Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

El Alamein (AGPG) - Pepr x OTK
dohráno 19.02.2003, vítězství Spojenců
Pepr - Osa

Průběh a konec bitvy:
Tato bitva je velice malá (asi 22 na 22 hracích polí) a její průběh byl velice krátky. Hned na záčátek chci uvést, že porážka byla z velké míry zapříčiněna mým špatným rozhodnutím nákupu 2 Tigerů. V té době mi to připadalo dobré, potřeboval jsem něco, čím vynahradit početní nevýhodu. Tiger byl dostačným řešením, ale jen na malou chvilku a jen v představách, že nepřítel nezničí mé letectvo, jenže to on zničil. A tak jsem podlehl materiálmí převaze spojené s generálem, který hrál přesně to, co musel a co mu stačilo na vítězství. Na začátku jsem měl 3x PzIV a 2x 10,5leFH pár pěchot + italské tanky a italské pěchoty + 1xStuku, 1xFw 190A 1x Bf 110 a málo prestiže. Bitva probíhala náporem a přímím útokem na mé pozice, nepodnikal jsem větší protiútoky, snažil jsem se opatrně stahovat a dle možnosti dělat nepříteli ztráty. Po zničení mého letectva a špatném nákupu jsem vyčerpal prestiž a již jen sledoval, jak Spojenci postupují a vědel, že nemám již nic čím bych je mohl zastavit a město Mersa Matruh ubránit.

Hodnocení vlastního velení:
Dost jsem chyboval, nákup dvou Tigerů byl špatný, teď bych danou situaci řešil jinak (nakoupil bych letectvo 2x Fw 190A a snažil bych se zničit nepřítele ve vzduchu). V tak malé bitvě se toho moc ukázat nedá, takže s tím, co jsem měl, jsem si zas tak špatně nevedl.

Charakteristika protihráče:
OTK zahrál to, co potřeboval a právem vyhrál. Děkuji za hru.

OTK - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Bitva pro mě už na první pohled vypadala vcelku nadějně, na pevnině jsou Spojeci v početní přesile, navíc disponují bitevní lodí. Německé Tigery však zase nemají rovného protivníka mezi britskými tanky a Němci mají víc prestiže (Němci 800, Britové 356). Ve vzduchu jsou síly celkem vyrovnané (Stuka, Fw 190A, Bf 110 x dvě Mosquita, a jeden Spitfire). Mapa je celkem jednoduchá, nelze očekávat moc zvratů v bitvě a času je celkem hodně (17 kol). Za úvodní prestiž jsem koupil 6" artilerii a průzkum Daimler. Ve druhém kole došlo k prvnímu střetu armád, kdy se mi podařilo najít a zničit německé Focke-wulfy a tím jsem měl ve vzduchu téměř vyhráno. Poslal jsem taky v letadle na průzkum pěchotu obloukem na jih. Pozemní obranná linie nebyla zformovaná, prestože měl Pepr 4 artilerie, tak jednotky nebyly pokryté, ale roztroušené po poušti, a tak se mi povedlo zničit mu ve třetím kole dva tanky, průzkumáka a artilerii a taky Messerschmitta 110, který mě v předchozím tahu bombardoval. Ve čtvrtém kole jsem zničil další čtyři jednotky z jeho nepočetné armády. Průzkumníci na vyhlídkovém letu objevili pozice protiletecké obrany nad Mersou a Stuku a odebrali se na pravdu boží. Obě svá klíčová města jsem hlídal proti diverzím, což už byla prakticky jediná Peprova šance. V šestém kole byl už totálně obklíčen u Mersy. Tu ale ještě hlídali 2 Tigery, které se ještě 5 kol úporně bránily. Německá armáda byla zničena a Mersa dobyta v 11. kole bitvy.

Hodnocení vlastního velení:
Myslím, že jsem se nedopustil žádné velké chyby, ani jsem nepředvedl nic zázračného, protože v této bitvě ani není na nějaké finty moc prostoru.

Charakteristika protihráče:
Prestože jsou Němci v této bitvě znevýhodněni, řekl bych, že Pepr měl možnost postavit pevnou obrannou linii nebo získat převahu ve vzduchu, kdyby hrál s letadly opatrněji.