Report z turnajové bitvy
informace, jak probíhal již odehraný zápas

Sealion (1940) (PGCZ) - Azmodan x Tallyho
dohráno 14.09.2002, vítězství Spojenců
Azmodan - Osa

Průběh a konec bitvy:
Věděl jsem, ze Angličani mají silnější loďstvo a pokud se rychle nevylodím a nepostoupím do vnitrozemí, ustřílí mě jejich lodě. Proto jsem vylodění soustředil na jihozápad ostrova, kam jsem na podporu vylodění soustředil i loďstvo. Během prvního kola se mohla vylodit jen část jednotek, která na svůj první nesmělý krůček na půdě nepřítele čekala a do druhého tahu. To se již však zformovala obrana nepřítele v jeden mohutný šik krytý mnoha (asi 6) děly a spoustou flaku. Na mé straně bylo jen jedno dělo. Bylo hned od začátku jasné, že pokud se nezbavím protiletecké obrany a okamžitě nezaútočím na nepřítelova děla, neprorazím. Vyslal jsem nad frontu ve dvou vlnách všechna letadla se snahou narušení flaku a nejnepříjemnějího děla. Společně s bombardéry jsem vyslal nad Londýn výsadkáře, abych zvýšil počet leteckých cílů. Obsazení města Canterbury mě přineslo monžost kupování jednotek na území nepřítele. Koupil jsem dvě děla a protiletecký kanon. Nepřítel již měl našlápnuto k útoku a jeho děla pracovala dobře. Během operace na ostrově Angláni udělali nepodstatný výsadek ve Francii, který jsem zlikvidoval Stukou a tankem. Nepotěšila mě neschopnost vlastních tanků.

Hodnocení vlastního velení:
Uzavřen ze dvou stran cizím loďstvem, pouze 15 tahy před sebou a silnou dělostřeleckou a flakovou obranou nepřítele jsem toho moc dělat nemohl.

Charakteristika protihráče:
Obrana byla velice dobře promyšlená a uskutečněná. Dobře využíval levného materiálu k účinné obraně (vše hned vedle děla, dělo chráněno dělem). Takto by se nejspíš zachoval každý generál. Co bych mu vytkl je málo agresivní utočení loděmi s kterým by mě rozprášil o tah dřív. Pozn.: Z prvního kola turnaje je jasné, že obránci jsou ve velké výhodě a časový limit bitvy jim ještě výrazněji nahrává. Můj tip na skóre turnaje - Obránci : Útočníci - 15:1

Tallyho - Spojenci

Průběh a konec bitvy:
Vybudování obrany na čáře Canterbury-jižní Londýn-Newhaven. Vysoká koncentrace flaku a dělostřelectva. Postupné vybudování neproniknutelné souvislé obrany - val, který se stahoval k jižnímu pobřeží (hrabství Kent). Mnoha nepřátelským silám nebylo umožněno se vylodit - neměly kam. Postupné stahování námořních sil ke "Kentskému kotli". Ve třetím tahu výpad na odvrácení pozornosti (vylodění pěchoty v Calais). V pátém tahu vylodění pěchoty v Cherbourgu a příprava na letecký výsadek v Le Havre (Dakota s Commandos nad městem). V té době nepřátelské síly již značne oslabeny. Kapitulace.

Hodnocení vlastního velení:
Již v prvním tahu začátek přípravy protiinvaze do Francie!! Velice opatrné rozmisťování letectva - vlastní letadla vždy na dostřel vlastního flaku. Co nejrychlejší přísun jednotek k pobřeží do místa vylodění.

Charakteristika protihráče:
Neprovedl nic, co bych neznal z "umělé inteligence počítače". Velice neefektivní nasazení letectva a hlavně nevyužití výhod výsadkových jednotek. Pozn.: Matildy II jsou vynikající.