Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Kasserine (AGPG) - Patras x Tallyho
dohráno 30.09.2002, vítězství Spojenců
Patras - Osa

Průběh a konec bitvy:
Úvodní tah byl v podstatě jednoduchý, díky velké převaze mých jednotek se mi dost snadno za podpory bombardérů a dělostřelectva podařilo obsadit tři strategická města. I když nutno znovu podotknout, že nepřátelské jednotky byly v těchto místech značně slabé a byly roztříleny doslova napadrť (nechtěl bych být mezi bezejmennými vojíny, co padli do posledního muže). Poté jsem rozdělil své jednotky na dvě armádní skupiny s tím, že je nutné dobýt zbývající města, ovšem to, že v úvodních tazích jsem nenarazil na odpor, nasvědčovalo tomu, že další postup nebude procházka růžovým sadem, což se potvrdilo v zápětí, kdy se podařilo nepříteli odhalit moji leteckou podporu a mohl jsem jen zoufale přihlížet totální decimaci jedné z nejdůležitějších složek armady. U města Thaly jsem navíc narazil na výborně zformovanou obranu města, která mě stála dost mých dobrých jednotek a zjistil jsem, že při přechodu řeky jsem vlastně prohrál, neboť nepřítel již snadno likvidoval mé jednotky. Nezbylo, než se alespoň pokusit o strategický ústup s tím, aby jsem se alespoň čestně pokusil zničit co nejvíce nepřáteských jednotek, neboť již se dalo jednosnačně složit zbraně. Ovšem bojoval sem za Wermacht a ten takové věci nedělá! Jednoznačně jsem usoudil, že obrana je relativně výhodnější než útok a při dobře postavené obraně si nepřítel snadno nadělá sám problémy. Je pravda, že poslední tahy opravdu byly smutné neb přes maximální snahu jsem si připadal jako při beznadějné obraně Stalingradu, kdy těch pár jednotek, co zbývalo, již mohlo jen kosmeticky upravovat stav útočících sil Spojenců.

Hodnocení vlastního velení:
Relativně skvělý začátek, ovšem pak veliká smůla, která zapříčinila odhalení bombardérů. Ztráta těchto významných jednotek mě dost vzala energii a při útoku na Thalu jsem zjistil, že vlastně již prohrávám. Největší chybou asi byl zoufalý přechod řeky, kde sem již zbytečně přišel o hlavní úderné síly. V globále se asi hodně chyb projevovalo, že se měl potrénovat proti pc, alespoň abych si rozmyslel lépe tahy. Asi je to zapříčiněno tím, že jsem si příliš přivykl na další sérii PG, kde se bojuje již trošku jinak. Holt budu asi trénovat.

Charakteristika protihráče:
Skvěle zvolená taktika se soustředěním vojsk na pár obraných bodů, které velice dobře strategicky hájil. Získal jsem dojem, že tohoto protihráče zlomit v obraně je veliký problém. Obecně doporučuji proti tomuto protihráči řádně dělat průzkum neboť obranu má skvěle propracovanou. Při protiútoku postupoval ukázkově a mé prchající jednotky neměly moc času na nějaké lepší formování a případné odražení a tím pádem na remízu. Klobouk dolů.

Tallyho - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Při počátečním tahu jednotky Osy obsadily tři strategická města Sidi Bon Zid, Kasserin a Gafsu. Přitom bylo ztraceno 6 US jednotek (67% všech ztracených). Ty jsem vůbec neviděl a proto neměly ani jméno. Tak takhle pánové vznikají bezejmenní vojíni. Nepřítel zahájil postup na poslední strategické město TeBessu a zformoval se k dobytí Thaly. Zformoval jsem obranu u Thaly a TeBessy a doplňoval jednotky. Při třetím tahu během odražení tankového útoku na Thalu jsem odkryl protivníkův letecký svaz, který byl zmasakrován P-51 a P-38. V následném boji byla získána naprostá letecká nadvláda Američanů nad bojištěm, která rozhodla celou bitvu. Protivník upustil od útoku na nedůležitou Thalu a přisouval vše k TeBesse. Na přístupech mu byla vyřazena řada cenných jednotek. Nepřítel provedl zcela nesmyslné přesuny jednotek přes řeku při nichž byly zlikvidovány 2,8 divize! Při příchodu jednotek Wermachtu k TeBesse již byla zformována neproniknutelná obrana. Při průzkumech bojem nepřítel ztrácel další jednotky. Samozřejmě, že v kombinaci s leteckými útoky. V 5. Tahu se citelně oslabený Wehrmacht začal stahovat ke Kasserinu. Spojenecká vojska zlikvidovala zbytek sil u Thaly a zahájila obchvat Kasserinu. Ve vytvořené kapse uvízla většina nejlepších divizí. Při průniku z kapsy bylo spojencům způsobeno několik ztrát nicméně většina sil protivníka byla u Kasserinu rozprášena. Po obsazení Kasserinu jsem zahájil rychlý postup k Sidi Bon Zid a Gafse, kde na letišti přistál rovněž spojenecký výsadek. Ten byl sice vzápětí zlikvidován, ovšem za cenu ztrát. V 9. a 10. tahu Spojenců byla obsazena Gafsa a Sidi Bon Zid (bez boje). V jedenáctém tahu byl zahájen závěrečný útok Spojenců na poslední strategické město (Faid) kde zůstaly poslední tři jednotky OSY. Prstenec děl (5), tanků (3), 2 eskader letadel a výsadkářů u města zničil zbytek sil (i morálně). Město obsazeno v 12. Tahu.

Hodnocení vlastního velení:
Po prvním tahu byla jen jediná možnost - organizovat obranu a po zeslabení soupeře protiútok. Chybou bylo pořízení dvou neefektivních jednotek. Po získání letecké nadvlády již nebylo potřeba žádných velkých strategických manévrů.

Charakteristika protihráče:
Malý důraz na získání letecké převahy. Tříštění útočících sil. Nesmyslné přechody řeky . Od 5. tahu bojoval naprosto ukázkově. Formování obrany bez chyb. Chybu na začátku (2.-4. tah) již nemohl napravit. Skvěle využil terénu. Na pláních Ruska bych jej potkat rozhodně nechtěl.

PS: B-26 Marauder je neuvěřitelně účinná zbraň.