Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Střední Východ (PGCZ) - Roland x Laudon
dohráno 10.10.2003, vítězství Osy
Roland - Osa

Průběh a konec bitvy:
Takže jsem začal leteckým úderem na nepřátelské loďstvo dislokované u Jeruzaléma a Haify a zle jej podrtil. Dále jsem s křižníky odstřeloval Jeruzalém a oslabil obranu. V průběhu několika dalších tahů se zcela zhroutila fronta a dobyl jsem s podporou loďstva a letectva Jeruzalém, Haifu, Bejrút a okolní města. Poté jsem rozdělil armádu na dva svazy a vedl úder na Anah (tankové sbory + dělostřelectvo) a pak pouští na All Hillah (pěchota+ výsadkáři+letectvo). Ještě předtím jsem skoro zlikvidoval ve vzdušných bojích nepřátelské letectvo. Pak jsem trochu zariskoval a poslal letadla přes poušť s kalkulem dobytím alespoň An Najafu výsadkáři, což se mi podařilo (jinak by mi došlo palivo u letadel, což by byla katastrofa). Dobyl jsem letiště a mohl zásobit letadla a dále obsadil i All Hillah+letiště a další přilehlá města. Poté se odehrála menší bitva u Anahu, kde jsem obešel nepřátelské jednotky a rychle pokračoval a dobyl Hit a pokračoval útokem na letiště u Bagdádu, které jsem posléze získal. Nepřítel ale nakoupil u Anahu ATG, čímž mi tak pět dalších kol velice ztrpčoval život. Na likvidaci jsem použil letadla v kombinaci s pěchotou. Následoval finální útok na Bagdád, který proběhl standardně s podporou dělostřelců a letadel a ještě před vyčerpáním všech tahů jsem ho dobyl, i když za cenu dosti vysokých ztrát, zejména pěchoty.

Hodnocení vlastního velení:
Postupoval jsem standardně a několikrát jsem ovšem vsadil vše na jednu kartu (dobytí letište u All Hillah), což mi ale vyšlo.O nějaké závažné chybě nevím.

Charakteristika protihráče:
Hrál dobře a zvláště s ATG mi řádně zasolil. Jen asi podcenil obranu a význam All Hilla a An Najafu, protože kdyby tyto města s letišti ubránil, tak bych nemohl použít tak efektivně letadla a mohlo to pro mě skončit špatně.

Laudon - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Výchozí postavení obou armád není stejné. Němci a Italové jsou soustředění ve výchozí pozici, zatímco anglická armáda zůstává rozložena v širokém prostoru mezi Jeruzalémem a Bagdádem. To je tedy výchozí podmínka, které se bylo třeba přizpůsobit. Němci, jak se dalo předpokládat, vyrazili do rychlého útoku směrem na Jeruzalém, přičemž si z moře pomáhali palbou lodních děl. Bránit pozice na tomto místě zjevně nemělo smysl, ustupoval jsem proto odtud po pobřeží a vzdálenější jednotky nakládal na náklaďáky a odvážel do Bagdádu. Bylo zřejmé, že protivník je v hraní této bitvy zběhlý. Zatímco hlavní síly dirigoval k Jeruzalému a dál do měst při břehu, vyslal rovněž menší síly východně kolem Mrtvého moře, směrem na město Karak, aby se zde přesvědčily o přítomnosti Angličanů. Chtěl si tak zřejmě zajistit bezpečnost pravého křídla rychle postupující armády. Vzhledem k tomu, že jsem takový vývoj zhruba předpokládal, zanechal jsem v Karaku jen menší posádku, zatímco většina pancéřových jednotek byla stahována do prostoru východně od Karaku, v myšlence, že snad unikne pozornosti nepřítele a pak za podpory vlastního letectva, jež se v mezičase přesunulo z hlubokého týla na letiště do Amánnu, napadne pravé křídlo německé armády a pozdrží tak její postup. Tento záměr z počátku bitvy nevyšel. Především se ukázalo, že anglické letectvo není rovnocený soupeř pro německé stíhače, což vedlo k tomu, že Němci získali leteckou převahu a v bitvě, jež se rozpoutala v širokém prostoru východně od Amannu a Karaku, zničili velkou část anglických tanků. Zpomalil-li tento manévr postup německých sil v hlavním směru po silnici na Damašek, Annah a dál na Bagdád, těžko soudit, stalo-li se tak však, splnil alespoň částečně svůj účel, ačkoliv vedl k velkým ztrátám. V mezičase postupovala německá armáda také v hlavním směru a obsazovala vesměs vyklizená města. K boji došlo pouze u Annahu, kde jsem zanechal pěší divizi. Nepřítel ji zjevně podcenil, takže se stalo, že jeho hlavní síla pokračovala ve vidině rychlého konce bojů k Bagdádu, zatímco Annah měly vyřídit opozdivší se jednotky. Jejich útok však nebyl úspěšný, což mi umožnilo Annah narychlo opevnit pomocí protitankových děl se záměrem nutit protivníka dělit síly na Annah i Bagdád. To se zjevně i podařilo, protože v Bagdádu Němcům chyběla letadla, která bombardovala Annah. Za účelem získání prestiže vyrazil do boje také jeden obrněný vůz, který ušel v tankové bitvě u Karaku a Amannu pozornosti Němců a teď obsadil postupně dvě města v týlu protivníka. Zdálo se, že se miska vah naklání ve prospěch anglické armády, avšak tahů do konce bitvy zbývalo ještě mnoho. Nejprve po tuhých bojích získala německá armáda Karak a nakonec vstoupila rovněž do Bagdádu.

Hodnocení vlastního velení:
Co se vlastního postupu v bitvě týká, nepokládal bych ho vyloženě za špatný, jen měl více počítat se slabostí anglických zbraní a německou převahou v tomto směru.

Charakteristika protihráče:
Oponent hrál naopak velmi energicky, dobře si vědom své převahy, místy možná až příliš riskantně, což se mu nevyplatilo v epizodě u Annahu, ale na celkovém výsledku střetnutí to nic nezměnilo.