Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Střední Východ (PGCZ) - Radek K. x Sepp
dohráno 20.11.2002, vítězství Spojenců
Radek K. - Osa

Průběh a konec bitvy:
Od začátku mi bylo jasné, že půjde o to překonat obranu soupeře soustředěnou do několika míst. Zpočátku totiž postupovala vojska Wehrmachtu celkem v poklidu a rychle obsadila Jeruzalém a za další tah i přístav Haifu. Díky výhře v námořní bitvě během několika úvodních tahů se uvolnil prostor pro námořní podporu pozemních vojsk a proto došlo bez výraznějších obtíží k obsazení Bejrútu. Vojska útočníků obsadila Karak, ale při dalším postupu došlo k zásadnímu zjištění - v okolí Ammánu se soustředila velká síla, zastupovaná zejména v této fázi války nenáviděnou Matildou II. Ta je trošku slabší při útoku ze vzduchu, ale obránce jí velmi dobře pokryl flaky. I když Ammán není strategické město, má svůj výrazný význam, protože je z něj jen skok do Jeruzaléma. Proto byla koncentrace Matild velkým ohrožením. Souběžně s tímto zjištěním byl proveden pokus o výsadek těžké pěchoty směrem k Bejrútu, následovaný dvěmi parajednotkami. Jenže s pěchotou nebylo kde přistát a tak plnila roli vzdušného průzkumu, což se ukázalo jako dobrý tah. Parašutisté se však po vysazení ukázali jako velmi slabé jednotky a proto pokus o překvapení ztroskotal. Na hlavní frontě se sice podařilo uskupení Matild obejít, oslabit a obsadit Damašek, ale to bylo prakticky vše. Stálo to spoustu času a především prestiže. Ve spoustě potyček pak byla vojska Wehrmachtu prakticky paralyzována a při nedostatku prestiže nebylo možné bitvu vyhrát. Agresor si odmítal přiznat blížící se porážku a bojoval až do konce, který přišel s obsazením jeho výchozích měst rychlou jednotkou britské armády.

Hodnocení vlastního velení:
Zpočátku se mi zdálo, že Sepp je zbytečně pasivní. Ale když se mi zdařil počáteční postup, čekal jsem nějaké komplikace, protože mi to bylo podezřelé. A problémy pro mě také přišly, když soupeř skvěle zkombinoval tankové jednotky s flaky, takže napadnout je bylo možné jen po zemi. Jako velké plus hry soupeře vidím jeho pokrytí i zdánlivě bezvýznamných cílů, čímž mi zabránil ve vzdušném výsadku a tím získávání prestiže. Vhodně nasazoval letecvo, kde díky kombinaci s flaky dokázal smazat mojí technickou převahu. Prostě zahrál to velmi dobře!

Charakteristika protihráče:
I když nemám námořní bitvy v lásce byl jsem mile překvapen, jak mi to vyšlo u Haify. Bylo to ale asi tím, že z kampaně jsem věděl, že spojenecké letectvo to má daleko a mohl jsem v prvních dvou tazích nasadit Štuky bez ochrany stíhačů. Jinak jsem již podruhé v turnaji pohořel na Matildách II, na které jsem opět nenalezl recept. Chybu jsem udělal při paravýsadku, který jsem měl koncentrovat ve větším množství do jednoho místa, také ve vzdušné části bitvy se sebou nemůžu být spokojen. Možná jsem měl opevnit Jeruzalém a Ammán prostě obejít, ale to také mohlo skončit rychlou katastrofou a průlomem Spojenců k pobřeží. Myslím, že bych Seppa neporazil ani kdyby se ta bitva opakovala.

Sepp - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Začátek této bitvy je dán několika skutečnostmi: Spojenecké letectvo je vzdáleno od bojiště, takže nemůže v začátcích zasáhnout, ale nemůže být napadeno. Loďstvo je na tom velmi špatně, náporu letadel a lodí nemá šanci odolat. Cest do týlu je málo (přes poušť to skoro ani nejde), měst v týlu není zase tak mnoho. Města u pobřeží (na dostřelu lodních děl) jsem bránit nechtěl, kromě pár zdržovacích jednotek jsem ostatní chtěl odsunout z Haify (do Al Maffraq), z Jeruzaléma do Ammánu a z Bejrútu do Damašku. Pouze poslední přesun se podařil, ostatní jednotky byly zničeny při ústupu... Loďstvo se snažilo zaměstnat lodě protivníka, aby nestihl pálit na ustupující jednotky a brzo bylo zničeno. Na obranu Ammánu, kde jsem předpokládal nejtěžší boje jsem pořizoval Matildy II a flaky. Na všechna týlová letiště jsem umístil HW pěchotu (aby se při přiblížení fronty k Bagdádu dala použít). Již v šestém tahu Radek rozdrtil moji obranu u Karaku a od jihu zaútočil na Ammán. Zanechal jsem obranu řeky Jordán a vrhl na tuto skupinu 5 divizí Matild II a útočníky z jihu rozdrtil. Ve stejné době byl spatřen u Basry letoun s výsadkáři. Ač mě to štvalo, musel jsem tvrdě získanou prestiž investovat do další HW pěchoty na obranu týlových měst a na konečnou likvidaci výsadkářů u Basry koupit dvě divize reconů. Které jsem poté poslal na sever, kde se objevily další divize výsadkářů. Krátce po obsazení vyklizeného Bejrútu zaútočil Radek na severu na An Nabk a dobyl ho. Já jsem ve stejné době zaútočil na jihu na Karak, ale byl jsem s těžkými ztrátami odražen. Poté následoval Radkův útok na Damašek, kam ale po obsazení letiště naštěstí dorazily posily z týlu a útočníka zničily. Naštěstí se podařilo ničit německé letectvo a proto přestávalo být nebezpečné - přeživší kusy měly malou sílu. Další Radkův útok byl přes Jordán a ze severu na Ammán, kde nasadil plno PzjagerIB, které použil i na útok proti Damašku. V poušti u Bagdádu se vysadily dvě divize výsadkářů, které byly rozdrceny použitím reconů a mé HW pěchoty. Od Al Maffraqu jsem do kafemlejnku u Ammánu dodával nové Matildy II a recony, jak byla prestiž. Když na severu Radek opustil An Nabk, obsadil jsem ho a zároveň vyslal recona do týlu, bylo jasné, že chce překvapit Anak. Všechny útočící jednotky už byly slabé, asi už neměl prestiž a já přešel k jejich úplné likvidaci. Proti z leteckého "výletu" vrátivším se pionýrům jsem použil Mosquito dolněné na sílu 10 a ve 24 kole (3 kola před koncem) jsem obsadil Haifu - poslední strategický bod.

Hodnocení vlastního velení:
Dost mých plánů se mi nepodařilo (ústup z pobřeží, protiútok na Karak ...), ale naštěstí nešlo o rozhodující chyby. Svojí velikostí a svérázným povrchem (průchody v poušti) je tato mise velmi složitá pro útočníka. Čtením reportů jsem věděl o Radkově tíze k diverzním akcím v týlu, takže mě tím nepřekvapil.

Charakteristika protihráče:
Radek hrál tvrdě, nic nedal zadarmo. Vzhledem ke složitosti své situace musel dost riskovat a tentokrát mu to nevyšlo. Jako jeho chybu bych asi uvedl to, že použil výsadkáře ne najednou. Víme, jaký je dohled měst (pěchoty atd.), vysazené jednotky mimo dohled mého letiště shromáždit a zaútočit všemi třemi divizemi výsadkářů najednou a obsadit letiště, kam by pak mohli přistát pionýři a celé by to asi dostalo jiný spád. Jako další připomínku bych uvedl, že se moc nestaral o své letectvo, o které časem přišel.