik dobrých výpadů "naslepo" a tím poškodil nějaké děla, které se chystaly do palebných pozic mimo jeho dohled.