Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

El Alamein (PGCZ) - 666 x Rommel
dohráno 14.03.2004, vítězství Osy
666 - Osa

Průběh a konec bitvy:
Operace začala námořní bitvou, kde jsem hojně využil strategické bombardéry a veškeré námořnictvo. Nepřítel námořní bitvu vzdal ještě než začala. Podařilo se mu pouze utéct poškozenou bitevní lodí. Zbytkem námořních sil chvíli ostřelovat pobřeží, než jeho lodě klesly na dno Středozemního moře. Mezitím probíhala operace na linii Gazala-Bir Hacheim. Já jsem prozíravě pořídil jednotku Fw 190 a jedenu jednotku vybavenou Sdkfz7/1 s čtyřhlavňovými protileteckými kanóny, protože nepřítel okamžitě zaútočil letectvem na moje postavení. Moje stíhačky a protivzdušné kanóny eliminovaly všechny nepřátelské stíhače a způsobily značné ztráty bombardérům, které nepřítel stáhnul. Kolem Bir Hacheimu jsem nepředpokládal větší odpor, a tak jsem tam přesunul jen menší a méně zkušené oddíly, nicméně nepřítel do protiútoku zapojil mnoho tankových jednotek a u Bir Hacheimu vytvořil obraná postavení z PTK. Zapomněl však na protivzdušnou obranu a tato chyba se mu stala osudnou: poskytl mnoho nechráněných cílů mým Stukám a celému letectvu, které zrovna nepotápělo spojenecké lodě. Po dobytí Bir Hacheimu jsem začal obkličovat Tobrúk. Mezitím už nepřátelské loďstvo prakticky přestalo existovat a Kriegsmarine mohla likvidovat protileteckou obranu Tobrúku, aby moje strategické bombardéry mohly nepříteli ukousávat prestiž. V Bir Hacheimu jsem starší typ PzIIIE v rukou zkušených jednotek přezbrojil na PzIIIJ a pozemní útok mohl začít. Po dobytí Tobrúku jsem doplnil ztráty a munici svých vojsk. Vylepšil jsem některé jednotky na nový typ tanku PzIVF2; mezitím moje lodě ostřelovaly protileteckou obranu Bardije. Obrana Bardije byla vytvořena kvalitně - dobře využívala místního terénu, ale letectvo si s obranou podařilo velmi dobře, takže tankové jednotky už pouze „dorážely“ zbytky britských sil. Po dobytí Bardije až po dobytí Alexandrie postupovala moje vojska ve schématu - lodě ničí PLD, letadla ničí děla a vše co jim přijde do cesty, tanky likvidují zbytky britských sil a obsazují města. Nepřítel se ještě v průběhu bitvy pokusil letectvem poškodit moje lodě, ale bez větších úspěchů přišel i o zbytek svých letadel, i když se mu podařilo jednu jednotku Fw 190 sestřelit. Obrana Káhiry byla vytvořena zřejmě již jen ve spěchu: z tanků, téměř bez PLD a bez jakéhokoli dělostřelectva, takže Káhira padle dříve než jsem čekal.

Hodnocení vlastního velení:
Naprosto katastrofálně vedl vzdušnou bitvu, chybně zaútočil tanky u Bir Hacheim, aniž by se kryl proti letadlům, a tím přišel o většinu svých zkušených tankových vojsk. Bez letecké podpory mu byla dobře vybudovaná obrana u Bardije k ničemu. Napříliš dobře zvládl vytvořit obranu Káhiry.

Charakteristika protihráče:
Využil jsem chyb nepřítele. S naprostou nadvládou na moři a ve vzduchu bylo vítězství otázkou času.

Rommel - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Nejprve jsme kladl tvrdý odpor. Postupně sem však ztratil námořnictvo a nepřítel obsadil Bir Hacheim a Tobrúk. Německé námořnictvo mě velice trápilo. Po pěti kolech nepřítel ztratil dvě stíhačky a tank. Nic mu však nebránilo v postupu. Jako vítr se rychle přesouval v poušti. Po sedmi tazích postoupil k Sollúmu. Marně jsem se pokoušel nepřítelel zastavit. Poté sem obětovat zbytky zachráněného RAF. Nepřítel se blížil k Sídí Barani a moje letectvo selhalo. Mosquitu se sice podařilo zničit letecký transport, ale později samo padlo. Během dalších tří kol se nepřítel dostal na úroveň Alexandrie a snadno jí dobyl. Nyní byl na řadě poslední zásobovací bod a to Káhira. Ta padla během pár kol.

Hodnocení vlastního velení:
Průběh bitvy se ze začátku vyvíjel dobře. Pak jsme začal zmatkařit. Nejen, že sem nesmyslně ztratil letectvo, které se nemohlo srovnat s německou Luftwaffe, ale také jsem zbytečně nakupoval protitanky, které byly neefektivní.

Charakteristika protihráče:
666 si vedl skvěle, ze začátku neriskoval a držel se při zemi. Poté mě však překvapil mohutnou leteckou i pozemní ofenzívou. Ke konci jsem jeho letadla a tanky už neměl čím zastavit.