Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Polsko (PGCZ) - Roland x Rommel
dohráno 08.11.2003, vítězství Spojenců
Roland - Osa

Průběh a konec bitvy:
Na začátku jsem zvolil standartní postup. Zaútočil jsem a rychle dobyl město Kališ a poté jsem rozdělil armádu na levé křídlo, které postupovalo směrem na město Poznaň. Pravé křídlo rychle překročilo řeku Vartu a obsadil jsem téměř bez boje město Radomsk. Nepřítel mi v první fázi kladl odpor, ale po zničení některých jeho jednotek u města Kališ přešel do defenzívy. Po obsazení města Poznaň jsem soustředil veškeré úsilí na dobytí města Lodž, což se mi rychle podařilo. Nepřítel vyklidil ostatní města a začal budovat obranu u posledního města Kutna. V této fázi jsem ji se všemi jednotkami překročil řeku Vartu a chystal se zaútočit na město Kutno. Bohužel k mému velkému překvapení nepřítel rozpustil stávající jednotky a vybudoval dvojitou kruhovou obranu z levných, ale účinných protitankových děl, které podpořil dvěma jednotkami dělostřelectva. Na tuto hradbu jsem podnikl řadu útoků, ale byl jsem zastaven takřka na předměstí města Kutna (poslední zastávka tramvaje v dohledu). V tuto chvíli již nezbývaly tahy na další postup. Porážka následovala.

Hodnocení vlastního velení:
Myslím si, že nějakou závanou chybu jsem neudělal. V závěru jsem měl několik slabých chvilek (zničený tank v řece, který jsem zde lehkomyslně ponechal), ale na takovouto obranu jsem nenalezl protizbraň. Po zničení mých tankových sledů jsem již ve vítězství nedoufal.

Charakteristika protihráče:
Rommel mi byl velice kvalitním oponentem. Po pár tazích ihned věděl kolik uhodilo a vybudoval brilantní obranu, která mě zcela zaskočila. Střídání protitankovců a obrana města byla skvělá. Gratuluji.

Rommel - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Během prvních kol jsem přišel o jízdu a pěchotu u Kališe a v Kališi. Také jsem do Kutna dokoupil dělostřelce. Mojí strategií bylo nepustit co nejdéle nepřítele za řeku. Jízdu a pěchotu z Poznaně a Rodomska jsme přesunul těsně za řeku. V další fázi jsem se snažil zachránit tankovou jednotku a dělostřelce u Kališe. Přechod přes řeku se bohužel nepovedl. Dělostřelectvo bylo zničeno. Jediný úspěch jsem zaznamenal u řeky na úrovni Rodomska, kde jízda a pěchota zničila německou pěchotu v řece. Nepřítel rychle překročil řeku a blížil se k Lodži. V cestě do Kutna mu bránila statečná tanková jednotka. Začal jsem rozpouštět slabé jednotky a nakupovat kolem Kutna ATG. V Lodži jsem nechal pouze pěchotu, která byla již předem ztracená, ale měla zpomalit nepřátelský postup z jihu. Za Kutno jsme dokoupil další dělo. A rozšířil obranu ATGček. (jsou velmi levné, já měl dost prestiže). Přestože jsou ATG určena k obraně, tak jsme s nimi útočil. Nepříteli jsem tak za pomoci dvou protitanků a zbylé tankové jednotky zničil pěchotu v náklaďáku a druhou pěchotu značně oslabil. ATG jsem hrnul dopředu a na uvolněné místo dokoupil jiné ATGčko. ATG se ukázaly jako velmi užitečné v boji proti tankům. Při měření sil mezi těmito druhy zbraní přišel nepřítel o další 4 tankové jednotky. V závěrečné fázi, kdy šlo již jen o obranu Kutna, se mi podařilo zničit další tankové jednotky a dělostřelce. Na konci bitvy nepříteli zbylo pouze několik pěších jednotek. Tankové síly byly zcela zničeny.

Hodnocení vlastního velení:
Jen díky cirkulaci a nákupu velkého množství protitanků krytých dělostřelci jsem měl taktickou výhodu. Nepřítel mě zarazil značnou přesilou tankových jednotek, se kterými si však moje ATGčka po rozprášení děly poradila. Přednostně jsem se snažil ničit náklaďáky a pak tankové jednotky které byly snadnými cíli, proti pěchotě jsem neměl s ATGčky šanci. Nepřítel také často posílal jednotky do řeky, kde byly zranitelné. Jeho děla stojící za řekou jsem s velkým riskem ničil přesunutím ATG do řeky. Využil jsem ATG jako útočnou sílu místo obranné a to se vyplatilo.

Charakteristika protihráče:
Generál Roland prokázal, že je dobrý velitel, během 4 kol se mu podařilo obsadit Kališ, Poznaň a překročit řeku. Byla to ukázková blesková válka. Protože však neměl dostatek manévrovacího prostoru, posílal své jednotky do řeky, kde si s nimi moje jednotky, přestože jsou neporovnatelně slabší, poradily. Dále si myslím, že jeho investice do velkého počtu Pz 35t a PzIA byli unáhlené. Tyto tanky jsou proti ATGčku neúčinné. Dokážou zastavit tak nanejvýš polskou jízdu. Jak já říkám sedláky na koních. Přesto jeho velení hodnotím velice kladně. V určité fázi, jsem si myslel, že je bitva ztracená.