Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Sevastopol (PGCZ) - Jendelínek x OTK
dohráno 19.03.2003, vítězství Spojenců
Jendelínek - Osa

Průběh a konec bitvy:
Hned od začátku jsem se snažil o průlom, bouhužel můj útok ztroskotal poté, co se v soupeřových tazích, jak to bylo v Rusku, projevila jednak kvantita, ale i kvalita - přeci jen prostřelit 110mm pancíř 50mm dělem je docela problém... Bohužel už si nevzpomínám, jak se mi podařilo zlikvidovat svoje vlastní letectvo, ale předpokládám, že to byla nějaká obvyklá chyba, jak třeba nechat se vylákat na dostřel AA obrany! Bohužel z nedostatku času jsem byl nucen ukončit svoje půsebení v turnaji.

Hodnocení vlastního velení:
Moje již docela obvyklé problémy na souši nepřítel tvrdě potrestal! Ale jak se říká, člověk se nemá hnedka vzdávat.

Charakteristika protihráče:
Provedl několik dobrých tahů, které bych jako obránce udělal taky! Správně si uvědomil převahu mého letectva a jeho obrana pomocí tanků KV-2 ... gratuluji!

OTK - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Tuto bitvu jsem před tím hrál jen proti PC v kampani, kde počítač úporně bránil každý metr. Rozhodl jsem se tedy taky postavit pevnou obranu s řekou Almou jako poslední linií. Letecká bitva se za výchozích podmínek 3 Focke-Wulfy versus 3 Migy zdála být bez šance, tak jsem se rozhodl soustředit na těžké tanky. Soupeř zaútočil naplno už v prvním kole. Ve středu fronty zaútočil dvěma Stukami a dvěma Focke-Wulfy. Zničil mi ale jen jednu pěchotní divizi. V mém prvním tahu se mi povedlo Jendelínkovi hned jedno Fw zničit PV obranou a situace ve vzduchu začala vypadat nadějněji. Vytvořil jsem 6 obranných stanovišť po celé délce fronty a nakoupil 3 tanky KV-2. Na jihovýchodním okraji fronty, kde měl soupeř jen několik jednotek pěchoty, jsem hned za pomoci těžkého křižníku přešel do protiútoku. V druhém kole mě Jendelínek tvrdě bombardoval ve středu fronty, kde jsem stále pomalu ustupoval tak, aby nepřítel mohl co nejméně používat přistavené artilerie. Na východě byla situace opačná, útok na Komary byl rozdrcen a jednotky odtamtud začaly ničit Wehrmacht u Novyj Shuli. Prestiže jsem měl dost na posílení obrany dalšími dvěma KV-2. Pod ochranou PV obrany jsem bombardoval útočící tanky na středu fronty. Na západě u ztracené Liubymuky jsem se opevnil na pobřeží a artilerií a křižníkem jsem odrážel útočící Němce. Ve třetím bombardoval nepřítel východ fronty. Můj protiútok ale nezastavil, zničil jsem jednu Stuku a obsadil Verkhne Chogan. Ve středu fronty už soupeři taky začala docházet pára a nápor byl za pomoci KVček zastaven. Bylo už jasné, že se za Almu nebudu muset stáhnout. Ztráty hovořily jednoznačně v můj prospěch. V následujícím kole jsem zničil další Fw, čímž bylo jasné, že mé vítězství ve vzduchu je jen otázka času. V pátem kole pokračoval můj protiútok, na západě jsem vyhnal Němce z Liubymuky a obsadil Belbok. Z nepřátelské armády zbyla trocha pěchoty, téměř nechráněné artilerie a 4 bombardéry chráněné jen jedním poškozeným Fw. Dál už bitva nepokračovala, Jendelínek pak dlouho nehrál, až nakonec kapituloval.

Hodnocení vlastního velení:
Obranu jsem zvládl dobře, když mám v arzenálu dobré tanky, tak jde vše mnohem líp. Za postavení obrany na začátku bitvy a ústup z dosahu nepřátelských děl se ale musím pochválit. :)

Charakteristika protihráče:
Jendelínkův útok byl zcela neúčinný. Na zemi měl těžkou práci, ale to, že mi s takovou leteckou přesilou nezničil ani jedno letadlo, mi bude navždy záhadou.