Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Crusader (AGPG) - Bukovec x lord Patrick
dohráno 06.12.2002, vítězství Osy
Bukovec - Osa

Průběh a konec bitvy:
Tuhle bitvu jsem hrál už dřív za obě strany. A musím říct, že jsem za Spojence problémy to stihnout, prakticky jsem to stíhal jen díky letadlům. Proto jsem se rozhodl, že se pokusím omezit spojenecké letectvo a zakoupil jeden Fw 190, rozhodl jsem se, že pěchotou v transportéru se pokusím obsadit Bir Sheferzen, za tímto účelem jsem stáhnul pěchotu hluboko do pouště, aby ve druhém tahu slavně obsadila Bir Sheferzen. Jinak jsem po celou dobu bitvy dokupoval PzJager a nebo protitankový kanon. Obsazenim Bir Sheferzen se mi podařilo splnit základní cíl - zpomalit Lorda Patricka hned v nástupním prostoru, znamenalo to pro něho minimálně ztrátu tří kol. Zároveň se podařilo postupně vyřadit letectvo Spojenců - pak už to asi něšlo prohrát. Nicméně Lordu Patrickovi se podařilo zlikvidovat všechny mé jednotky v oblasti Tobruku a zahájit útok (asi v 9.-10. kole). Po leteckém průzkumu bylo zjištěno, že Spojenci nemají v týlu jednotky a přes poušť pronikl PzJager a znovu obsadil Bir Sheferzen v následujícím tahu, pak moje ofenzíva pokračovala obsazením dalších měst a následovala kapitulace.

Hodnocení vlastního velení:
Myslím si, že to celkem šlo. I když sázka na FW byl risk, možná jsem měl jen koupit 9 PZ Jagerů a dívat se, jestli se Spojenci přes ně probijí. Zbytečně jsem ztratil pěchotu v transportéru - tu , která obsadila ve druhém kole Bir Sheferzen. Nejsem si jistej, jestli jsem na začátku nemohl být ještě víc agresivní a zlomit Spojence hned tam.

Charakteristika protihráče:
Z mého pohledu rozhodlo neobsazení týlu Spojeneců, ale je fakt, že prestiže je málo. Já bych se pokusil zaútočit Mosqitama na FW, myslím, že by ho dostaly, pak by byla situace úplně jiná.

lord Patrick - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Hned od začátku jsem se snažil do bitvy nasadit maximum jednotek a jedním hromadným útokem na 2 kola se snažil prolomit nepřátelskou obranu u Bardíje a tím osvobodit obránce Tobrúku. To se mi povedlo, protože hned v prvních dvou kolech protivník ztratil 2 divize tanků, baterii těžkých děl a protitankovou jednotku a to za ztrátu 2 divizí pěchoty. V dalších kolech se mi podařilo ochromit nepřátelské letectvo výjimkou ekadry Fw 190, na kterou bohužel stále naše zbraně nemají prostředky. Navíc protivník se zachoval velmi opatrně a snažil se ji držet stranou a pod ochranou PVO. Průlom nepřátelského obležení u Tobrúku se mi zdařil. Nicméně díky nedostatečnému průzkumu a soustředění sil u Tobrúku a Bardíje se nepříteli podařilo mi proklouznout za zády a obsadit. mi Bir Sheferzen a blízké letiště. Oba cíle neprodleně těžce opevnil a mě nezbylo než obrátit svou pozornost zpět a pokusit se oba cíle opět získat. To se mi podařilo, nicméně za katastrofálních podmínek. Těžké ztráty na jednotkách a ulehčení tlaku na protivníkovy jednotky mu daly čas vybudovat stupňovitou obranu. Našim jednotkám se navíc nedostávaly prostředky na doplnění stavu, což se ukázalo kritickým. Postupně se naše jednotky vyčerpaly a nakonec po nepřátelském opětovném obsazení Bir Sheferzenu byly nuceny kapitulovat.

Hodnocení vlastního velení:
Doufal jsem, že svymi koncentrovanými údery udržím pozornost protivníka na dobu potřebnou k osvobození Tobrúku a obsazení Bardíje. Pak by jedním koncentrovaným úderem obsadil Mechili a nakonec dvěma proudy oblehl Benghází, kde by se naše jednotky spojili a postupovali na Al-Agheilu. Nicméně opět díky nedostatečným leteckým silám a průzkumu mi ušel protivníkův brilantní obchvat do našich zad....Příliš jsem se koncentroval na jednu myšlenku a počáteční úspěchy mi zatemnili úsudek. Opět se ukázalo, že i u poměrně jednoduché mise stačí chyba a neopatrnost hráče, která dokáže zvrátit celý průběh hry.

Charakteristika protihráče:
Nenechal se unést svými těžkými ztrátami u Tobrúku a sám se chopil iniciativy, která byla sice hodně riskantní, ale vyplatila se. Tento pán zřejmě musel velice obdivovat Rommela, neboť projevil jeho styl a um.